Alberto Contador: 33 versenynap, 7 győzelem, és több mint meggyőzőt teljesítmény a Dauphinén. Chris Froome: 26 versenynap, 6 győzelem, egy bukás, majd komoly visszaesés a Tour felkészülési versenyének utolsó napján. Vincenzo Nibali: Ide igazából egy jó nagy kérdőjelet kellene tennünk. De jöjjenek a számok: 44 versenynap, 0 győzelem, és 7. hely a Dauphinén.
A statisztikák alapján egyértelmű a helyzet, Nibali nem a Tour legnagyobb esélyese. Ezt már most kijelenthetjük. Ha könnyedén nyert volna sárga trikót a Dauphinén, akkor sem lenne az. Viszont a legkomolyabb kihívók egyike. Az Astana olasz versenyzője két napja megkezdte a felkészülés utolsó részét, vagyis elutazott a Passo San Pellegrinora. A legfontosabb segítők – Vanotti, Scarponi – társaságában. Nibali a következő időszakot 2000 méter magasban tölti. Majd 28-án elindul az olasz bajnokságon. Természetesen az időfutamon is, hisz minden egyes tesztre szüksége van.
Az eddigi teljesítmény? Nem túl meggyőző. Nibali és Martinelli azonban nem aggódik. „Nem is lenne rendben, ha a Dauphinén tekertem volna csúcsformában”.
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58

Fotó: Eurosport

Az előző szezon második felében Horner mögött második lett a Vueltán, és egy szerencsétlen bukás következtében negyedik a világbajnokságon. Tizenhárom hónapja nyeretlen, és ebben az idényben csak kétszer zárt a legjobb öt között. Mégsem ideges. Az Astanánál valamit nagyon tudnak. Vagy már most biztosak benne, hogy ebből nem lesz sárga trikó. Itt pedig elő is hozhatjuk Contador tavalyi példáját. Ő sem volt túl meggyőző a Tourt megelőző hetekben.
Nibali azonban bízik a télen megálmodott programban. Pontos tervek alapján készül(t), később is jött le a magaslati edzőtáborból, mint két legnagyobb riválisa. Tíz napot edzett a Teidén, ezen időszak alatt 42 órát töltött kerékpáron, 1424 kilométert tekert, és közel 25.000 méter szintkülönbséget tett meg. 
Feltűnően vékony (ő, aki, szicíliai lévén, imádja a süteményeket…), testzsír-százalékot tekintve talán még soha nem állt ilyen jól. A Dauphinén tisztán látszott, hogy nem hajtja szét magát, a „kezdősebessége” még hiányzott a hegyeken. Amikor a támadásokat kellett volna átvennie.
A következő napokban ezen kell javítania. Meg kell találnia a ritmust. Mert ha az megvan (emlékszünk a tavalyi Girora és a Vueltára...), akkor tényleg Nibali lesz a legkomolyabb kihívók egyike.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28