Nem a rekordokra török. A számlálóm visszaállt nullára, úgy érkeztem vissza a Tourra, mintha tavaly egyetlen szakaszt sem nyertem volna. Így tudok motivált maradni”- kezdte értékelését a világ jelenlegi leggyorsabb sprintere, Marcel Kittel, akivel a L'Équipe készített egy hosszú interjút.
Milyen egy Marcel Kittel féle hajrá?
Nehéz leírni, mert egyrészt keveset láttam magam sprintelni, másrészt nem én vagyok a legjobb az elemzésre. Az biztos, hogy van egy komoly erőm, ugyanakkor úgy hiszem, ösztönből sprintelek, nem számítok semmire. Robbanékony vagyok, de az az utolsó métereken már nem számít. Kicsit távolabb indítok, még akkor is, ha addigra már az első sorba kerülök. És persze nem lehetnék sikeres egy ilyen remek csapat nélkül. Nincs nagy különbség a sprinterek között, szerintem a múltban nagyobb volt. Mára a vonatok szerepe nőtt meg.”
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Ösztönzi a múlt?
Sosem néztem meg korábbi sprinterek videóit, nem érdekel. Semmit nem tudok tanulni Zabeltől vagy Cipollinitől, az egy másik korszak volt. Manapság a taktikáink sokkal rugalmasabbak, képesek vagyunk valamennyi helyzethez alkalmazkodni egy olyan hajrá során, amely eltér az előzetes forgatókönyvtől. Egy sprinternek jelenleg már több ütőkártyával kell rendelkeznie.
Milyen egy tipikus sprint Marcel Kitteltől?
Szerintem még sosem hajráztam kétszer ugyanúgy, mindegyik különbözik. Viszont sohasem akkor kezdődik, amikor az emberek elképzelik, vagyis az utolsó kilométeren. Nekem már a szakasz előtt, a buszban tartott eligazításon. Már ott elképzelem, mi fog történni. A koncentrációm, és néha a feszültségem is abban a pillanatban jelenik meg. Azután már semmi sem téríthet le az utamról. Nagyon fontos, hogy egy olyan csapatom legyen, amely hidegen tart. Nekem csak Tom Veelerst kell követnem, akár becsukott szemmel is hajrázhatnék, hiszen ő az, aki keresztül visz a réseken, mielőtt indítom a hajrámat.

A csapattársakat mindig kiemeli

Fotó: Eurosport

Mikor jön rá, hogy abban a vonatban van, amelyé a szakaszgyőzelem lesz? Csak a célvonal után, vagy már előtte?
A legtöbb esetben már jóval a vonal előtt, különösen akkor, ha minden tökéletesen alakul. Hasonló érzés, mint amikor az ember vezet, és érzi, hogy meg fogják előzni, de a holttér miatt nem látja, hogy ki. Itt sem látod, csak érzed, hogy mögötted tekernek. Én viszont nem erre figyelek, csak arra, hogy áthaladjak a célvonalon. Ha ez megtörténik, mindig visszafordulok, hogy megnézzem, mindenki rendben van-e. De nehéz elmagyarázni egy ilyen mezőnyhajrát.
Van, hogy a riválisok taktikája befolyással van az önére?
A végén soha. Ha már megindítottuk a hajrát, nincs változtatás. A helyezkedés kicsit módosulhat előtte - látva az Omega vagy a Lotto munkáját - de mindig ahhoz a tervhez kell ragaszkodnunk, amit a nap elején kitaláltunk.
A sportigazgatók meddig szólnak bele a munkába?
Nálunk a szabály egyszerű. Tizenöt kilométertől kezdve a célig csönd van a rádióban. Az egyik eligazításon felvetettem, hogy annyira közel a célhoz már ne ordibáljunk a rádióba. Ott már semmi újat nem tudhatunk meg.”
Mennyire meghatározó, hogy egy sprinter fejben rendben legyen?
Meg vagyok róla győződve, hogy nem az nyer, aki mentálisan a legerősebb. Az összes sprinterben óriási az önbizalom. Ez lényeges, hiszen nélküle nem kezdenénk bele ilyen őrült hajrákba. A fej fontos, de a láb a leglényegesebb és nem fordítva.”
Melyik az eddigi legszebb mezőnyhajrá a pályafutása során?
A Champs-Elysées-s a tavalyi Tourról. Nagyszerűen felkészültünk rá, és minden pontosan úgy történt, ahogyan előre elterveztük. Természetesen egy varázslatos helyről beszélünk, ami tovább növeli a győzelem értékét. Ott tényleg tökéletesen sprinteltünk. Elsőként robbantottam, és végig elöl tudtam maradni. Azon a napon kellett megmutatnom, hogy én vagyok a legjobb.
Sikerült már visszanéznie? Még önt is lenyűgözte?
Azért akkora egóm nincsen. De be kell vallanom, van pár hajrá, amire büszke vagyok.”
Van egy ellenfele, akitől különösebben tart? 
"Minden sprinternek megvan az erőssége, és valamennyit nehéz legyőzni. A szerencsénk manapság az, hogy már nincsen olyan veszélyes versenyző, mint amilyen Abdoujaparov volt. A fiatalok egy kicsit őrültek, mint például Nacer Bouhanni volt, de gyorsan lenyugszanak. Manapság egy Abdoujaparovot rendszeresen visszasorolnák, a zsűri jóval szigorúbb.”
Tavaly még hezitált, amikor arról kérdeztük, tarthatjuk-e önt a világ legjobb sprinterének. Mit mond most?
Túlságosan nagyképű lenne a részemről. Az tény, hogy ott vagyok a legjobbak között, de nem vagyok egyedül. Szerénynek kell maradni, az teszi értékessé a győzelmet.
Marcel Kittel ma tovább növelheti sikere számát. A közvetítés 13:15-kor kezdődik az Eurosporton.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28