Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Quintana: Itt az ideje a változásnak

Eurosport
Eurosport

Publikálva 19/11/2015 - 10:24 GMT+1

A kolumbiai szerint eddig tartott a Sky egyeduralma a Tour de France-on.

Fotó: Eurosport

Két második hely Chris Froome mögött, ez Quintana mérlege eddig a Tour de France-on. Az egyértelmű Sky-dominancia ellenére (összetett első hely: 2012, 2013, 2015) a Movistar versenyzője úgy véli, jövő júliusban eljön az ő ideje.
Idén is Nairo Quintana volt Froome legnagyobb kihívója, annak ellenére, hogy a két évvel ezelőtti versenyhez képest elvesztette az akkori nagy előnyét, a meglepetés erejét. 2013-ban még szinte ismeretlenül okozott fejfájást és nem kis meglepetést a riválisoknak. Ebben az évben azonban abszolút esélyesként érkezett Franciaországba, jól is ment, de végül „vereséggel” távozott. Pedig jobb volt, mint korábban…
Az ok? Hiába hozta sikerrel és némi szerencsével a prológot, vészelte át az első héten a kockaköveket, oldotta meg majdnem hibátlanul a trükkös szakaszokat és lett harmadik a BMC mögött csapatával az időfutamon, a második szakaszon elkövetett hiba miatt azonnal borult minden terv, taktika.
Valahogy így volt: „…amikor pontosan tudod, hogy valami történni fog, mégsem tudsz rá felkészülni. Amikor két dolgot tehetsz: elől tekersz, és bízol a szerencsében. Ilyen volt a Tour 2. szakasza. Hollandia. Eső, szél. És a bukások. Ezt vártuk, ez történt. A két nagy vesztes? Nibali és Quintana. Mindketten a második csoportban érkeztek meg, 1.21 hátránnyal. A két nagy nyertes? Contador és Froome. Ők elől maradtak. Köszönhetően a bombaerős csapatuknak.” (Videó: ITT)Quintana ezután a 10. La Pierre St. Martin-i szakaszon Froome többi riválisához hasonlóan újabb jelentős időkülönbséget szedett össze, és bár harmadikként ért célba Froome és Porte mögött, a helyzet kezdett reménytelenné válni. Következett a tűzoltás. Majd jött a harmadik hét és a feltámadás, a kolumbiai visszaszerezte, amit elvesztett, támadott a La Toussuire-en és az Alpe d'Huez-en is. A harc ugyan nem volt reménytelen, de a 3:10 hátrány soknak bizonyult, a brit jól gazdálkodott a másodpercekkel, több mint egy perc előnnyel érkezett Párizsba.
picture

Fotó: Eurosport

A nagy ellenfelet tehát nem tudta legyőzni, a végeredmény egy újabb második hely valamint a fehér trikó (14:48 különbséggel a második Bardet-hoz képest), az álom tehát nem vált valóra. De az tagadhatatlan, hogy Froome előnye folyamatosan csökken, hiszen míg 2013-ban kényelmes 4:20-al nyerte a versenyt, 2015-ben ebből alig több mint egy perc maradt. A 26 éves kolumbiai pedig elmondta, hogy jövőre ő szeretné viselni a sárga trikót a Tour de France utolsó szakaszán.
Nairo elismeri, hogy Froome fölénye a La Pierre St. Martin-i szakaszon megkérdőjelezhetetlen volt. „Igen ez így van, annak ellenére, hogy az adatok is azt mutatták, jó formában voltam. De mikor támadott körülnéztem, és csak az ellenfeleink hosszú sorát láttam magam körül. Froome-nak ez egy egészen rendkívüli napja volt, mindenkitől jobbnak tűnt. De később, amikor csak tudtam vissza támadtam és kapott is tőlem időt.”
A Sky csapatfőnöke Sir Dave Brailsford ezt mondta a teljesítményéről: „Azt hittem, Quintana visszajön a versenybe, de számunkra szerencsésen alakultak a dolgok, kicsit túlpörgette magát és a formáját. Korábban kellett volna elérnie a maximumot.” Quintana, nem értett egyet ezzel: „Mindenkinek joga van elmondani a saját véleményét, de úgy gondolom, ha ugyanolyan formában érkezem jövőre is a Tourra, mint ebben az évben, annak elégnek kell lennie. Mindenki legyőzhető, senki sem verhetetlen. Chris Froome rendkívül erős versenyző; sok fontos versenyen aratott győzelemmel. De már megmutattam, egyre erősebb vagyok minden évben, és ez azt jelenti meg tudom verni őt.”
Quintana és Froome az elmúlt három nagy körversenyén:Quintana: 4 - 2 - feladtaFroome: feladta - 1 - 2
Miben változhat a programja a korábbiakhoz képest? Valószínűleg egyetlen klasszikuson láthatjuk majd, ha minden igaz, ez a Liege-Bastogne-Liege lesz. A csapathoz közel állók szerint a Volta a Catalunya szinte biztos, és szeretné megvédeni címét a Tirreno-Adriaticon. Az első versenye 2016-ban a Tour the San Luis lesz, amelyet 2014-ben megnyert, de idén csak a harmadik helyen végzett. Emellett a Vuelta al Pais Vasco, ahol 2013-ban lenyűgöző győzelmet aratott és a Romandie is szerepel a felkészülési tervekben.
A felkészülés és a szezon első részét követően visszatér majd Kolumbiába, ott folytatja az edzést és egynapos versenyen is indul. Ezután vár rá a legnagyobb kihívás, vagyis a Tour. A harc azonban itt sem ér véget, hiszen a nagy ellenfelek az olimpián is találkoznak majd egymással.„Szeretném kipróbálni magam az olimpián. Ha jó formában és motiváltan fejezem be a Tourt, rendben leszek Rióban is, az biztos.” Először azonban jön a harmadik kísérlet arra, hogy megtörje a Sky uralmát a Touron. Nem lesz könnyű, négy év alatt háromszor a brit csapat ünnepelhetett.
De Quintana szerint: „Itt az ideje a változásnak, és én készen állok rá.”

(Szöveg: Hajdu Viktor, Forrás: cyclingnews)

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés