Lieuwe Westra egész egyszerűen szenzációs. Tegnap centikkel kapott ki Jan Bakelantstól egy hosszú szökés végén, de mindez nem szegte kedvét, ma újra próbálkozott. A Dauphiné legkeményebb szakaszán. Ott, ahol az utolsó harminc kilométeren két kiemelt kategóriájú emelkedő is várt a mezőnyre – igaz, a szervezők tegnap estig vártak azzal az információval, hogy egy hiba miatt a mindenki által 28,3%-os meredekségűnek gondolt rész igazából csak 6%-os.
Ettől még iszonyatosan nehéz volt. A Forclazról lefelé elég egyértelműnek tűnt, hogy a szökevénycsoporttól is meglépő Silin és Trofimov, a Katusha két versenyzője okos munkával megszerezheti a mai nap csokrát. Az utolsó két kilométeren viszont Westra saját tempóban visszazárkózott hozzájuk, és 150 méterrel a cél előtt nemcsak utolérte, de meg is előzte őket, így végül ő nyert.
A talán még komolyabb izgalmak viszont egy kicsit hátrébb zajlottak. Mindenki arra volt kíváncsi, mennyit vett ki Froome-ból a tegnapi bukása. A Sky nagyszerű munkát produkált, hatalmas tempót diktált mindkét hegyen, így sokáig nem is támadott senki a mezőnyből. Igor Antoné volt az első kísérlet, de az övé is csak 2,5 kilométerre a céltól, és nem is volt benne túl nagy élet. Nem sokkal később viszont Alberto Contador indult meg, és senki sem tudta tartani vele a lépést. Nem is reagáltak rá. Az utolsó kilométeren belül ugyan Froome közelebb került hozzá, de a végére teljesen elfáradt, még Talansky, és a szökevénycsoportból visszamaradt Hesjedal is megelőzte, így elveszítette a sárga trikót, igaz, csak nyolc másodperc a hátránya az összetettben. Nibali ma is kapott, ráadásul Contadortól 38 másodpercet, úgyhogy bőven lesz min dolgoznia a következő három hét során, de Guiseppe Martinelli, a sportigazgatója nem aggódik, mondván a csúcsformát csak a Touron kell elérnie.
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
A versenynek még közel sincs vége, holnap Courchevelben egy első kategóriás hegyi befutón fog eldőlni a Dauhpiné sorsa, méghozzá fél 4-től élőben az Eurosporton.
Nyilatkozatok

Fotó: Eurosport

Lieuwe Westra:Úgy gondoltam, hogy ezen a napon majd nyugodtan tekerek. Aztán az első emelkedőn hirtelen a szökevénycsoportban találtam magam. Az utolsó hegyen szerettem volna megtalálni a legjobb ritmust, amiben feltekerhetek. 2-3 kilométerrel a vége előtt 20-30 másodperc volt a hátrányom, szépen fokozatosan zárkóztam fel. Láttam, hogy a többiek teljesen elkészültek az erejükkel, de az utolsó 500 méter így is szörnyű volt. A katalán körön aratott győzelmem után ez egy újabb nagyon fontos siker, de ez még nem változtat azon, hogy a Touron 100%-ban Nibaliért fogok dolgozni.”
Alberto Contador:Nagyon nehéz nap volt, a rajttól kezdve hatalmas volt a tempó. Nem tudtam, hogyan reagálnak majd a lábaim. Úgy határoztam, támadok a végén, butaság lett volna nem megpróbálni. Amikor visszafordultam, nagyobb volt a különbség, mint amire számítottam. A célban is jobb volt az eredmény, mint azt előzetesen képzeltem. Örülök, hogy rajtam van a sárga trikó, de ez nem befolyásolja a Dauphinéról előzetesen kialakított véleményemet. Ez is csak egy felkészülési állomás júliusra, de az biztos, hogy az önbizalmamnak nagyon jót tesz. Ettől még ugyanúgy összpontosítok július 5-re (a Tour rajtjára), a következő húsz napban nyugodtan dolgozhatok. Sokkal fontosabb lesz júliusban legyőzni Froome-ot. Az utolsó emelkedőn a Sky nagyon erős volt, 5 bringása is az első húszban tekert. Chris ma mögöttem végzett, de nehéz lesz a holnapi szakasz. Korábban úgy jöttek a jó eredmények, hogy nem voltam sokat magaslati edzőtáborban. A tavalyi év után viszont változtattunk, és eddig a dolgok működnek, remélem a folytatásban is így lesz."

Froome is teljesen kihajtotta magát

Fotó: Eurosport

Christopher Froome:Nyilvánvalóban csalódott vagyok, ugyanakkor örülök is, hiszen a csapat fantasztikusan teljesített. Jó teszt volt, és hihetetlenül jó érzés volt látni, ahogyan hatan maradtunk még az utolsó hegyre. Alberto fantasztikusan versenyzett, maximális tisztelet jár neki, a legnehezebb részen vette kezébe az irányítást. A pénteki bukásom határozottan játszott egy kis szerepet a mai történésekben, hiszen sok energiát veszítettem. Ettől még nem leszek csalódott, nem akarom túlságosan negatívan látni ezt a napot. Nyolc másodperc van Alberto és köztem, és még mindig van egy hegyi befutó hátra. Meglátjuk, hogyan lesz a testem, kétség kívül maradt még tennivaló.”
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28