Legutóbb az 1997-es Tour de France-on a Team Telekomnak sikerült az a bravúr, hogy a sárga és a zöld trikót is megszerezte. Azóta a 2012-es francia körön volt a legnagyobb esély hasonlóra, amikor a Sky Wigginsszel az összetettet, Cavendish-sel a pontversenyt célozta meg, előbbi összejött, utóbbi viszont nem. Mostantól a Tinkoffnál van meg minden feltétel ahhoz, hogy jövőre meglegyen a dupla. De nem lesz könnyű.
Peter Sagan átigazolása nem meglepetés. Még akkor sem, ha a Cannondale-nél minden róla szólt. Egy jóval erősebb gárdához kerül jövőre, ami nem csak az őt segítőkben mutatkozik majd meg, hanem taktikában, a felkészülési lehetőségekben is. A Tinkoff-Saxonál – nemrég jelentették be, hogy jövőre is ilyen néven fut majd a gárda – viszont cserébe eredményeket is várnak. Négymillió eurót keresni kerékpárosként a top kategóriát jelenti. Kétség nincs afelől, hogy a szlovák oda is tartozik. Ráadásul nem csak a teljesítményével, hanem a népszerűségével, eladhatóságával is. Számtalan videó kering a neten, ahogyan kerékpárral ugrik fel a kocsi tetejére, vagy éppen száguldozik lefelé a fák között a régi hegyi kerékpáros múltját felidézve.
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
De azért alapvetően a profi kerékpározás is a győzelmekről szól. Márpedig Sagan a nagy áttörést jelentő 2012-es éve óta egyre rosszabbul teljesít ebben a kategóriában. Gyorsan tegyük hozzá, elismerésre méltó, amilyen stabilan ott volt az összes számára kedvező szakaszon a legjobbak között. Azt is megkockáztatom, nagyobb fegyvertény, mint nyerni egy etapot. De bármennyire is azt hangsúlyozta, hogy ő a zöld trikóért jött, látható volt, milyen frusztrált lett július végére. Hát még mennyire lesz az Oleg Tinkov egy hasonló szereplés esetében.
Aki viszont nagyon örülhet ennek az átigazolásnak, az Alberto Contador. Nem fognak sokat együtt versenyezni, a terhet viszont részben leveszi a spanyolról. A csapattársak ellenben nem csapkodhatnak a levegőbe örömükben, hiszen eddig legalább néhány olyan nap állt a rendelkezésükre a három hét során, ami alatt kifújhatták magukat. Mondjuk éppen akkor, amikor Sagan együttese diktálta a tempót. No, ilyen nem lesz jövőre.
Alberto Contador boldog
„Ez egy nagy hír! Várható volt, de örülök, hogy most már hivatalos. Amellett, hogy jóban vagyunk, ő egy remek versenyző, egy született győztes. Biztos vagyok benne, hogy az érkezése jó dolgokat jelent majd. Tökéletesen elférünk egymás mellett. Így együtt a Tinkoff-Saxo minden versenyen szerepet fog játszani az egész évben. Türelmetlenül várjuk, hogy mellettünk legyen, hamar be fog illeszkedni”- tette hozzá a spanyol.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28