Ha David Boucher közel 43 perces hátránnyal érkezik be - és ami még fontosabb - görcsöl a lába, pontosan tudja az ember, hogy egy rendkívül nehéz napon van túl a mezőny. A nyár kellős közepét idéző rekkenő hőség mellett a hat emelkedő sem könnyítette meg a versenyzők dolgát az idei Critérium du Dauphiné első normál szakaszán. Az elöl tekerő öt szökevény előnye egyszer sem nőtt behozhatatlannak tűnőre, de arra épp elég volt, hogy a részhajráknál a hegyi pontokat szorgalmasan gyűjtögető Kevin Rezát holnap már a pöttyös trikóban lássuk.
Az igazán nagy csatát azonban a – várakozásoknak megfelelően – az etap vége, a 13,6 km hosszú, átlagban 6,6%-os meredekségű Col du Béal hozta, melynek alján a Sky diktált óriási tempót. Lehet, hogy ezzel sokakat sikerült leszakítania, a nagy meglepetést – talán megdöbbenést is – inkább az jelentette, hogy Richie Porte sem tudott elöl maradni. Az ausztrál szezonja eddig szörnyen sikerült, a Girón ő lett volna az első számú ember, de annyiszor volt beteg, hogy végül rajthoz sem állt, a Touron pedig ő lenne a B-terv, de ha a mai a valós formája, Dave Brailsfordéknak sürgősen ki kell találniuk valamit.
Az első számú emberrel, Christopher Froome-mal nincs gond, megnyerte a szakaszt, idén is nagyon erős. Ugyanakkor a riválisai erősebbek, mint egy évvel ezelőtt, legalábbis a mostani etapból ez derült ki. Tegyük hozzá, messzemenő következtetéseket nem szabad levonni egyetlen napból, de Alberto Contadort egyszer sem tudta leszakítani, hiába támadta többször is. Vincenzo Nibali pedig szintén jobb formában van, mint tavasszal volt, nála az a kérdés, le tudja-e dolgozni a formájával kapcsolatos lemaradását a Tourig, ezúttal 27 másodpercet kapott. Óriási öröm a súlyos sérüléséből – úgy tűnik – tökéletesen felépülő Jürgen Van den Broeckot ilyen szinten látni, akárcsak Wilco Keldermant, Andrew Talanskyt és Adam Yates-cet, hiszen a fiatalok szenzációsan nagyot tekertek.
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Egyébként 1975 óta nem fordult elő, hogy a Dauphiné első két szakaszát ugyanaz nyerte. Akkor Freddy Maertensnek, most Froome-nak sikerült. Ebben az évben eddig mindkétszer Alberto Contadort előzte meg. Tavaly is vártuk a brit és a spanyol csatáját, idén minden jel arra mutat, meg is kapjuk...
Nyilatkozatok:
Christopher Froome:Ez a csata Albertoval igazán nagy volt. Komoly rivalizálás van köztünk. Többször is próbáltam támadni, de erős volt. Már szinte mindenki olyan szinten van, amilyenen a Tour de France-on lesz. Talán ez az első alkalom, hogy akkor csatázunk egymással, amikor mindketten jó formában vagyunk. Remek hír a versenynek, hogy Alberto ilyen jó, kevésbé az nekem...
Alberto Contador:Nem gondoltam célként a győzelemre. Azt sem tudtam, hogy maradt-e még valaki elől a szökevénycsoportból, hogy egyáltalán kockán forog-e a szakaszelsőség. Magas volt a tempó, Chris (Froome) első akciója pedig lenyűgöző. Nagyon erős volt, de fontos számomra, hogy végig tudtam tartani vele a lépést. A végén lehetetlen volt megelőzni. Nagyon örülök a pillanatnyi formámnak. Természetesen szerettem volna nyerni, tegnap is közel voltam hozzá, ma még közelebb. Gratulálnom kell neki. Erősebb, mint én. De azért dolgozunk, hogy a csúcsformát a Touron érjem el. Jelenleg minden tökéletesen alakul.
A verseny kedden az idei leghosszabb szakasszal, és más főszereplőkkel folytatódik, az Eurosporton délután fél 2-től élőben közvetítjük.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28