Negyvenkilenc évvel Felice Gimondi és tizenhat évvel Marco Pantani sikere után. Huszonkilenc évvel és nyolc hónappal azt követően, hogy megszületett.
Húsz évvel azután, hogy először ült kerékpáron. Tizenhat évvel az első versenye és bő kilenc profi idény után. Huszonegy nappal azt követően, hogy Leedsből elindult a Tour mezőnye.
És nyolcvankilenc óra, ötvenkilenc perc, hat másodperc versenyzés után:
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Vincenzo Nibali 2014. július 27-én, megnyerte a 101. Tour de France-t.
Ebben eddig nincs semmi meglepő.
Most ahelyett, hogy a száraz számokkal és statisztikákkal untatnánk mindenkit, olyan érdekességek következnek Nibaliról, melyekkel talán sokak még nem találkoztak:
 • Vincenzo 2012 októberében vette feleségül barátnőjét, Rachele Perinellit. Csapattársának, Valerio Agnolinak köszönhetően találkoztak. Az első "mini randi" végén, a lány látván Nibali kocsiján a csomagtartót, a következőt kérdezte: „Te ennyire szeretsz kerékpározni?”. A válasz a következő volt: „Igazából, nekem ez a munkám”. Nibali ekkor már elég híres, Vuelta győztes versenyzőnek számított. Rachele ezzel csak másnap, az internetes "nyomozásának" köszönhetően szembesült.
 • Február 28-án (Andy Schleck kisfiával egy napon) született meg a lánya, Emma Vittoria. A két név magyarázata egyszerű: a szülők nem tudtak dönteni. Nibali természetesen a Vittoria nevet támogatta.
 • A foci nem igazán köti le, de szülővárosa a Messina, valamint a Milan eredményeit általában követi. A nagyobb tornákat (Eb, vb), szintén nézni szokta.
 • Nagyon érdekli a technika, általában a csapattársaknak is ő segít, ha elromlik egy laptop vagy ha valamit le kell tölteni. Ivan Bassonak még Liquigasosként, rendszeresen Nibali "szerelt".

A kép közepén látható Alessandro Vanotti, 2007 óta Nibali csapattársa, és szinte az összes nagy körversenyen a szobatársa is

Fotó: Eurosport

 • A Tour de France alatt két - természetesen olasz - előadó dalait hallgatta. Laura Pausini és Eros Ramazotti számai szóltak az iPhonjáról.
 • Április óta, elsőként a profi kerékpárosok közül, már neki is van az Apple Store-ból letölthető applikációja. Az exkluzív fotókat is tartalmazó alkalmazás ára 2.69 euró, és a bevétel egy része jótékonysági célokat szolgál.
 • Még a tavalyi Giro győzelmét követően, az egyik messinai ismerőse, rózsaszín arancinit gyártott Nibali tiszteletére. Az arancini egy tipikus szicíliai étel, ami talán a mi fasírtunkra hasonlít leginkább. Természetesen a Tour győzelem másnapján, már az élénk sárga arancini is kapható volt.
 • Vincenzo imád enni, mindent szeret, ami édes. De egy pizza vagy egy spaghetti aglio e oglio-t is bármikor bevállal. Bár a tengerparton nőtt fel, a merluzzo nevű halat ki nem állhatja. A banánt annyira nem kedveli, hogy rá sem bír nézni.
 • Paolo Slongo elmondása szerint, Nibali 1,5 kg-al volt kevesebb a Tour alatt, mint a tavalyi Giro idején. Nagyon figyelt a táplálkozásra, mikor egy keresztelő kapcsán a felkészülési időszakban hazalátogatott Messinába, egyetlen cannolit sem ehetett meg.
 • Száz gramm tészta, paradicsom, mozzarella. Rögtön, a szakaszok befejezése után, ezt ette Nibali. Meg némi sós főtt krumplit. A vacsorák során sok áfonyát és málnát fogyasztott, a gyümölcsök antioxidáns hatása miatt.
 • Nem szereti a rövid típusú tésztákat, inkább spaghetti párti. Ugyanakkor egy kis csípős bármikor jöhet, szinte mindenre képes pepperoncinot tenni.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28