A mai L'Équipe négy (!) oldalon keresztül foglalkozik a francia körrel. Ahogyan az egész világ, úgy a francia kollégák – már ha megengedik, hogy így hívjuk őket, mert nem győzzük hangsúlyozni, mennyivel magasabb szinten van külföldön a kerékpáros újságírás – is elképesztően lelkesek. Nagyon örülnek Montvernier bekerülésének, ami egy mini Alpe d'Huez, és annak is, hogy ismét szerepel a programban a legendás, hajtűkanyaros emelkedő is, ráadásul 24 órával a párizsi befutó előtt, amire korábban még sosem volt példa. De nézzük, mit gondolnak a legnagyobb esélyesek, kinek kedvez az útvonal, és kinek kevésbé.

A varázslatos szerpetin Montnvernier-ben

Fotó: Eurosport

Vincenzo Nibali
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Kezdjük a címvédővel, aki ennél sokkal ideálisabb útvonalat nem is találhatott volna ki magának. A franciák úgy jellemzik, mint egy olyan versenyzőt, aki minden területen nagyon erős. Azt is hozzáteszik, nincs olyan robbanékonysága, mint Contadornak, Froome gyorsabb nála az időfutamban, és arról is megoszlanak a vélemények, hogy mondjuk a hegyekben jobb-e nála Quintana. Amiben viszont mindenki egyetért, hogy lejtmenetben ő a legjobb, és ez a 2015-ös Touron sokat számíthat. Neki mindegy, hogy hideg van, ömlik az eső, vagy éppen süt a nap, ráadásul az idei Touron megmutatta, a kockakövektől sem ijed meg, sőt! Szóval az önbizalom tekintetében is remekül áll.

Fotó: Eurosport

Már a második szakaszon is nagyon kell figyelni, különösen akkor, ha fújni fog a szél. De igen, minden az Alpokban fog eldőlni. Szerintem ez egy feszültebb verseny lesz. De fekszik nekem. Szeretném, ha jövőre Froome, Contador és Quintana is ott lenne a mezőnyben” – tette hozzá.
Alberto Contador
Éppen a prezentáció napján végeztek el rajta egy kisebb rutinműtétet, a lábát kellett megoperálni, de azért volt ideje és ereje egy pillantást vetni az útvonalra: „Jóval nehezebb, mint az elmúlt éveké volt. Kedvez nekem, hogy egyetlen időfutam lesz benne – az is rövid.” A spanyol nem őriz túl jó emlékeket az idei francia körről, előbb nagyon sokat kapott a kockaköves szakaszon Nibalitól, majd egy bukás miatt fel is kellett adnia a versenyt. Szerinte nem csak a nagy hegyekre kell figyelni, hanem az olyan befutókra is, mint amilyen a Mûr-de-Bretagne-on vár majd a mezőnyre: „Egyáltalán nem szabad figyelmen kívül hagyni. Olykor előfordul, hogy az ilyen terepen jóval nagyobb különbségek alakulnak ki, mint az igazán magas hegyek között.”
Jövőre már a Tinkoff-Saxót erősíti Peter Sagan is, így izgatottan várhatjuk, milyen keretet jelölnek ki Bjarne Riisék a Tourra. A spanyol már most jelezte, számít az erős segítőkre: „Ilyen útvonalon muszáj, hogy jó csapatod legyen. Például a kockaköveken, amikhez már kezdek hozzászokni, még akkor is, ha egy különleges gyakorlat, amelyben a legfontosabb a bukás elkerülése.”
14: Soha ilyen kevés kilométernyi egyéni időfutam nem szerepelt még a programban a szakág 1937-es bevezetése óta. (Noha az első szakaszon rendezik, nem hívhatjuk prológnak, mert nyolc kilométernél hosszabb.)
6: Település ad otthont először története során rajtnak vagy célnak a francia körön: Utrecht, Zeeland, Livarot, Muret, La Pierre-Saint-Martin és Sèvres.
26: Tartományt érint a jövő évi Tour. Idén 34-ben járt. Másik két országban is teker majd a mezőny: Hollandiában, valamint Belgiumban.
3: Harmadszor fordul elő, hogy az utolsó előtti szakasz egy hegyi befutóval zárul, az előző kettő is a Prudhomme-i érában volt (2009: Ventoux, 2013: Semnoz, 2015: Alpe d'Huez).
Chris Froome
A Tour 2013-as győztese nem volt ott Párizsban, hiszen éppen Nyugat-Londonban tartózkodik a Sky csapatépítő edzőtáborában. Ettől még van véleménye az útvonalról, amit röviden úgy foglalhatunk össze, hogy nincsen elragadtatva tőle... Elsősorban azt kifogásolta, hogy az ő „kiegyensúlyozott összetett menői képességeihez képest” a 14 km-nyi egyéni időfutam kevés. Akkor már sokkal jobban tetszik neki a Giro, amelyen lesz egy közel 60 km-es is. Ráadásul, ha az olasz körön áll rajthoz, ki tudja pihenni magát a Vueltára, így pályafutása során először lenne esélye a duplázásra.
Fontos kihangsúlyozni, nem eldöntött tény, hogy kihagyja a Tourt. Lehetséges, hogy egész egyszerűen csak így fejezte ki nemtetszését az útvonallal kapcsolatban. Minden esetre elég nagy változás lenne az elmúlt években többször is elismételt állításához képest, amely arról szólt, hogy ő is szeretne 5 Tour de France-t nyerni, és csak a francia körnek él. Legutóbb az idei Vueltán beszélt arról, hogy már a jövő évi Tour jegyében vesz részt a spanyol háromhetesen.

Fotó: Eurosport

Minden esetre érdekes fejlemény lenne, ha Froome kihagyná a Tourt. És csak nagyon halkan tesszük hozzá, egyben egy elég komoly lehetőséget jelentene Leopold König számára...
Nairo Quintana
Nyilvánvaló, ez egy tökéletes Tour számomra – jelentette ki a Movistar bringása Kolumbiában. – Nagyon is kedvez nekem abból a szempontból, hogy nincsen benne hosszú időfutam, viszont telepakolták komoly hegyekkel.” A még mindig csak 24 éves bringás eddig egyetlen alkalommal állt rajthoz a francia körön, 2013-ban övé lett a hegyi és a fehér trikó, valamint az összetett második helye. Persze van, amitől eltekintett volna: „Leginkább a kockaköves szakasz foglalkoztat. Noha idén hiányoztam róla, így is láttam, mennyire fontos etap az ilyen, amelyen megnyerni nem, elveszíteni viszont egészen nyugodtan el lehet a Tourt. Amennyiben az időjárás nem lesz kegyes, úgy elég félelmetes nap lesz, úgyhogy alaposan be kell majd járni a szektorokat.” Másra is felhívja a figyelmet, például a Mur de Huy-re, amiről már személyes tapasztalata is van, hiszen 59. lett idén a Flèche Wallone-on. „Hiába rövid az emelkedő, elég komoly különbségek alakulhatnak ki a versenyzők között. Hasonló lesz majd a Mûr-de-Bretagne is. Tudom, hogy ott Contador már volt második is (Evans mögött 2011-ben a negyedik szakaszon). Tisztában vagyok vele, hogy egy nagyon erős csapatra számíthatok majd. Még nem dőlt el pontosan a 2015-ös programom, de az biztos, hogy mindent a Tour de France-nak rendelek alá.
Alejandro Valverde
Látva az útvonalat még egyértelműbb, hogy Nairo Quintanaért leszek ott a Touron, hiszen nagyon kedvez neki a program. Szerintem egy remek duót fogunk alkotni, ahogyan arra – egészen a bukásáig – az idei Vueltán is sor került" - nyilatkozta a World Tour győztese.
A L'Équipe szerint Quintana a favorit
Az újság kerékpáros szerkesztősége házon belüli szavazást tartott. Mindenki leadta a listáját, hogy az útvonal alapján szerinte mi lesz a sorrend a négy nagy és a három francia között. Az első hét, a második hat, a harmadik öt pontot kapott, és így mentek egyre lejjebb. Ez alapján a sorrend:1. Quintana 57 pont, 2. Contador 53 pont, 3. Froome 43 pont, 4. Nibali 42 pont, 5. Pinot 32 pont, 6. Bardet 17 pont, 7. Péraud 10 pont.
További vélmények a Tour jövő évi útvonalával kapcsolatban itt olvashatók.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28