Mindössze háromszor fordult elő az elmúlt negyven évben, hogy két korábbi Tour de France győztes ugyanabban a csapatban vett részt a francia körön. Legutóbb 2009-ben, amikor Lance Armstrong és Alberto Contador is az Astana tagja volt. Előtte 1992-ben és 1993-ban Pedro Delgado és Miguel Indurain tekert egyaránt a Banestoban. A két spanyol nagyszerűen dolgozott össze, Delgado valóban segítője volt az ötszörös sárga trikósnak, arra pedig jól emlékszünk, mekkora csata folyt a „főnök” és Contador között. Idén újra esély lenne rá, hiszen a címvédő Christopher Froome biztosan ott lesz, Bradley Wigginsnek pedig még mindig megvan rá az esélye.
Igaz, ez a lehetőség halványodni látszik azzal, hogy immáron nyilvánosak a brit csapat júniusi keretei. Froome a Dauphinéra, Wiggins az egy héttel később sorra kerülő svájci körre megy. Azt mindenki tudja, mi is írtunk róla, hogy a viszony nem éppen tökéletes a két versenyző között. Wiggins viszont számtalanszor kijelentette, hogy kész alárendelni magát a csapatérdeknek, és hozzásegíteni Froome-ot a címvédéshez. Ráadásul remek formában van, nemrég megnyerte a Tour of Californiát.
Valószínűleg mindenki, aki ott volt az edzőtáborban a kenyaival Tenerifén – Geraint Thomas, Vasil Kiryenka, David Lopez Garcia, Xabier Zondo, Mikel Nieve és az elvben B-terv Richie Porte – tagja lesz a keretnek. Sanszos, hogy az elmúlt időszakot Kolumbiában töltő Sergio Henao is a csapatba kerül. Ezt azt jelenti, hogy egyetlen hely marad, a „költöztetőé”, akinek szállítania kell Froome-ot és Porte-ot. Ő lehetne Wiggins, de akár Boasson-Hagen, Bernhard Eisel vagy Christian Knees is.
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58

2012.07.07. Az utolsó nap, amikor együtt örültek

Fotó: Eurosport

A csapat főnöke, Dave Brailsford ködösít. Ő azt mondja, a Dauphinén, Svájcban, valamint a Route du Sudön (három napos, elég kemény verseny Dél-Franciaországban, Valverde például azon indul) szereplő valamennyi bringásnak van esélye arra, hogy bekerüljön a kilenc fős alakulatba. Az, hogy Wiggins nem a Dauphinén indul kétféle módon értelmezhető: az egyik, hogy az együttesnél nem akarják megkockáztatni, hogy Froome-mal közös viadalon álljon rajthoz. A másik, hogy így egy héttel többet pihenhet, még kevésbé érzi, hogy nemrég még az Egyesült Államokban tekert, ráadásul az útvonalat figyelve akár meg is nyerhet a svájci körversenyt.
Nem először fordul elő, hogy Brailsford ilyen helyzetbe került. Tavaly is sokáig volt napirenden ugyanez a kérdés, de akkor a szörnyű Giro után sokkal könnyebb volt kihúzni a listáról, hiába volt ő a címvédő. De ha 2012-ig megyünk vissza, még a londoni olimpiával kapcsolatban ment a találgatás, vajon Chris Hoy vagy Jason Kenny kap lehetőséget a repülő versenyben. Végül utóbbinak szavazott bizalmat, ami aranyat ért – a mai napig ezért a döntéséért dicsérik talán leginkább. Nem számított a múlt, nem számítottak az érzelmek, csak a győzelmi esély mértéke. Valószínűleg most is így lesz.
Ettől még nehéz a választás. Egyrészt csak akkor van értelme megkockáztatni Wiggins utazását, ha többet tud nyújtani, mint a helyén szóba kerülők. Másrészt ha valaki, ő pontosan tudja, milyen egy ilyen közeg, milyen médiafigyelem szegeződik a legnagyobbakra. Ráadásul akár ő is lehet B-terv, ha valami váratlan történik Froome-mal, ami azért a három hét során mindig benne van a pakliban... Pár hét és okosabbak leszünk.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28