Simon Spilak pályafutása egyik legszebb sikerét aratta csütörtökön a Tour de Frane legfontosabb felkészülési versenyén. A Katusha versenyzője eddig nem nagyon villogott nyaranta, sokkal jobban teljesít esőben és hidegben, ami júniusban, júliusban nincsen sűrűn. Ezúttal viszont egy tizenhat fős szökevénycsoport tagjaként meglépett a mezőnytől, és a hat kategorizált emelkedőt tartalmazó etap végén egyedül érkezett be a célba. Még arra is figyelt, hogy felhúzza a cipzárját, hiszen ez tegnap nem sikerült csapattársának, Yuri Trofimovnak – persze ez a legkevesebb..
A lényeg azonban mögötte történt. Az utolsó hegyen Alberto Contador szökött meg, a Sky pedig hagyta. Sajnos a pontatlan televíziós feliratok miatt nehéz megmondani, mennyi volt a maximális előnye, de úgy tűnt, sikerül egy perccel is meglépnie Christopher Froome-tól. A sárga trikós csapata egyből élre állt, és nagyon komoly tempót diktálva nem sokkal az emelkedő után utolérte a spanyolt. Végül egy rengeteg támadással teli hajrát követően Keldermannak és Yatesnek sikerült három másodperccel hamarabb befejeznie a szakaszt, mint a többieknek, amivel a holland az összetettben utolérte Contadort, így most már hárman vannak tizenkét másodpercen belül.
Sűrűn mondják, hogy a Dauphiné egy Tour de France kicsiben, ma újra láthattuk, mit várhatunk júliusban. Mert Contador erős, ez nem kérdés. És támadni fog. Ott, ahol esélyt lát a sikerre. Legyen szó kockakőről, szélről, hegyről, vagy éppen lejtmenetről. Froome-nak egy perc nyugta sem lesz, három héten át folyamatosan kell majd figyelnie. „Nem volt túl nagy a tempó, elöl volt egy csapattársam, Sergio Paulinho, gondoltam szerencsét próbálok. Az ilyen megmozdulás mindig érdekes” – kezdte értékelését a Tinkoff bringása. „Ez Alberto védjegye, akkor támad, amikor senki sem várja. Amikor azt kérdezik, mi is történik most?!” – dicsérte versenyzőjét Philippe Mauduit sportigazgató.
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Persze Chris Froome-ot is megkérdezték az akcióról, aki úgy fogalmazott: „ha elég erős, hegynek felfelé fog támadni”- utalt ezzel hétfőre, amikor Contador egyszer sem indított, csak tekert mögötte. Ráadásul ezúttal a Sky is remekül teljesített, Porte, Thomas, Lopez és Nieve is erősnek tűnt. „Nem én, hanem a csapatom válaszolt Alberto támadására”- tette hozzá.
Pénteken egy nyugis szakasz következik, különösen a mai történések után, hiszen egy papíron egyszerű és könnyű etapból lett egy nagyon gyors és megterhelő. Ráadásul szombaton jön a királyszakasz, két kiemelt kategóriájú heggyel a végén, ahol Contador már fölfelé is támadhat, már ha tud persze. Egy valami biztos, a semleges szurkolóknak remek hír, hogy van egy ilyen párharc, hiszen a sport történetében mindig az ilyen csaták jelentették a legnagyobb izgalmakat. Gondoljunk Ullrichra és Armstrongra, Sennára és Prostra, Samprasre és Agassira, a Barcelonára és a Real Madridra. Már csak annyi kéne, hogy Nibali is felzárkózzon, aki épp nemrég emelte ki, hogy egy héttel később jött le a Teidéről, mint a másik két nagy, úgyhogy ő még többet tud fejlődni, mint ők...
Alakulunk...
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28