Thierry Gouvenou:Végre fújhatunk egyet. Egy 208 km-es etap, mindenféle nehézség nélkül – legalábbis papíron – úgyhogy minden a sprintereknek áll. Én viszont arra tippelek, hogy egy bátor, magányos versenyző fogja elvinni ezt az etapot, akinek maradt még valami a tankjában, és meg tud lógni a sok főből álló szökevénycsoportból is. Gondoljunk csak a tavalyi évre és Rui Costára. Az utolsó héten kétszer is telitalálata volt. Mivel ezután csupán egy egyéni időfutam, majd a befutó a Champs-Elyséen lesz hátra – két olyan történet, ahol ritkán szokott meglepetés születni – a mostani lesz a szökevények utolsó lehetősége egy szakaszgyőzelemre.
Szintrajz:

Fotó: Eurosport

Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Tv: Eurosport, 13:50 (élő)
Maubourguet Pays du Val d'Adour (Hautes-Pyrénées, 65)
Első ízben szakaszváros. Pays du Val d'Adour egy olyan környék, amelynél Béarn, Bigorre és Gascogne kultúrája találkozik. Ami Maubourget-t illeti, a nevét egységesen találták ki a lakói, remélve, hogy elriasztják vele az esetleges támadókat. (Rossz város). Az biztos, hogy most barátságosabb lesz az érkező versenyzőkkel. A kerékpársport nem ismeretlen a számára, 2004-ben otthont adott egy Tour des Pyrénées szakasz rajtjának, amely Lourdes felé ment. 2500 lakosa van.
Gazdasága: borászat, földművelés, mezőgazdasági és élelmiszeripar.
Kultúra: Saint-Sever de Rustan apátság, Montaner kastély, Tour de termes d'Armagnac (XIX. századi kastély tornya), Marciac Jazz területei.
Fesztiválok: Jazz in Marciac, Spirales à Histoire (country zene és történetmesélő fesztivál), Rencontres au Mabouguet (a művészet és a sport találkozása), Médiévales de Montaner (középkori fesztivál), Madiran Borfesztivál.
Sport: course landaise (bikaviadal), rögbi, hegymászás, kerékpározás, baszk pelota (És megint dühbe jövünkben volt), kajak-kenu.
Specialitások: Madiran, Pacherenc és Saint-Mont borok, libamáj, bab, garbure, Gascogne-i pástétom, méz, Bigorre-i fekete disznó.
Címke: zöld város, Midi-Pyrénée látványossága.
Bergerac (Dordogne, 24)
Aquitánia egyik legnagyobb bortermelő részének, Périgord Pourpre-nak fővárosa. A település mégis inkább Savininen Cyrano de Bergerac miatt ismert, hiszen itt élt a XVII. századi író, aki többek között Molière-t is ösztönözte. A 27 ezres város eddig nem sokszor látta vendégül a Tour de France-t. Ez lesz a harmadik alkalom, ráadásul az előző kettőből csak egy volt normál szakasz: 1994-ben Jacky Durand úgy nyert Cahors-ban, hogy innen indult. Az volt az első szakaszgyőzelme a Touron, ráadásul francia bajnoki trikóban. Bergerac leginkább az időfutamairól híres, hiszen - akárcsak holnap - 1961-ben is volt innen Périgeuex-be egy időfutam, de hosszabb távon, 74,5 km-en, amit Jacques Anquetil nyert meg. 1994-ben Miguel Indurain pont fordított irányban villogott, és verte két perccel Tony Rominguert.
Gazdasága: fémötvözés, kémia, kertészet, szakmunkásképző, repülőtér, 2017-re egy ipari és turista központot szeretnének létrehozni.
Kultúra: Bergerac-i híd, Notre-Dame templom, borház, Cyrano szobor, Jean Jaurès zenepavilon és park, Városi Múzeum, Dohánymúzeum, és az óvárosa is szép.
Fesztiválok: Flamenco, Jazz, Latin és Bodega Fesztivál, Nyári Musical Fesztivál, Airshow (légi bemutató).
Sport: USB Rugby (francia harmadosztályú rögbicsapat), Bergerac Handball (élvonalbeli női kézilabda), SNB aviron (repülős klub). Események: félmaraton, triatlon, Sportok éjszakája.
Specialitások: 13 különböző AOC bor, eper, kacsa, kecskesajt, 4 Michelin-csillagos, cukrászvilágbajnok étterem is található itt.
Címke: Művészeti és történelmi város, Sport mindenkinek, 4 virágos és aranyvirágos város.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28