Nagyon sokan ma pályáztak utoljára reális eséllyel egy szakaszgyőzelemre a 2014-es Critérium du Dauphinén, hiszen a hétvége már a hegyi menőké lesz. Ennek megfelelően egy tizenhat fős szökevénycsoport tudott meglépni a mezőnytől, amely elég hamar elhihette, hogy haza is ér, hiszen hátul nem volt elrettentően nagy a tempó.
A hajrában két negyedik kategóriás, és nem sokkal a cél előtt egy besorolatlan emelkedő várt a kerékpárosokra, így Lighthart, Westra és Bakelants – kihasználva az útvonal adta lehetőségeket – úgy döntött, meglép a többiektől. Hármójuk fórja elég szépen nőtt, ám elég hamar kiderült, hogy a Lotto versenyzője nem tudja tartani a lépést két társával, így a hajrára az Astana és az Omega versenyzője maradt. Kettejük csatájából Jan Bakelants jött ki győztesen még úgyis, hogy Westra maximálisan kihasználta a szabályok adta lehetőséget, és csak annyira szorította riválisát a kordonokhoz, hogy ott még el lehessen férni. Nagyon kellett a belgának a siker, hiszen eddig ez az éve nem sikerült túl jól, és bizonyítania kellett azért, hogy esélye legyen bekerülni a Tour-csapatba azok után, hogy tavaly a sárga trikót is felhúzhatta Ajaccioban. A hollandnak marad a sajnálkozás, pedig az Astanának – Vinokourov levele óta tudjuk – nagyon kellenének végre a győzelmek.

Froome komolyabb sérülés nélkül megúszta

Fotó: Eurosport

Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Hátul a mezőnyben egyetlen igazán fontos esemény történt, Christopher Froome bukott. A többiek rendkívül sportszerűen bevártak, senki sem érezte úgy, hogy támadnia kell. A címvédő ennek köszönhetően könnyedén felért, így megmaradt az összetett első helye.
Szombaton jön az idei Dauphiné királyszakasza, két kiemelt kategóriájú heggyel a végén, ráadásul Finhaut – Émosson felé a cél előtti utolsó néhány száz méter egy része 28,3%-os meredekségű lesz... Az etap az Eurosport2-n este fél hétkor lesz látható.
Nyilatkozatok
Jan Bakelants: A sprintben azt gondoltam, Westra bezárja előttem az ajtót. Köszönöm a sportszerűségét. Az ilyen helyzetekben az öröm és a bánat nagyon közel van egymáshoz. Azzal, hogy nyertem a Dauphinén, a szezonom már sikeresnek tekinthető. Az elmúlt két napban már tagja voltam a sikeres szökevénycsoportnak, de mindig volt valaki a Katushából, aki erősebbnek bizonyult nálam. Ma úgy tudtam előre kerülni, hogy nem kellett túlságosan nagy erőt kifejtenem hozzá. Utána, amikor hárman maradtunk, nagyon kellett figyelnem, hiszen a másik két társam korábban együtt tekert a Vacansoleilben. Szoros volt a vége, én pedig ismét bebizonyítottam, hogy az ilyen közepes hegyi szakaszok fekszenek igazán nekem.”
Christopher Froome:Nem is tudom, mi történt pontosan, az első kerekem az árokba került. Fájdalmas volt, de semmim sem tört el. Nehéz helyzetben voltam, de a mezőny lelassított. Hálás vagyok a riválisaimnak. A Tinkoff és az Astana volt az első két csapat, amely szólt, hogy lassítsanak. Meglátjuk, hogyan leszek reggel egy nagyon nehéz szakasz előtt. Nem ismerem az emelkedőt, de tudom, hogy mindenki, aki erősnek érzi majd magát, támadni fog a végén. Minden esetre, nem nekem kell majd.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28