Thierry Gouvenou: Nehéz szakasz lesz, és nem csak a 234,5 km-es hossza miatt. Két komolyabb emelkedő szerepel a programban, ráadásul a végén – a második csupán 5 kilométerre van a céltól, és vannak 8%-os részei is. Nagy kérdés, mit csinálnak a sprinterek csapatai: bevállalják, hogy kézbe veszik az irányítást – vállalva a kockázatot, hogy a végén az emberük leszakad? Meglátjuk. Ne felejtsük el, hogy van még hátra két hét, és néhány együttes már most elkezdhet spórolni az erejével. Röviden összefoglalva egy elég taktikus napot képzelek el, izgalmas befejezéssel. Feltételezhetjük, hogy a mezőny nem együtt fog beérkezni Nancyba.
Szintrajz:

Fotó: Eurosport

Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Épernay (Marne, 51)
25 ezer lakosú település. Korábban 5-ször volt szakaszváros, először 1963-ban, az 50. Tour de France alkalmával, amikor Federico Bahamontes még a sík részen is közel másfél perces előnyre tett szert a legnagyobb riválisaival – köztük a nap elején bukó Jacques Anquetillel – szemben, de a végén még így is a francia ünnepelhetett Párizsban, méghozzá zsinórban negyedszer. Magát a szakaszt Eddy Pauwels nyerte, ami akkor sárga trikót is ért, hiszen az volt az első etap 51 évvel ezelőtt. Az elmúlt időszakban is inkább rajtváros volt, 2010-ben és ’12-ben is startolt innen a mezőny, négy éve Montargis-ban Mark Cavendish, két esztendővel ezelőtt Metzben Peter Sagan ünnepelhetett a végén.
Specialitások: a Champagne, vagyis az igazi pezsgő (lásd a tegnapi szakasz eleje), Ratafia (az édes szőlőmusthoz helyi törkölypárlatot, az úgynevezett Marc de Champagne-t adják, így egy édes italkülönlegességet kapunk, amit aperitifként isznak), Bouchoun au chocolat au Marc de Champagne (ugyanazt a likőrt töltik a csokis bonbonba, amit a Ratafiahoz is adnak, közel hatvan éve létezik már ez az édesség), potée champenoise (párolt hús sok krumplival és répával), biscuits roses (rózsaszín marcipános keksz – ez elsősorban Reims-ben érdekes, de ide is eljut: pezsgőbe vagy borba kell belemártani).
Gazdasága: pezsgő, turizmus
Szlogen: a pezsgő fővárosa
Sport: Racing Club Épernay (labdarúgó klub a francia ötödosztályban)
Személyiségek: Nekünk a legtöbbet John Gadret neve mond, aki most is aktív kerékpáros, kedvelt színésznő volt Gabrielle Dorziat, Bernard Stasi a francia ombudsman volt 1998 és 2004 között, míg Yoanne Diniz kétszeres Európa-bajnok gyalogló.
Fesztiválok: Költők tavasza (március), Musiques d'Été (nyári ingyenes koncertfesztivál), Habits de lumiėres (minden év decemberének közepén tartják, fény- és hangjáték, nem kevés tűzijátékkal kísérve, tavaly 40 ezren látogattak el rá)
Címkék: 3 csillagos virágos város, 3 @-os internet város - ehhez azért olyan hatalmas teljesítmény nem kell.
Nancy (Meurthe et Moselle, 54)
Már 1905-ben is érintette a Tour de France mezőnye, összesen 16-szoros szakaszváros. 107 ezren lakják, és ha a hozzá tartozó kisebb településeket is nézzük, több, mint 266 ezren. Különösen a főtere gyönyörű, a múzeumait is érdemes felkeresni, és a különböző üzletekben is el tudja ütni az időt az ember. A lotaringiai hercegség korábbi fővárosa volt, és most is ugyanolyan fényűző, mint a XVI. és a XVIII. század között, amikor az épületei jelentős része elkészült. Van óvárosa, közepén fekszik a Grande rue, valamint itt található a Ville Neuve, vagyis az új torony is, ami a XVI. században épült. A Place Stanislas egy gyönyörű tér, amit még az 1750-es években építettek, a lengyel születésű lotaringiai hercegről kapta a nevét. Olyan épületek veszik körül mint az Opera, a városháza, egy hatalmas vaskapu, nem csoda, hogy az UNESCO is a világörökség részévé nyilvánította. Szintén az 1750-es években építették a helyi diadalívet. Ha valaki erre jár, látogassa meg az Iskola Múzeumot, a Szépművészeti Múzeumot és benne a Daum kollekciót, valamint a Lotaringiai Múzeumot.
Christophe Mengin 2005-ben 176 km-t tekert elől szökevényként, jó esélye volt rá, hogy megnyerje a szakaszt, ám az esőben csúszóssá váló úton az utolsó kilométeren belül elesett egy éles jobb kanyarban, így odalett minden reménye. Később az „arany kapujának” nevezte Nancy-t. Marc Madiot, a menedzsere a szakasz végén sírt, annyira sajnálta versenyzőjét. Mengin másnap feladta a Tourt.
Az olaszok közül Fausto Coppi imádta Nancy-t: csupán háromszor állt rajthoz a Touron, mégis kétszer tudott itt nyerni, 1949-ben és 1952-ben, a harmadik évben esélye sem volt rá, hiszen a francia kör nem érintette a várost....
Specialitások: bergamott (aranyszínű, citromos, elég keserű cukorka), quiche lorraine (szalonnás lepény, a lotaringiai konyha egyik specialitása. 400 évvel ezelőtti szakácskönyvekben is szerepelt már a receptje), baba au rume (rumos baba, lengyel eredetű francia édesség, muffin-szerű, de a mázhoz rumot és baracklekvárt is használnak), lotaringiai húspástétom (leveles tészta, sertéstarja, sertéslapocka, mogyoróhagyma, babérlevél, petrezselyemzöld, fehérbor is kell hozzá), madeleine (omlós teasütemény, hagyományos egyensúly-tészta, csak olvadt vajjal készül), mirabelle (sárga színű szilva, lotyószilvaként is említik magyar oldalakon), macarons (magyarul makaronnak hívják, tojásfehérje, porcukor, kristálycukor, mandulaliszt vagy őrölt mandula és ételszínezék felhasználásával készül, a két korongot általában vajkrémmel vagy lekvárral ragasztják össze), Saint Epvre (van egy ilyen nevű bazilika, de itt most egy tortaféleségre utal).
Sport: AS Nancy-Lorraine, jelenleg másodosztályú labdarúgó csapat, a mögöttünk hagyott szezonban negyedik lett, itt játszott korábban Rudolf Gergely.
Személyiségek: Edmond de Goncourt francia író, kritikus, könyvkiadó, és az Académie Goncourt alapítója, a francia irodalomnak akart egy új lendületet adni, szembe menve az Académie Francaise-zel. A Prix Goncourt elnevezésű díj a mai napig az egyik legfontosabb, minden évben a legjobb irodalmi alkotásért ítéli oda egy tíz fős zsűri. Ide köthető Virginie Despentes írónő is, aki az elmúlt években lett elég divatos lett Franciaországban. Michel Platini, az UEFA jelenlegi elnöke, nyert másodosztályú bajnokságot és Francia Kupát játékosként a Nancyval, Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes, aranylabdás, a Juventusban is remek időszakot töltött el. Arsène Wenger, az Arsenal menedzsere, az Eurosport szakértője.
Kultúra: Notre-Dame (gótikus stílusú templom, már az V. században is állt a helyén egy kisebb, a mostanit 1211-ben kezdték el építeni, nagyjából egy évszázadon keresztül zajlottak a munkálatok. Itt a legemlékezetesebb történés VII. Károly megkoronázása volt, méghozzá úgy, hogy Jeanne d'Arc volt az oldalán 1429. július 17-én. A 138 méter magas katedrális súlyosan megsérült az első világháború során, ma már az UNESCO világörökségének része), Palais du Tau (1690-ben építették, az érsek otthona volt, itt laktak a francia hercegek a koronázásuk előtt, most viszont már múzeumként funkcionál, nemzeti emlékmű), Szépművészeti Múzeum,
Fesztiválok: Nancy Jazz Pulsations (minden év októberében), Livre sur la place (könyvvásár, 1978 óta rendezik meg minden év szeptemberében), Nancyphonies (nyaranta, zenei fesztivál)
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28