Szlovén kör majd Tour de France. Így néz ki Chris Horner programja. Tehát visszatér. Azok után, hogy szerencséje volt. Méghozzá elég nagy. Azon az árpilisi napon a 70 éves milánói „úriember” észre sem vette, hogy elütötte edzés közben a Vuelta tavalyi győztesét. A Lampre-Merida amerikai versenyzője eredetileg a Giron indult volna most viszont, hogy túlélte az ütközést, tényleg megcélozza a Tourt.
Édesapja katonaként szolgált Japánban, így 1971-ben Okinawában született. Kicsivel több, mint 42 évvel később, 2014. április 11-én viszont Varennában (Lecco, Észak-Olaszország) Chris Horner újjászületett.
”Szépen nyugodtan tekertem, amikor jött egy alagút. Elég szűk volt és sötét, mikor beértem a közepére már alig láttam. A következő kép, hogy magamhoz térek méterekkel arrébb. Ha a másik oldalon épp jön egy autó, már nem élnék. A telefonom és egy visszapillantó tükör volt mellettem. Utóbbi segítségével sikerült megtalálni a sofőrt.” 
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Azt a 70 éves milánói Range Rovert (vagyis egy közel 2 tonnás, 5 méter hosszú autót) vezető urat, aki észre sem vette az ütközést. Azt hitte, hogy a sötétben valamilyen jelzőtáblának ment neki. „Bízom benne, hogy tényleg így volt, és nem látott.” – mondta később Chris.
A 2011-es Touron olyan szerencsétlenül esett, hogy eltörte a medencecsontját. Az első orvosi vélemények arról szóltak, hogy soha többet nem tud versenyezni. Egy kiváló fizikoterapeuta Alex Trabattoni segítségével azonban „visszaküzdötte” magát, megtalálta a legideálisabb pozíciót, és újra kerékpározni kezdett. Ez az április 11.-i bukás azonban minden korábbinál keményebbnek tűnik. „Négy éves koromban kaptam az első kerékpáromat, egy BMX-et. A tesóm felvitt egy kisebb emelkedőre meglökött, és azt mondta: vagy meg tanulsz rendesen tekerni, vagy folyamatosan esni fogsz. Hát megtanultam. De tudom, hogy ez a sportág így működik. Mindig benne van a bukás lehetősége.”

Tavaly Nibali és Valverde előtt nyerte meg a Vueltát

Fotó: Eurosport

Tizenöt évesen indult első élete versenyén (egy ismerőse anyagi támogatásának köszönhetően, aki hozzá hasonlóan inkább a kosárlabdáért és a baseballért rajongott) 3 évvel később pedig abbahagyta a sulit. Egy hajógyárnál helyezkedett el munkásként, majd irodai szerelőjeként dolgozott. Amikor nem volt munkája, tekert. Első „profi” csapatánál minden költséget ő fizetett, még szerencse, hogy volt érzéke a kerékpárokhoz. Külön szerelőt, nem kellett alkalmaznia.
A bukás után légmellett kapott (vagyis a mellhártya lemezei közé, azaz a mellhártyaüregbe levegő került, és a két mellhártya közötti, a tüdőt tartó vákum megszűnt. Ilyen esetekben mindig elképzelhető, hogy keringési és légzési elégtelenségek alakulnak ki+károsodhat a légzés, az oxigénellátás, és romolhat a szív koszorúereinek keringése) csúnyán lehorzsolta teste nagy részén a bőrt, valamint eltört 4 bordája.
De Chris optimista típus. Már újra is kezdte az edzéseket. Napi 5-6 órát teker, és sokat foglalkozik vele a fizikoterapeutája is.
A szlovén kör után leül a Lampre-Merida vezetőivel és megbeszélik, hogy mi legyen a Tourral. Egy biztos, ha nem lesz komoly gondja, ott lesz a csapatban.
Hogy meddig szeretném folytatni? Ott van Jens Voigt példája. Ő egy hónappal öregebb is, mint én. De versenyképes. Ameddig érzem, hogy ott vagyok a legjobbak mellett, a korom csak egy statisztikai érdekesség. Nem számít. Szerintem 2-3 év még bennem van”.
Meg lehet, hogy egy jó Tour is.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28