Thierry Gouvenou:Már beszéltem azokról a csapatokról, amelyek elsősorban a sprintereikben reménykednek. Nos, a kockaköves szakasz másnapján amellett, hogy megemlékezünk a la Somme-i (1916) és a Chemin des Dames-i (1917) első világháborús csaták áldozatairól, meglátásom szerint egy szökevénycsoport érhet haza. Igen, ez a bátrak etapja, a végén lévő rengeteg kanyarral, valamint a széllel, amely szintén beleszólhat a történésekbe. Ha azonban a mezőny utoléri az elől lévőket, a cél előtti hosszú egyenes remek terepet szolgáltat egy igazi hajrának, amelyben egy tavalyi formában lévő Kittel vagy Greipel lehet sikeres.”
Szintrajz

Fotó: Eurosport

Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
TV: Eurosport, 14:00 (ÉLŐ)
Champagne
Megérkezünk Champagne-ba. A római időkben még Campaniának nevezték, ami síkságot jelent. Nagyrészt földművelésből, mezőgazdaságból és természetesen a pezsgőből élnek itt, amit több mint 300 éve készítenek. A francia törvények alapján az igazi pezsgőt csak az itteni – a megnövekedett igények miatt egyre szélesebb – területről származó, megfelelő élettartamú és palackozott italt lehet valóban Champagne-nak hívni. Ez a régió két fő megyéből áll, az egyik Marne, amelynek központja a koronázási város, a csodálatos katedrálissal rendelkező Reims, és a kevésbé nagy presztízzsel bíró Aube, amelynek prefektusa, azaz megyei központja Troyes, ahol rengeteg múzeum és favázas ház található. Az igazán híres települése viszont Épernay, ahonnan holnap indul a mezőny, és ami gyakorlatilag a pezsgő hivatalos fővárosa. Ha valaki az igazi pezsgőt akarja megkóstolni, oda kell elutaznia.
Arras (Pas-de-Calais prefektusa, 62)
A 45 ezres város a középkor nagyon fontos kereskedelmi településnek számított, a Nagy téren ezernyi kereskedőt látott vendégül. Mostanság Észak-Franciaország fontos városában inkább a zenészek tűnnek fel, Prince-től kezdve egészen Stingig már nagyon sokan felléptek itt, még a Black Eyed Peas is, méghozzá a Main Square zenei fesztiválon. Az idei négy nappal ezelőtt ért véget, az Iron Maiden, David Guetta, Paul Kalkbrenner, Skrillex, a Franz Ferdinand is fellépett). Az autósport szerelmesei is jól ismerhetik a várost, hiszen 12 évvel ezelőtt innen rajtolt az eredetileg Párizs-Dakar rally, akkor Arras-Madrid-Dakar volt az útvonal.
A Tour de France mezőnye is járt már itt, 1991-ben innen rajtolt és Le Havre-ban volt a célja a 6. etapnak, 2004-ben egy csapatidőfutamra került sor, itt volt a befutója a 64,5 km-nek.
Gazdasága: élelmiszeripari és logisztikai központ, itt található a Häagen Dazs fagylaltgyár, az Artois-i egyetem egyik tanszéke is itt van.
Kultúrája: Őrtorony, Arrasi citadella, Mont-Saint-Éloi-i apátság tornyai, Szépművészeti Múzeum, Carrière Wellington (az első világháborús Arrasi csata emlékhelye)
Fesztiválok: Main Square fesztivál (zenei), Arrasi Filmfesztivál (európai filmes), A francia sanzonok ünnepe, Histoires et rêves (fény- és hangjáték)
Sport: Arras pays d'Artois (6 éve alapított női kosárlabda csapat), Arras FCF (élvonalbeli női labdarúgó klub), gyorsasági kajak-kenu klub.
Specialitása: Arrasi hurkácska, le Coeur d'Arras (sajt), le Bleu d'Arras (porcelán), porcelánfestészet
Címke: 4 virágos város, az őrtorony és a Citadella az UNESCO világörökség része.
Reims
Több mint egy évezreden keresztül (816-1825) volt koronázási város, összesen 34 uralkodó fejére helyeztek itt koronát. Csodálatos katedrálisát a mindkét világháború után fel kellett újítani. Ebben az évben már 12. alkalommal lesz szakaszváros. A közel 190 ezer lakosú település a királyok után kerékpáros világbajnokokat avatott, 1947-ben Theo Middelkamp, 1958-ban Ercole Baldini győzött. Utóbbi alkalommal – a vb-k történetében először – már a hölgyek is versenyeztek, Elsy Jacobs győzött. A legutóbbi három Tour de France befutó egyaránt mezőnyhajrát hozott Reimsban: 1991-ben Abdoujaparov, 2002-ben McEwen, 2010-ben Petacchi végzett az élen.
Gazdasága: pezsgőházak (120 km-nyi pince), Cristal Union (cukor), Valeo (autóalkatrészek), Forbo Sarlino (padlóburkolatok), Reimsi egyetem (22ezer diákkal), Neoma Buisness School (egy tavaly létrehozott gazdasági főiskola)
Kultúrája: katedrális, Saint-Rémy apátság (VI. században alapították, 1049-ben szentelte fel IX. Leó pápa), Tau palota (itt lakott a város érseke, nevét a – T alakú – formája miatt kapta. Ma már nemzeti emlékmű és szintén az UNESCO világörökségének része, bizonyos szobrait a katedrálisból hozták át az első világháború kitörése után), Szépművészeti Múzeum.
Fesztiválok: Fêtes Johanniques (közékpori játékok), Sacres du Folklore (népművészeti ünnepség, idén rendezték meg 33. alkalommal), Egy nyár a városban (júniustól szeptemberig tartó ünnepségsorozat: koncertek, filmvetítése), Festival Elektricity (elektronikus zenei fesztivál, Reimsi Jazz Fesztivál, Reims Scènes d'Europe (kortárs tánc, színház zenei fesztivál).
Sport: A szakasz másnapjától itt rendezik az idei francia atlétikai bajnokságot, Stade Reims (labdarúgó klub, 11. lett idén az élvonalban), CCRB Club-Châlons Basket (másodosztályú kosárlabda egyesület), Rally Monte Carlo Historique (régi autókkal versenye, olyanoké, amiket 1955 és 1980 között használtak, innen indul), Jumping International (díjugrató verseny), FISE Experience (extrém sport fesztivál), Reims à toutes jambes (idén 31. alkalommal megrendezésre kerülő futóverseny, 5 különböző távból lehet választani, az egyik egy maraton).
Specialitása: pezsgő, pain d'épices (mézeskalács, formában sütve), biscuits roses (rózsaszín marcipános keksz, pezsgőbe vagy borba kell belemártani), Reimsi sonka, Reimsi mustár és ecet.
Címke: történelmi város, 4 virágos város.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28