Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Tudtam, hogy nagy tehetség, de korábban még egy fotót sem láttam róla" - Urska Zigart arról, milyen

Eurosport
Eurosport

Publikálva 26/09/2020 - 12:18 GMT+2

Urska Zigart mesél a Tour de France-győztes barátjáról, Tadej Pogacarról, aki hozzá hasonlóan ott lesz a vb mezőnyversenyén.

Fotó: Eurosport

Épp véget ért a női Giro utolsó szakasza, már csak reptéri buszozás volt hátra. A net Dél-Olaszországban nem volt épp a legstabilabb, de a lényeg átjött: Tadej megcsinálta a bravúrt, és megfordította a Tourt. Ez még neki is meglepő volt, pedig két éve járnak, és nála kevesen ismerik jobban a szlovén versenyzőt.


"Mobilon nézem az időfutamot, épp a női Giro utolsó szakaszáról buszoztunk a római repülőtérre. Nem volt a legstabilabb a net, szóval sokszor elment a kép. A lényeget viszont láttuk. Amikor beért, és hivatalossá vált az ideje, egyszerűen lefagytam, mivel teljesen szürreális volt az egész. De nem sírtam. Sőt, valamiért elkezdtem nevetni."
Így emlékezik vissza arra a bizonyos szombat délutánra Urska Zigart, a friss Tour-győztes Tadej Pogacar bartánője. Ő is profi, egy ideje ő is Monacóban lakik, és nyilván végig nagyon hitt a barátjában. De egy, a nizzai rajt előtt adott interjúban még Urska is úgy fogalmazott, hogy Tadejnek ez a három hét valószínűleg a tanulásról fog szólni.
"Biztos voltam benne, hogy egyszer Tourt fog nyerni, de ennyire gyors győzelemre nem gondoltam" - meséli Zigart, aki a 78. helyen zárta a női Girót. "Én mindig azt mondtam, hogy érjen haza épségben, ússza meg a bukásokat, mert ez a legfontosabb. Folyamatosan beszéltünk a verseny alatt, és Tadejnek az egyenkénti előtt tényleg az volt a célja, hogy bebiztosítsa a második helyét...Mondjuk én az esetek többségében próbáltam a telefonban másra terelni a témát, mert a környezetében lévők úgyis csak a Tourról kérdezték."
picture

030a5ee4-f825-11ea-addf-e4ddf7efad05_web_scale_0.0718391_0.0718391__.jpg

Fotó: Eurosport

Urskát és Tadejt természetesen a kerékpársport hozta össze, mindketten a Rog-Ljubljanában kezdtek tekerni. 2015-ben találkoztak először, de a komolyabban csak bő egy év után kezdtek el beszélgetni.
"Mikor a csapathoz kerültem már hallottam róla, mivel akkor nyert érmet a junior eb-n. De a névhez nem tudtam arcot kötni. Csak azt hallottam mindenkitől, hogy mekkora tehetség a srác. De még egy fotót sem láttam róla korábban."
Aztán az egyik összetartáson - mikor a fiúk és a lányok közösen gyakorolták a sprinteket - Tadej és Urska egymás mellé került. "Lenyomtunk három hajrát, de nem szóltunk egymáshoz. Aztán csak megkérdeztem tőle, hogy mi a neve. Tök szerényen, alig hallhatóan válaszolta vissza, hogy ő Tadej Pogacar. Na akkor leesett, hogy ezért nem volt semmi esélyem ellene, mivel még a szélárnyékát sem tudtam elkapni."
Aztán jöttek az üzenetváltások, de együtt járásról még szó sem volt.
"Mikor megismertem, még tényleg egy kisgyerek volt. Én két évvel idősebb vagyok nála, szóval bő egy évig csak üzengettünk egymásnak, és akkor randiztunk először, amikor Tadej elmúlt tizennyolc."
Azóta már össze is költöztek, pedig Szlovéniában sem laktak túl közel egymáshoz. A két családi ház között nagyjából 120 kilométer volt a távolság.
"Aztán léptünk egy nagyot, és összeköltöztünk, de már Monacóban. Imádjuk a várost, végig csodálatos az idő, télen is simán tudsz készülni, közel van a nizzai reptér, és ott a Madone, ami a kedvenc edzőhegyünk."
Urska mindamellett, hogy a Alé BTC Ljubljana profija, jogot hallgat a maribori egyetemen, az angol mellett franciául, németül és spanyolul is jól beszél, és ami nem utolsó szempont, jól készíti Tadej kedvencét, a kecskesajtos-spenótos gnocchit.
"Ő sem ügyetlen a konyhában, de enni azért jobban szeret, mint főzni."
Egyébként nem csak Pogacar és Zigart az egyetlen, akik Monacóban közösen járnak tekerni, gyakran összefutnak az Elia Viviani-Elena Cecchini párossal, akik szintén ott laknak. De az is előfordul, hogy az utcán épp a Roglic-család jön velük szembe.
picture

f82d267e-f855-11ea-ac1d-3c8c05cb82c9_web_scale_0.0718391_0.0718391__.jpg

Fotó: Eurosport

"Alig két sarokra laknak tőlünk, többször össze szoktunk futni. Ilyenkor mindig beszélgetünk egy picit, Lora ráadásul az én régiómból származik, szóval jó valakivel a saját dialektusomban beszélgetni. De nem járunk át naponta a másikhoz, az ő életük Lev megszületése után amúgy is alaposan megváltozott."
És még az övék mennyire megfog, hisz Pogacar minden idők második legfiatalabb versenyzőjeként megnyerte a Tourt, szóval innentől kezdve nehezen fog Szlovéniában könnyen beülni egy kávéra.
"A tavalyi Vuelta után számot kellett váltania, mert annyian keresték. De a Tour alatt engem is folyamatosan hívogattak a szlovén újságírók, néha még este 11-kor is. Tadej nagyon figyel a magánszféránkra, nem mesél és posztol mindenről, abszolút nem szeretnénk olyanok lenni, mint például Evenepoelék Belgiumban. Ők folyamatosan címlapon vannak, és a bulvár sajtó is velük foglalkozik. Tudom, naiv dolog arra gondolni, hogy egy Tour-győzelem után a mi életünk se változik, de próbálunk a lehető legjobban alkalmazkodni. Szeretnénk a folytatásban is az a pár lenni, akik jól érzik magukat, ha együtt vannak, és a lehető legtöbbet tudnak közösen edzeni."
L'Équipe, HLN 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés