Thierry Gouvenou:Rövid szakasz a brit fővárosba, amely 2007-ben egy felejthetetlen fogadtatásban részesítette a Tour de France-t. Nagy presztízsű etap, amelyen a mezőny elhalad az olimpiai park és London legnagyobb látványosságai mellett, mielőtt célba ér a Buckingham palotával szemben. Természetesen minden egy mezőnyhajrá felé mutat, a sprinterek visszakerülnek a figyelem középpontjába. Ami viszont egészen biztos: rendkívül sok szurkoló fog ide kilátogatni, legalább annyi, és annyira büszke, mint hét évvel ezelőtt.”
Szintrajz:

Fotó: Eurosport

Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
TV: Eurosport 13 órától élőben
Cambridge (Cambridgeshire adminisztratív központja)
Elég annyit mondani a 126 ezres városról, hogy Katalin és Vilmos éppen Cambridge hercegnője és hercege. A település méltán híres nagyszerű egyeteméről is. Diákjai mindig is kötődtek a sporthoz. Sőt, 1856-ban éppen ők voltak azok, akik először papírra vetették a labdarúgás szabályait. De említhetjük a szintén legendás evezős versenyt, amelynek keretein belül a tanulók 1829 óta minden évben összecsapnak Oxford legjobbjaival. Most a kerékpársport történelemkönyvének egy fontos fejezetébe is bekerül. A kerékpár eddig is meghatározó volt itt, hiszen mintegy 350 km-nyi kerékpárút található a városban és környékén.
Gazdasága: szilikon mocsár (az amerikai szilikon völgy helyi megfelelője, mindenféle technológiai céggel. Az egyik európai központnak számít.)
Kultúrája: University of Cambridge, az 1209-ben alapított egyetem. King's College kápolna (XV. században épült, a Clare College közepén), Trinity college (a 31 közül a leggazdagabb, 620 millió fontnyi vagyonnal rendelkezik), St. Mary templom, Archeológiai és Antropológiai Múzeum, Sedgwick Múzeum (geológiai), Whipple Múzeum (tudománytörténeti)
Fesztiválok: Cambridge-i Népművészeti fesztivál, Cambridge-i Filmfesztivál, Cambridge-i Humorfesztivál, Cambridge-i Irodalmi Fesztivál, Summer in the City (három nagy eseményt: egy vásárt, egy Jazz fesztivált és egy három napon át tartó élő zenés sorozatot foglal magában), Eperfesztivál.
Sport: Cambridge United (most jutott fel az angol negyedosztályba), Cambridge RUFC (másodosztályban hetedik rugby csapat). Események: Oxford – Cambridge evezős verseny, Varsity Match (Oxford és Cambridge egyeteme közötti rugby mérkőzés 1872 óta).
Specialitások: Fitzbillies Chelsea buns (édes sütemény), Trinity Cream (szentháromság krém, gyakorlatilag a crème brulée)
London
Ha a külső részeit is nézzük, egy 8,3 milliós főváros, amely sokszor számított a sport fővárosának. 1908-ban, 1948-ban és 2012-ben is olimpiát rendezett. A kerékpáros szurkolók 2007-ben már köszönthették itt a Tour de France mezőnyét, akkor a Grand Départ-ra került itt sor. Máig emlékezetes a Trafalgar téren megrendezett csapatbemutató, Fabian Cancellara prológ-győzelme a Buckingham-palota előtt, és az első szakasz rajtja a Tower Bridge-nél. Ráadásul azóta Cavendish, Wiggins és Froome tett arról, hogy a sportág még népszerűbb legyen. A fenntartható fejlődés szempontjából fontos, hogy London a világ legzöldebb városa, 40%-a zöld terület.
Gazdasága: világ vezető gazdasági központja (a City, Európa legnagyobb pénzügyi központjának számít), a legnagyobb egyetemi város (125 ezer diákkal), turizmus (27 millió látogató egy évben), az Egyesült Királyság harmadik legnagyobb kikötője.
Kultúrája: múzeumok: Nemzeti Galéria, British Museum, Tate Modern, látványosságok: Buckingham-palota, Westminster Apátság és Palota, Tower of London, Tower Bridge, Big Ben. A klasszikus zene, a pop/rock otthona.
Sport: 14 profi labdarúgó klub (köztük Arsenal, Chelsea, Tottenham, West Ham, Fulham) és 4 profi rögbi klub otthona. Események: Wimbledoni tenisztorna, London Maraton, Oxford-Cambridge evezős verseny. London az egyetlen város, amely háromszor is nyári olimpiát rendezhetett.
Specialitások: angol reggeli (5 lépésben: 1. narancslé, 2. cornflakes vagy zabkása, 3. sült tojás, bacon, grillezett paradicsom és kolbászok, 4. hús (ördögi vese) vagy halak (sült hering), 5. lekvár, dzsem pirítóson), fish and chips, sajttorta, almás pite, puding, sör, tea.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28