Lehet, hogy nem háromhetes menő, hanem "csak" egy sprinter, ettől még tény: Elia Viviani lett a szezon legeredményesebb versenyzője. Ez legutóbb 13 évvel ezelőtt, Alessandro Petacchinak sikerült olasz kerékpárosként.

Tizennyolc győzelem - ebből 7 a háromheteseken -, olasz bajnoki cím, ilyen a tökéletes kezdés egy új csapatban. Hisz ez volt Viviani első éve a Quick-Stepben, ami talán csak a Gent-Wevelgem megnyerésével lehetett volna ennél is szebb (vagy ha mondjuk ő, és nem Bennett nyeri a római befutót).

Az olasz sprinter élete legjobb évét futotta a belga csapatnál, miközben a távozó Kittel-Trentin kettős épp ellenkező utat járt be.


Elia, melyik volt az év legemlékezetesebb pillanata?Kettő is volt. Az egyik Madrid, amikor felállhattam a Vuelta végén a dobogóra. A másik pedig az olasz bajnoki cím. Egy olyan pályán nyertem, ami nem is igazán volt az enyém.

Tényleg sok versenyt nyertél, de mikor voltál a legcsalódottabb?A Gent-Wevelgem befutója után. Rossz kereket választottam, nem Demarral, hanem Sagannal kellett volna menni. Az a második hely nagyon fáj.

Mondjuk Sagant aztán megverted a Vueltán...Igen. Annak ellenére, hogy ő sokkal komplettebb versenyző, mint én. Azért bíztam a végsebességemben. Szinte biztos voltam benne a Vuelta rajtja előtt, hogy lesz esélyem ellene.

Mennyi önbizalmat lehet meríteni egy ilyen évből?Rengeteget. Sokkal nyugodtabban tudok mostantól kezdve tekerni. Mert tudom, hogy egyszer már megcsináltam. Mostantól egyik verseny rajtja előtt sem kell azon gondolkoznom, hogy tényleg képes vagyok-e nyerni.

066_DPPI_20318096_016.jpg

Fotó: Eurosport

Mi lesz jövőre?
Az év első fele valószínűleg úgy fog alakulni, mint a mostani, vagyis Ausztráliában kezdek. A Párizs-Nizza és a Tirreno között majd az útvonal fog dönteni, és megint szeretnék menni a GW-re. Aztán meg kell hozni egy fájdalmas és nehéz döntést: Giro vagy Tour? Jövőre már 30 éves leszek, életem legjobb idényét futottam, szeretném megpróbálni magam a francia körön. De közben a Giro meg az év városomban, Veronában ér véget, és rajtam van az olasz bajnoki trikó. Az eszem a Tourt mondaná, a szívem meg egyértelműen a Girót. Meglátjuk, a csapattal együtt fogunk dönteni.

Mennyire lesz más a helyzeted Gaviria távozása miatt?
Talán kapok egy plusz embert a vonatba. Mert úgy tűnik, hogy Richeze marad.
Tour de France
Melyik a legjobb idei háromhetes?
09/01/2019 15:44

(Forrás: Gazzetta)


Tour de France
Dumoulin: Nem olyan év jön, amikor mindent fel lehetne tenni a Tourra
04/01/2019 08:33
Tour de France
Ilyen lesz az új kerékpáros évünk
02/01/2019 09:38