Abban a pillanatban, hogy nyilvánosságra hozták az idei Dauphiné útvonalát tudni lehetett, nem a sprinterek alkotják majd a mezőny jelentős részét. Páran azért érkeztek a kifejezetten gyors sebességgel rendelkező kerékpárosok közül is, leginkább Arnaud Démare, aki ebben a szezonban remek eredményeket ért már, és nagyon szeretné bizonyítani, hogy neki és csak neki van helye az FDJ vonatának végén.
Ehhez nyújtott jó lehetőséget a mai, 194 km hosszúságú etap Ambert és Le Teil között, amit a mezőny kifejezetten lassú tempóban tekert végig. Nem csoda, a folyamatos kánikula és a tegnapi nagyon kemény hegy sokakból kivett minden erőt, így senki sem volt túl motivált egy új sebességrekordban. Három szökevény – Berhane, Benedetti és Kadri – tekert elöl, ám a hármas előnye egyszer sem nőtt igazán biztatóan naggyá, utol is érték őket 25 km-rel a vége előtt. Ekkor következett Jens Voigt próbálkozása, de hét társával együtt sem tudott hazaérni, és bár 5 km-re a céltól Westra is tett egy kísérletet, következhetett a mezőnyhajrá.
Azaz következhetett volna, ha erre az útvonal lehetőséget teremt, ám a szűk, folyamatosan kanyargó úton egyetlen vonat sem tudott normálisan összeállni, úgyhogy a hajrára mindenki magára maradt, már aki maradt, mert Nizzolo még a szakasz közben bukott és fel is adta a Dauphinét, Démare-t pedig annyira bezárták, hogy már nem tudott mit tenni. A hajrából a Giant-Shimano jött ki a legjobban, amely Nikias Arndttal és Reinhardt Janse Van Rensburggal próbálkozott, végül előbbinek sikerült elsőként célba érnie, nagyon kevéssel megelőzve a második Boeckmanst és a harmadikként záró csapattársát.
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
A 22 éves német Kittel, Degenkolb és Mezgec távollétében is megnyerte a Giantnek a szakaszt, amivel már sokkal többet hozott ki a gárda ebből a Dauphinéből, mint amennyiben előzetesen reménykedhetett. „El sem hiszem, ami történt. A csapat fantasztikus munkát végzett. Igaz, hogy nem volt igazán szervezett a vonatunk, de azért kiderült, hogy ha együtt dolgozunk, képesek vagyunk megszerezni a győzelmet. Folyamatosan kommunikáltunk egymással. A terv az volt, hogy Reinhardtért dolgozunk, de bukott, és nem volt biztos benne, hogy bírni fogja a végét. Azért elhoztam őt az utolsó kanyarig, és utána indítottam a saját sprintemet. Azt gondoltam, nem lesz elég jó, de úgy éreztem gyors vagyok, és sikerült is megőriznem az előnyömből egy kicsit a végére”- nyilatkozta a pályafutása eddigi messze legnagyobb győzelmét arató fiatalember (eddig a norvég kör volt a csúcs, ahol szakaszt nyert).

Froome egy könnyű napon van túl

Fotó: Eurosport

Az összetettben semmi nem változott, Christopher Froome egy rendkívül nyugis napon van túl, ráadásul ha valaki, ő kifejezetten jól érzi magát az ilyen forróságban. Holnap már más lesz a helyzet, a Manse-ra fel, és aztán onnan le egészen Gapba bőven érik majd támadások, amikre reagálnia kell. A szakasz szokás szerint fél 2-től lesz látható élőben az Eurosporton.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28