Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Cavendish: „Merckx és én egy mondatban? Ennél nagyobb megtiszteltetés nem érhet profi versenyzőt”

Bodnár Gergő

Frissítve 10/07/2021 - 10:34 GMT+2

Mark Cavendish pénteken megszerezte a 34. szakaszgyőzelmét a Touron, amivel beállította Eddy Merckx rekordját.

Cavendish beállította Merckx rekordját

Fotó: AFP

Mit lehet még mondani Mark Cavendish-ről? Mi olyat lehetne mondani vagy írni, ami korábban még nem hangzott el róla, és a filmre kívánkozó visszatéréséről? Inkább simán csak rögzítsük a tényt: mostantól Eddy Merckx mellett ő a Tour de France történetének legtöbb szakaszgyőzelmét szerző versenyzője.

Harmincnégy alkalommal nyert azon a versenyen, ami minden profi kerékpáros álma.
Mark Cavendish egy korszakaszos sprinter, igazi legenda, aki három hete még abban sem lehetett biztos, hogy egyáltalán ott lesz a Touron.
Majdnem napra pontosan 13 évvel ezelőtt, Chateauroux-ban szerezte meg az első szakaszgyőzelmét. Akkor Oscar Freire-t és Erik Zabelt előzte meg. A német versenyző pont a hét elején ünnepelte az 51. születésnapját, Oscar Freire nemrég múlt negyvenöt. Előbbi hatszor nyerte meg a Tour zöld trikóját, utóbbi háromszoros világbajnok.
Mark Cavendish pályafutása során kivétel nélkül legyőzte a mezőny leggyorsabb sprintereit: Robbie McEwentől kezde Alessandro Petacchin át Marcel Kittelen keresztül Andre Greipelig mindenkit megvert.
Bár ez nyilván csak játék a számokkal, de akkor is megdöbbentő statisztika: ha a megnézzük az összes belga profi eredménysorát a Tour de France-on, akkor 1998. júliusáig kell visszamennünk az időben, hogy 34 szakaszgyőzelmet kapjunk. Igen, az összes belga versenyzőnek, aki az elmúlt években rajthoz állt Touron - köztük két világbajnoknak és egy olimpiai bajnoknak - 23 év kellett ahhoz, hogy megnyerjék azt, amit Mark Cavendishnek egymaga sikerült. Talán nem véletlen, hogy 1998-ban pont Tom Steels nyitotta a sort. Az a Steels, aki most ott ül Cav mögött a Quick Step autójában, és a taktikáért felel.
picture

Mark Cavendish

Fotó: AFP

Jól tudjuk, hisz már a régi nagyok is megmondták: egyedül nem megy. Főleg nem, ha sprinter az ember. Egy jó vonat, és egy jó felvezető ember nélkül minden sokkal nehezebb.
Mark Renshaw és Michael Morkov. Nélkülük szóba sem jöhetett volna Merckx rekordja. Idén Morkov az a versenyző, aki legördíti a vörös szőnyeget Cav elé. Az a tény, hogy maga is a második helyen végezett a pénteki hajrában, mindent elmond a dán versenyző kvalitásairól.
„Ez egy hatalmas story, még akkor is örülnék a rekordjának, ha nem lennénk csapattársak” –nyilatkozta Morkov. „Ha teljesen jogosan azt mondjuk, hogy Merckx máshogy nyerte a szakaszait, akkor szerintem a 34 győzelem fényében simán kijelenthetjük, hogy Cav a sportág történetének valaha volt legjobb sprintere.”
"Óriási megtiszteltetés, hogy Merckx-szel egy mondatban említenek. Nyilván nem szabad összehasonlítani minket, hisz én sprinter vagyok, ő pedig mindenhol tudott nyerni. De az, hogy egy kalap alá vesznek vele, a lehető legnagyobb dicséret, amit profi versenyzőként kaphatsz"- mondta a rekordbeállítást jelentő pénteki győzelme után Cavendish.
„Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy milyen nehéz akár egyetlen szakaszgyőzelmet is megszerezni ezen a versenyen. A világ egyik, ha nem a legnagyobb sporteseményéről beszélünk, a profi kerékpárosok egész életükben azért dolgoznak, hogy egy szakaszt valahogy meg tudjanak nyerni. Épp ezért tegnap meg is jegyeztem Nils Polittnak a szólója után, hogy mostantól megváltozik az élete, hisz a Touron tudott győzni.”
picture

Mark Cavendish

Fotó: AFP

Persze, nyugodtan el lehet kezdeni vitatkozni azon, hogy Cavendish talán nem jut el négy szakaszgyőzelemig, ha Caleb Ewan nem bukik, ha Tim Merlier és Arnaud Demare átjut a hegyeken, vagy ha például Dylan Groenewegent elhozza a Jumbo. De ez már senkit nem érdekel, hisz Cav azokat tudja megverni, akik versenyben vannak. És mindegy milyen a mezőny, a Touron szakaszt nyerni nem egyszerű.
A rekordbeállításnak mindenki örül, talán még maga Eddy Merckx is, aki azért nem felejtett el minket figyelmeztetni arra, hogy ő azért csak behúzott 5 Tourt, minden terepen nyert szakaszt, és 96 napig volt sárgában.
Hogy mondta Patrick Lefevere a nagy rajt előtt? „Ha Cav nem nyer sprintet, senki nem kapja fel a fejét, de ha egyet behúz, királyként a trónra ültetik.”
Mi lesz most vele négy szakaszgyőzelem után? Vagy ha például jövő vasárnap pont Párizsban dönti meg Merckx rekordját?
Forrás: HLN.be
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés