A nagy visszaszámlálás megkezdődött. A Critérium du Dauphiné első szakaszával – egy 10,4 km hosszú időfutammal – célegyenesbe fordult a felkészülés az idei Tour de France-ra. Mindenki arra volt kíváncsi, milyen állapotban vannak a francia kör legnagyobb esélyesei a magaslati edzőtábor után, egy hónappal a Yorkshire-i nagy rajt előtt.
Az időjárás egyértelműen a júliust idézte, hiszen rekkenő hőségben, árnyékban mért 34 fokban kellett tekerniük a versenyzőknek Lyonban egy olyan pályán, amelyben egy kisebb emelkedő, és egy technikás lejtmenet is szerepelt, ami a bukó, de csak könnyebben megsérülő Langevelddel és Offredoval ki is szúrt. Igencsak nagy váltás ez azoknak, akik másfél hete még fagypont körül tekertek a Giron. Közülük Wilco Kelderman indulhatott korán, és ért el jó eredményt, hiszen csupán a 21 éves Bob Jungels – Voigt szerint talán a jövő Cancellaraja – tekert jobbat.

Alberto Contador is remek erőben van

Fotó: Eurosport

Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Az igazán lényeges viszont az utolsó negyedóra volt, hiszen akkor állt rajthoz, és tudta le a távot a három nagy: Alberto Contador, Vincenzo Nibali és Christopher Froome. Az emelkedő az olasznak sikerült a legjobban közülük, aki ezzel a pöttyös trikót meg is szerezte holnapra, a célban viszont ő végzett a leghátrébb, öt másodperccel kikapva a spanyoltól, 13-mal a brittől. Froome nyolc másodperccel verte meg a teljes mezőnyt, de Contador sem lesz elégedetlen a második, Nibali sem a kilencedik helyével. Ez persze csak az ízelítő volt, a verseny holnap egy nagyszerű szakasszal folytatódik, méghozzá a 13,6 km hosszúságú Col du Béallal a végén.
Nyilatkozatok
Chris Froome:Nagyon-nagyon örülök a mai teljesítményemnek. Nem gondoltam, hogy egy ilyen rövid és sík időfutamon ennyire jól tudok majd szerepelni. Határozottan azért vagyok itt, hogy megpróbáljam megnyerni az összetettet. Mindent megteszünk érte, a legfontosabb az, hogy az eleje után a végén is meglegyen a sárga trikó. Az idei Dauphiné már az első, második szakasztól nagyon kemény. Nézve az eredményeket, nagy csatát várhatunk a hegyekben. Eléggé ott tartok, ahol tavaly ilyenkor, lehet, még jobb is vagyok.
Alberto Contador:Az időm rendben van. Az utolsó rész nehéznek bizonyult számomra, noha tudtam, hogy szembeszél lesz, emiatt lett nagyok kemény ez a szakasz. Nem akartam semmilyen szükségtelen kockázatot vállalni a lejtmenetben, hallottam, hogy egy motorkerékpár felborult délelőtt, ezért tartottam attól, hogy olajfolt maradt az úton. Jól éreztem magam a bringán, örülök ennek az eredménynek.”
Bob Jungels:Természetesen sokáig várakoztam, mint átmenetileg első, ezért egy kicsit csalódott vagyok, hogy végül nem sikerült megnyernem az időfutamot. Ettől még egy nagyon szép meglepetés, hogy Chris Froome-mal és Alberto Contadorral alkotom a dobogót. Jól éreztem magam, noha nem tudtam, milyen állapotban leszek, hiszen a szünetem után most térek vissza. Megpróbálok minél tovább ott lenni a nagyokkal a hegyekben, de realistának kell lennem. Ráadásul ők a Tour de France-t szeretnék megnyerni, nekem pedig a Vuelta lesz a fő versenyem idén.

Nibalinak ma a pöttyös trikót sikerült megszereznie. (Eurporess/AFP)

Fotó: Eurosport

Vincenzo Nibali:Jól tekertem, még úgyis, hogy nehezebb lett ez a szakasz, mint vártam. Amikor reggel bejártam az útvonalat, nem fújt nagyon a szél. Nem hittem volna, hogy délutánra ennyire felerősödik, így túlságosan nagy áttételt tekertem, ami visszaütött a végén, de ettől még elégedett vagyok. Azok, akik korábban álltak rajthoz némi előnnyel rendelkeztek, úgyhogy én a többi összetettre esélyeshez mérhetem magam, tőlük pedig nem maradtam el sokkal. Tudom, hogy jól edzettem, mindenféle feszültség nélkül érkeztem ide azzal a céllal, hogy nyugodtan versenyezzek. Megkönnyebbültem a jó rajtnak köszönhetően. Napról-napra haladok."
A Dauphiné második szakasza hétfőn délután fél 2-től élőben lesz látható az Eurosporton.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28