Thierry Gouvenou: Elérkeztünk a Vogézekbe és – engedjék meg, hogy azt mondjam – most kezdődik a lényeg. Három nap ebben a régióban eléggé szokatlan. Ráadásul három rövid szakasz, ami jól mutatja a szervezők célját: azt szeretnénk, hogy a csapatkapitányok variálják a stratégiájukat. Hogy mit remélünk? Akciót már az elején, annak érdekében, hogy a szökevények kihasználhassák a 130 kilométernyi sík részt. Utána pedig jön a hegyi menők területe, három akadály szerepel a programban: a la Croix des Moinats, a le col de Gross Pierre „újra látogatása” a 15%-os meredekségű részeivel, és a végén a záró emelkedő, a Gérardmer (1,8 km, 10,3%-os meredekség). Itt a favoritoknak is biztosan meg kell majd mutatniuk magukat. Ugyanakkor ha egy szökevénycsoport jelentős előnyre tesz szert, valamelyik tagjának meglehet a szakaszgyőzelem.”

Fotó: Eurosport

Tv: Eurosport, 14:00 (Élő)
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Vogézek (Elzász-Lotaringia régió)
Korábban a Tour de France nem igazán helyezett hangsúlyt erre a hegységrendszerre, idén viszont három napot is itt tölt a mezőny. A franciául Massif de Vosges a Rajna-völgyben található, észak-északkeleti irányban terül el. A franciák azt mondják róla, hogy a vizek közötti választó vonal. Úgy tartják, hogy egy esőcsepp, ami a hegység keleti oldalára esik egy idő után a Rajnában találja magát, onnan pedig az Északi-tengerbe folyik (a Rajna azon kevés folyók egyike, melyek Délről folynak Északra), ha pedig a déli oldalon, akkor a Rhône folyón keresztül a Földközi-tenger lesz a végállomása. A nyugati oldal a Moselle-t táplálja, ami Koblenzben csatlakozik a Rajnához.
Nem messze a Vogézektől, úgy 100 km-re ered a Duna a Fekete-erdőben, amit elmondások szerint jó időben a hegycsúcsokról akár látni is lehet.
Érdemes ellátogatni a Ballons des Vosges nemzeti parkba, amely a Vogézek déli részén található, nagyjából 3000 négyzetkilométeres területen fekszik. Nyaranta a túrázók, gyaloglók paradicsoma, gyönyörű tájakon lehet kiválasztani a számunkra kedves távot abból a 10 ezer kilométernyi jelzett útból, ami a rendelkezésünkre áll, s közben egészen mesés gleccsertavakat is láthatunk. Természetesen a hegyi kerékpárosok is találnak maguknak kedvükre való több száz utat. Télen a sízők és sífutók lepik el a három tucatnyi síterepet.
A legmagasabb pontja a Grand Ballon, 1424 méter magas. Van ott egy faház, ami szállodaként üzemel. Nem az elitnek készült, viszont gyönyörű onnan a kilátás.
Tomblaine (Meurthe-et-Moselle, 54)
Mindössze 8 ezer fős település, közel Nancy-hoz olyannyira, hogy a Nancy futballcsapatának stadionja, a Marcel Picot is Tomblaine-ben van. Csupán két évvel ezelőtt fedezte fel magának a Tour de France, amikor az innen induló szakasz a La Planche des Belles Filles-en ért véget – Chris Froome győzelmével.
Gazdasága: itt található a Nancy-Essey repülőtér, rengeteg az iroda, és nagyon sok az üzlet.
Specialitások: mivel közel vagyunk Nancyhoz, gyakorlatilag ugyanaz: mirabelle (sárga színű szilva, lotyószilvaként is említik magyar oldalakon), bergamott (aranyszínű, citromos, elég keserű cukorka).
Sport: Tomblaine-Basket Club (női megyei kosárlabda), két stadion: Stade Marcel Picot és a főleg atlétikára használt Stade Raymond Petit.
Személyiségek: Marcel Picot (egy vállalkozó, egyrészt részt vett az első világháborúban - és be is börtönözték, ott volt Verdunben - másrészt az ő vagyonából épült fel 1904-ben egy stadion, és neki köszönhetően lett itt egy rugby-csapat, korábban csak labdarúgó klub volt. Michel Platini (volt itt olyan meccs '88-ban, amelyen ő és Maradona is pályára lépett, Pelé pedig a lelátón ült), Mathieu de Dombasie (a modern eke feltalálója), Gilbert Bauvin (2. volt az 1956-os Touron), Anne-Sophie Mathis (női ökölvívó).
Fesztiválok: Tomblaine-i színházi találkozó (májusban), Tempo (zenei fesztivál júniusban), Automne des Arts (művészeti szalon, októberben).
Gérardmer La Mauselaine (Vosges, 88)
9330 lakosú település, becenevén a Vogézek gyöngyszeme, legalábbis ezt mondta róla Victor Hugo testvére, Abel. A kerékpárosok közül Pieter Weening kedvelheti a legjobban, hiszen pályafutása legszebb sikerét aratta itt még 2005-ben egy olyan szakaszon, ami Pforzheimből, Németországból indult. Rendkívül szoros befutó volt, célfotó döntött csak közte és Andreas Klöden között. (Holnap itt lesz a rajt.)
Gazdasága: turizmus, fa, ágy-, vászonnemű
Különlegességek: le géromé (sajt tehéntejből), pisztráng, ánizsos kenyér, fenyőméz, fumé vosgiens (bacon és hús), tofailles et tarte aux brimbelles (fekete áfonyás pite)
Sport: sí, szlalom kajak-kenu, Gerardmer triatlon
Személyiségek: Julien Bontemps (olimpiai ezüstérmes szörföző), Maxime Laheurte (a váltóval világbajnok északi összetettező)
Fesztiválok: Fantastic'arts (téli mozifesztivál, legutóbb Miss Zombie nyerte a fődíjat), Fête des Jonquilles (nárciszfesztivál)
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28