Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Ez nem életem formája, hanem életem csapata”

Bodnár Gergő

Frissítve 02/07/2021 - 12:07 GMT+2

Mark Cavendish a második szakaszát is megnyerte az idei Touron, így már csak két győzelemre van Eddy Merckx rekordjától.

Team Deceuninck Quickstep's Mark Cavendish of Great Britain celebrates as he crosses the finish line of the 6th stage of the 108th edition of the Tour de France cycling race, 160 km between Tours and Chateauroux

Fotó: Getty Images

Nagyjából három perc telt el Mark Cavendish csütörtöki szakaszgyőzelme után, amikor a napot végigdolgozó Tim Declercq megérkezett és mosolyogva megkérdezte:


-Na mi van, életed formájában tekersz?
Cavendish nem gondolkozott sokat, hanem rávágta:
-Nem, életem csapatában versenyezhetek!
Abban a Quick Stepben, ahová mindenáron vissza akart térni, amely megadta neki a lehetőséget, és ahol bíztak benne. Azok után, hogy sokan már letettek róla, és évekkel ezelőtt arról beszéltek, hogy itt a vége, és ezt nem kellene tovább erőltetni.
Mark Cavendish 8 hónappal ezelőtt még a könnyeivel küszködött a Gent-Wevelgem után, és a visszavonulásra készült. Aztán jött egy telefon, Patrick Lefevertől.
„Október végén, a De Panne után beszéltünk először. Elmondta, hogy úgy érzi, a Bahrain elhanyagolja őt, és nem akarja így abbahagyni. Hogy igaza volt-e ebben, azt nem firtatnám, de megvan a véleményem. Mark viszont egy korábbi világbajnok, aki 30 Tour szakaszt nyert, belőle nem csinálhatsz bűnbakot és dobhatod ki a hátsó ajtón”– mondta még a 2021-es idény rajta előtt Lefevere.
„Szerettem volna segíteni rajta, de nem volt meg rá az anyagi keretem. Ezen a ponton a semmiből felajánlotta, hogy finanszírozza a saját fizetését, erre pedig nem tudtam nemet mondani. Kidolgozott egy megállapodást a Lovingly Made Ingredients nevűkanadai élelmiszervállalattal. Ők fizetnek nekünk, mi meg Marknak. A csapatunk partnerei, csak nincsenek rajta a mezen. Ha pedig versenyeket nyer, a Specialized fizeti a bónuszait.”
Versenyeket nyer. Erre azért még januárban kevés esélyt láttunk. Még egy sima szakaszgyőzelem is álomszerűnek tűnt brámelyik kisebb versenyen, nemhogy a Tour-részvétel. Merckx rekordja meg elképesztően távolinak tűnt, és teljesen irreálisnak látszott.
Cav visszatérhetett az imádott csapatához, ahol 2013 és 2015 között tekert. Ismét a kedvenc márkájával, a Specialized-al tekerhet, és ez nála nagyon nem egy utolsó szempont.
"Pályafutásom során nyertem világbajnokságot, klasszikusokat, és harminc szakaszt a Touron. De mégis, az embereknek semmi nem elég, és mindennel elégedetlenek
„Ha esetleg bekerülnék Bennett helyére a Tour-keretbe és behúznék mondjuk két sprintet, a média a verseny végén egyből azzal találna be, hogy miért nem sikerült hatszor nyernem…”
Mark Cavendish
Hatot már nem kell, elég lenne három. És megvan Merckx rekordja. A hátralévő öt lehetőségből, háromszor kellene nyernie Cav-nek. Ha végigszenvedi a hegyeket, akár még az is elképzelhető, hogy zöldben nyeri a párizsi befutót. És mondjuk ott veszi át a vezetést az örökranglistán.
Álomszerűnek hangzik, igaz ?
De mit mondtunk volna januárban arra, hogy a 36 éves Cavendishnek két szakaszgyőzelme lesz Tour de France-on, az egyik ráadásul pont abban a városban, Châteauroux-ban, ahol 2008-ban először tudott sprintet nyerni a világ legnagyobb kerékpárversenyén.
(Forrás : Het Nieuwsblad)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés