Thierry Gouvenou: „A Tour de France mezőnye átér Franciaországba. Igazság szerint mezőnyhajrára számítok a szakasz végén. A modern kerékpársportban tendencia, hogy az ilyen etapokon egyszerre érnek célba versenyzők, még akkor is, ha a szervezők jobban örülnének egy korlátlanabb forgatókönyvnek. Eközben az összetettben jól állók számára fontos lesz a pozíció megtartása is, hiszen ez fogja meghatározni a kísérőkocsik sorrendjét a holnapi szakaszon. Ez pedig egy nagyon fontos részlet lesz az összesen 15,4 km hosszú kockaköves részt tartalmazó napra.”

Fotó: Eurosport

TV: Eurosport, 13:15 ÉLŐ
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Észak-Franciaországban
Ez a régió sokkal többet rejt, mint amennyit elsőre az ember gondolna. Persze ha valakinek az a célja, hogy napbarnítottan térjen haza a nyaralásból, az nem ide jön. De ha a kultúrára, a konyhára, a bevásárlásra, a gyönyörű tájakra kíváncsi, és esetleg még rendkívül barátságos közegbe is szeretne csöppenni, akkor ez Franciaország egyik legjobb területe. Ezen a részen a flamand kultúrába is bele lehet kóstolni, annak építészetével – Arras a legjobb példa –,konyhájával, söreivel.
Elhelyezkedéséből adódóan a világháborúk eléggé komolyan sújtották, Amiens nincs messze a Somme-i csatamezőktől, ahol több II. világháborús emlékmű is található. Itt található Dunkerque, amit a II. világháború után gyakorlatilag újjá kellett építeni. A régióban van Boulogne-sur-Mer, talán legszebb része Észak-Franciaországnak. Még Compiègne is ide tartozik, III. Napólen óriási, befejezetlen katedrálisával.
Látványosak errefelé az óriások:
Itt és Belgiumban is készítenek akár 8,5 méter magas bábukat, amikbe egy vagy akár több ember is bebújik. Mindegyik óriásnak van neve, személyisége – általában a Bibliából eredő – sőt házasodnak és gyerekeik is születnek, viszont csak páran halnak meg közülük. A 16. század óta tart a mozgalom, mára több mint 300 ilyen nagy óriás készült. 2005-ben a belga és francia óriásokat az UNESCO a világörökség részeként ismerte el.
Le Touqouet-Paris-Plage (Nord Pas-de-Calais, 62)
Népesség: 4500 fő.
Korábban két alkalommal volt szakaszváros Tour de France-on, 1971-ben Mauro Simonetti nyert, 1976-ban pedig Freddy Maertens.
Becenév: a sportok paradicsoma.
Specialitások: ratte du Touquet – burgonyamárka, ami csak errefelé található, elsősorban a formája érdekes, és a sör, bière La Touquettoise. A legfinomabb malátából és komlóból készül, 6,5%-os az alkoholtartalma, és egy 0,33-as üveg 1,9 euróba kerül...
Gazdasága: a turizmusból és tengervíz terápiából (thalassoterápia) él. Utóbbi a sok stressz és kimerültség miatt a szervezetünkből eltűnő ásványi anyagokat és nyomelemeket pótolja, ennek köszönhetően kapjuk vissza az energiánkat, a vitalitást és leszünk újra lazák. A tengervíz és az algák célzottan orvosi és kozmetikai kezelése akár mozgásszervi megbetegedésnél, allergiák kezelésénél, de akár zsírpárnák eltüntetésénél is hasznos lehet.
Ide köthető személyiségek: Pierre de Coubertin – a modern olimpiai játékok atyja. Louis Blériot mérnök, pilóta, a repülés egyik úttörője. 1909 júliusában neki sikerült repülőgéppel átrepülnie a La Manche csatornát, egészen pontosan 42km-t repült. Ráadásul nem sokkal később, 1909 októberében ő volt az első, aki Magyarországon felszállt egy repülőgéppel, a Magyar Aero Club meghívására 200ezer néző előtt tartott bemutatót a Budapest-Kispest útvonalon. Alphone Daloz, 19. századi polgármester (Cucq) és feltaláló volt, utóbbi szerepében inkább sikertelen, pedig pálinkafőzőn is dolgozott, egy helyi erdészetet és ami a legfontosabb, a Touquet-Paris Plage nevű település alapítását is az ő nevéhez kötik, utóbbiban a társa John Whitley volt.
Sport: Char à voile – itthon kerekes vitorlázásnak hívják, golf – az egyik legrégebbi franciaországi golfpálya itt található, még 1904-ben építették, Esemény: enduropale: motokrossz-szerű verseny a tengerparton.
Fesztiválok: Pianofolies (zongorafesztivál augusztusban), Nuits Baroques (barokk esték februárban), és a FIGRA, ami egy dokumentumfilm-fesztivál francia és újságírók és rendezők versenye.
Lille Métropole (Nord prefektusa, 59)
Rijsel flamandul, 16-szoros szakaszváros, 1960-ben és 1994-ben innen rajtolt a Tour de France. Utóbbi arról maradt emlékezetes, hogy a 7,2 km-es prológot Chris Boardman 55,152 km/h-s átlaggal teljesítette, ami a mai napig szerepel a Tour-rekordok között.
Ha az egész Lille Métropole-t nézzük a maga 85 településével, akkor több mint egymillióan lakják, maga Lille 228 ezres város. Eléggé alulértékelt, hiszen az egykori iparvárosból – jókora kormányzati segítséggel – egy magabiztos kulturális és kereskedelmi központ lett. Jellemző a flamand kiejtés, nagyszerűen felújított múzeumai – Szépművészeti, Modern Művészetek Múzeum – vannak, az egyetemisták által uralt éjszakai élet is vonzó lehet a fiataloknak. A citadella egy 17. századi építmény, remek kilátással.
Specialitások: a sörök (Jeanlain – van málnásban is, Trois Monts – 8,5%-os alkoholtartalmú, 0,75-ös üvegben adják), sajtok (Vieux Lille, Maroilles), csokoládé, potchevlech – nyúlból, borjúból, pulyákból, sertésből, töpörtyűből készült húskeverék. A felszeletelt húsokhoz különböző zöldségeket – hagymát, répát – adnak, sörrel és ecettel összekeverik. Lefedik, 24 órára a hűtőbe teszik. Megfűszerezik, hozzáadnak vizet, még egy kis sört, jól összekeverik, majd a sütőbe teszik 120-150 fokba, két órán keresztül. Welsh rabbit vagy rarebit, igazából Cheddar sajtos pirítós kenyér: vajat és – persze sört – kell megmelegíteni egy vastagfalú lábosban, amibe belereszeljük a sajtot. Kicsit sózzuk, erősen borsozzuk, kis lángon, folyamatosan kevergetve az egészet sűrű krémmé főzzük. Amikor az egész összeáll, a megpirított kenyérre kenjük. Az alkoholtartalma elpárolog, így gyerekek is ehetnek belőle.
Sport: LOSC, a helyi futballklub. 2012 augusztusában nyitott az új stadionja, a Stade Pierre-Mauroy, ahol Európa-bajnoki mérkőzéseket is rendeznek majd 2016-ban. Idén harmadik lett a bajnokságban, úgyhogy a Bajnokok Ligája selejtezőjében léphet pályára a következő szezonban.
Személyiségek: Charles de Gaulle francia tábornok, a Francia Köztársaság 18. elnöke 1959 és 1969 között (Meg lehet nézni a szülőházát is.) A beceneve a „le Général”, vagyis a tábornok volt. Szenzációs szónoki képességekkel rendelkezett, ráadásul 1960-ban személyesen is  ellátogatott a Tourra. Pierre Mauroy, korábbi francia miniszterelnök, 1973 és 2001 között Lille polgármestere volt. 2013 júniusában hunyt el, az ő nevét viseli a városi stadion. Martine Aubry, szintén politikus, de ő egy hölgy, volt munkaügyi miniszter, ő követte Mauroy-t a polgármesteri székben, idén áprilisban választották újra.
Fesztiválok: Braderie, minden év szeptemberének első hétvégéjén tartják, egy elképesztően nagy bolhapiac: 2-3 millió látogatót vonz évente, mintegy 200km-nyi gyalogosutat lepnek el az árusok és az emberek. Már 1127-re is visszautalnak a nyomai, manapság már hagyomány, hogy ilyenkor az emberek a szintén helyi jellegzetességnek számító sült kagylót esznek. Európai mozifesztivál (minden év márciusában), Paysages électroniques (áprilisban, elektronikus zenei fesztivál), Jazz en Nord (márciusi jazz fesztivál).
Címkék: Művészeti és történelmi város
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28