Milyen lelkiállapotban van jelenleg?
Most? (nevet.) Megvagyok, még ha egy kicsit csalódottan is. Azt hiszem elmondhatom, hogy a dolgok jelen állása szerint nem indulok a Tour de France-on. A Paris-Roubaix és a California után remek erőben voltam, készen álltam a francia körre. De az elmúlt hetekben egyre tisztább lett kép, hogy ha csak nem történik valami Froome-mal a Dauphinén, nem leszek ott a rajtban július 5-én. Tessék!
Elszomorítja?
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Igen, mivel az egész szezonban azon voltam, hogy a lehető legjobban felépítsem rá magam. Csalódás, mert ez lett volna az utolsó Tour de France-om. A Sky inkább azt a megoldást ajánlotta fel, hogy térjek vissza a pályára, koncentráljak a Glasgow-i Nemzetközösségi játékokra július végén.
Mikor említették ezt önnek?
A múlt héten. Egy kicsit átalakított terv, de az azért nagy szám lesz az Egyesült Királyságban. Úgyhogy most úgy áll, az egyéni- és a csapat üldözésesben veszek részt, már a riói olimpiát szem előtt tartva. Utána pedig remélhetőleg rajthoz állhatok a Vueltán.
Mikor volt a legutóbbi egyeztetése Dave Brailsforddal, a Sky menedzserével?
Két napja.
Mit mondott?
Hogy meg kell nézni, hogyan alakulnak a dolgok a Dauphinén, hogy ott történik-e valami, ami kinyitja előttem a kaput.
Mi lehet az a valami?
Ha Froome megsérül. Ha történik vele valami, bekerülhetek a csapatba, és segíthetem Richie-t (Porte) például. De ha bárki mással történik valami az együttesen belül, nem én fogom helyettesíteni.

Két éve még ő volt a sztár. Most az utód, Chris Froome már nem akarja a közelében tudni

Fotó: Eurosport

Ezek szerint akkor, amikor hétfőn a Sky nyilvánosságra hozta az összeállítását a Dauphinére, nem lepődött meg ugye?
Mmmh. Hogy őszinte legyek, már április óta kételkedtem. A Roubaix után még volt egy kis reményem, hogy a jó teljesítményemmel kiérdemlem a helyet a Tour-csapatban. De azután, a Californiát követően, amikor tudtam, hogy a többiek – nélkülem – mennek magaslati edzőtáborba, aztán hasonlóan nélkülem járják be az útvonalat, már tudtam, hogy valószínűleg nem leszek ott.
Miben maradt még a télen a vezetőkkel?
A terv már a tavalyi világbajnokság óta az volt – egy ideális világban –, hogy Chris és én is ott leszek a Touron, és minden rendben lesz. Megértettem, milyen szerepet játszhatok, hogy ő megpróbálja megvédeni a címét, nekem pedig őt kell segítenem, amire 100%-ban készen álltam. Volt kedvem a segítő szerephez. Amikor a Roubaix után Shane Sutton (Wiggins mentora, a brit kerékpáros válogatott új vezetője) azt mondta a sajtóban, hogy nagyon keményen meg kell harcolnom a helyemért, hogy ez már nyilvánvalóan Chris csapata, és neki is lesz szava ebben a kérdésben, az már jelzésértékű volt.
Megérti a csapata döntését?
Nyilvánvalóan csalódás a számomra, de a Sky újra meg akarja nyerni a Tourt. Ez a tét, és éppen ezért nem lehet úgy odautazni, hogy akár a legkisebb probléma is fennáll, ami mindenkire hatással lehet: a többi versenyzőre, a szakmai stábra. Az katasztrófa lenne. Ráadásul nagyon sokan vannak ebben az együttesben, akik el tudják látni ezt a szerepkört. Mint korábbi győztes, pláne úgy, hogy Nagy-Britanniában van a rajt, szuper dolog lett volna részt venni a francia körön. Ugyanakkor megvan a keret, és minden egyes tagja mellett szól valamilyen érv velem szemben. Szóval igen, személy szerint csalódás számomra, de meg tudom érteni, miért döntöttek így a csapatnál.

Néhány nappal a Tour megnyerése után a londoni olimpia megnyitóján

Fotó: Eurosport

Hiányzik önnek a Tour?
Igen, hiányzik. Hogy őszinte legyek, hiányzik a versenyzés Franciaországban.
Ezt csak azért mondja, mert egy francia újságnak nyilatkozik.
(Nevet.) Nem, nem. Amikor idefelé tartottam a repülőtérről éppen azt mondtam magamban, hogy utoljára akkor voltam itt, amikor megnyertem a Tourt 2012-ben, és utána eljöttem a következő évi verseny prezentációjára. Mindig is azt gondoltam, hogy a franciaországi versenyek, a stílusuk, a formátumuk kedvez nekem. A Tour hiányzik, tavaly is hiányzott, amikor címvédőként nem vettem részt rajta, még akkor is, ha bizonyos szempontból megkönnyebbülés volt. És idén is hiányozni fog.
Gondol arra, hogy még visszatér?
Úgy terveztem, hogy a következő télen visszatérek a pályára, de így, hogy idén kimarad, már most azonnal megtehetem, így már most megkapok minden választ, amire szükségem van az olimpiával kapcsolatban, hogy tudjam, egyáltalán vagyok-e még olyan szinten. Ez azt is jelenti, hogy talán a télen nem kell a pályára koncentrálnom, így vállalhatok még egy évet az országúton. Ezzel ismét lehetőséget kapnék a Roubaix-n, és utána talán a Touron is vállalhatnék egy „szuper-segítői” szerepet, amit idén is szerettem volna, hogy a Champs-Elsyée-n mögöttem tekerjen a sárga trikós. De ez a Skynál nem lehetséges. Jelenleg minden lehetőséget mérlegelek, de a dolgok mostani állása szerint a csapattól még csak ajánlatot sem kaptam.
És más együttesektől? Lehetett hallani pletykákat az Oricáról.
Valóban beszéltem az Oricával, Matthew White-tal (sportigazgató), aki velem volt a Garminnál. De tárgyalásnak nem nevezném.
Csak az Oricával beszélt eddig?
Igen, jelenleg még csak vele.
Egy hely a Touron, ez lesz az egyeztetéseinek középpontjában a Sky vezetőivel?
Szerintem elég egyértelmű, hogy ha idén nem leszek ott a csapatban, akkor jövőre sem. A válasz már gyakorlatilag megvan. Ahhoz, hogy még egyszer rajthoz álljak a Touron, valószínűleg el kell hagynom a Skyt.
Forrás: L'Équipe, Alexandre Roos
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28