Hivatalosan csak holnap hozzák nyilvánosságra a 102. Tour de France útvonalát, ám a jól értesültek már most tudni vélik, merre halad nagyjából a világ legnagyobb kerékpáros versenyének mezőnye jövő nyáron.
Azt már korábban bejelentették - mi is foglalkoztunk vele - hogy a nagy rajt július 4-én, a hollandiai Utrechtben lesz, méghozzá egy 13,7 km-es egyéni időfutammal. Másnap jön egy oldalszeles szakasz, a harmadik etap - ez még nem 100% - pedig a Fleche Wallone-ról ismert Mur de Huy-n ér véget. Szintén az ASO közölte, hogy a negyedik etap rajtja Seraing lesz.
Miből is lehet előre kitalálni?
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Innentől jönnek a feltételezések. Léteznek különböző szempontok, melyekből a folytatásra lehet következtetni. Lehet, hogy néhányaknak meglepetést okoz, vannak az interneten olyan oldalak, amelyek arra szakosodtak, hogy bányásszák a Tour útvonalával kapcsolatos terveket, és a prezentáció előtt megpróbálják pontosan megmondani, mivel is készülnek a szervezők. Az ilyen blogokat írók elsősorban a helyi lapokból tájékozódnak, amelyek jobban értesültek, és meg tudják szólaltatni a települések polgármestereit, akik elég izgatottak az eseménnyel kapcsolatban ahhoz, hogy kikotyogják a számukra jó hírt. Szintén az ilyen kisebb lapokhoz jut el a füles arról, hogy egy-egy napra a megszokottnál jóval nagyobb szállodai szobafoglalás érkezik. A Tour hivatalos oldalának szokása, hogy Twitteren, Facebookon közöl képeket, és odaírja, hogy itt is elhaladnak majd a versenyzők jövőre. A rajongók viszont a Google Earth segítségével villámgyorsan megtalálják a helyet, ahonnan fotóztak, és fel is töltik bizonyítékként, hogy na, tényleg erre mennek majd el. A negyedik szempont a ladepeche.frmai írásából derül ki. Amióta Christian Prudhomme a Tour-igazgató, a verseny kiemelt jelentőséget tulajdonít az évfordulóknak. Így lehetünk egészen biztosak a Portet d'Aspet érintésében, ahol jövőre lesz húsz éve, hogy életét vesztette Fabio Casartelli, Barcelona olimpiai bajnoka.
Kockakő, Mur-de-Bretagne, bizonytalanság az első héten
Az tehát már biztos, hogy Seraing lesz a negyedik szakasz rajtja, és nagyon úgy tűnik, jövőre is szerepelni fog néhány kockaköves rész az útvonalban, hiszen a befutó Cambrai-ban lesz. Ahogyan Prudhomme fogalmazott: „az Alpe d'Huez és a Pireneusok is szerepel minden évben a programban, ha Északon járunk, miért kerüljük ki a kockaköveket?” Az első világháború áldozatairól jövőre is meg fogunk emlékezni, és ha lehet hinni a ladepeche.fr írásának, megcsodálhatjuk Amiens gyönyörű katedrálisát is. A sprintereknek is akad bőven lehetőség az első héten, amelynek végén (szombaton) a nem túl nehéz, de emelkedős befutó következik a Mur-de-Bretagne-on. Több helyen is az szerepel, hogy a kilencedik etap egy csapatidőfutam lesz Vannes és Plumelec között. Ezzel az a probléma, hogy az UCI szabályai szerint a háromhetesek első harmadában lehet csak rendezni csapatidőfutamot. De még ma is több lap írt arról, hogy az ASO majd elintézi a Nemzetközi Kerékpáros Uniónál. A Luxemburger Wort például azt is tudni véli, hogy a táv 25km lesz, meglátjuk.
Nagyon kemény Pireneusok!
A pihenőnapot követően a mezőny a franciák nemzeti ünnepén folytatja, már a Pireneusokban, méghozzá egy új emelkedővel az első szakasz végén. A La Pierre Saint-Martint sokan tartják olyan hegynek, amely Tour-befutónak is otthont adhatna, most lesz rá lehetősége. Attól függ, honnan mérjük, a franciák azt mondják róla, hogy 25 km hosszú, máshol 15 km-t lehet olvasni, mindkettő komoly izgalmakat ígér.

Fotó: Eurosport

Másnap a Tarbes-Cauterets etapon Contadorék megmásszák a Tourmalet-t is, még ha nem is lesz befutó idén, mivel a szervezők két emelkedős célt szeretnének idén a hegységben. Július 16-án emlékezünk Casartellire, a befutó viszont nem a Portet d'Aspet-n, hanem a Plateau de Beille-en lesz. Ezután irány Észak, és a Massif Central. Július 18-án, a 14. szakasz lesz az újabb kimagasló pont, hiszen húsz évvel Laurent Jalabert győzelme után a Tour – keresztül a Croix-Neuve-on – visszatér Mende-ba, ahová úgy tűnik, ötévente jár a mezőny. Szintén nem meglepetés, hogy idén is szerepel Gap a tervben. Dauphiné tartományban ez az egyik leginkább kézenfekvő helyszín befutónak, és pihenőnapnak.
Újra Alpe d'Huez
Az utolsó hét lesz igazán pokoli. Ismét a jubileumot említve nem lenne meglepő, ha Pra-Loup is szerepelne az útvonalban, hiszen negyven évvel ezelőtt, 1975. július 13-án itt fogyott el Eddie Merckx ereje, akitől Bernard Thévenet vette el a sárga trikót azután, hogy a belga megszökött, de nem bírta úgy a szakaszt, ahogyan gondolta. Azóta a Tour csak egyszer járt itt, még 1980-ban. Vannak még sötét foltok, de egybehangzó információk szerint a Toussuire pénteken, az Alpe d'Huez pedig szombaton ad otthont célnak (előbbi lesz egyébként a Saint-Jean-de-Maurienne-i rajttal a királyszakasz, míg reményeink szerint még az utóbbin is bőven lesznek izgalmak a sárga trikóval kapcsolatban, egy nappal Párizs előtt.)
Ami viszont ismételten bizonyos, vasárnap, július 26-án újra a Champs-Elysées-n lesz a befutó, remélhetőleg egy, az ideihez hasonlóan izgalmas hajrával.
Ismét hangsúlyoznánk, ezen útvonalterv csak egy része hivatalos, a többi puszta találgatás – azért talán annál egy kicsit több.
A 102. Tour de France útvonalának hivatalos bemutatóját szerdán 11:30-tól élőben közvetítjük az Eurosporton.
Csak Nibali lesz ott a prezentáción a nagyok közül.
A címvédő Vincenzo Nibali jelezte, ott lesz szerdán Párizsban a Kongresszusi Palotában. Vele ellentétben Chris Froome Nagy-Britanniában lesz a Sky csapatával, Nairo Quintana a Vueltán elszenvedett bukása óta Kolumbiában van, Alberto Contador kisebb műtétje után Spanyolországban lábadozik, és Alejandro Valverde is hiányozni fog.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28