Thierry Gouvenou: „Valószínűleg még mindenkiben élénken megvan a tavalyi utolsó szakasz, amely során a mezőny elhaladt a Louvres mellett, majd teljes kört tett a Diadalív körül. Ez két olyan erős pillanat, amit idén újra átélhetünk, méghozzá a szokásos körözéssel együtt a Champs-Elysées-n, ami mindig trükkösebb, mint amilyennek tűnik. A Francia Televízió gyönyörű felvételeivel együtt ez fogja felvezetni az utolsó hajrát.”
Szintrajz:

Fotó: Eurosport

Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Tv: Eurosport, 13:45 (élő- előbb a női, majd a férfi verseny).
Évry (Essonne, 91)
Egy római város alapjain jött létre, ennek ellenére csak a XX. században épült katedrális az 52 ezres Évryben (az egyetlen francia katedrális, amit abban az évszázadban építettek). Ráadásul egészen a mostani századig kellett várni arra, hogy egy másik nagy látványosságot, a Tour de France-t vendégül láthassa. Azt a befutót Erik Zabel nyerte. Most Párizs felé indítja útjára a mezőnyt, és  idén is akad két német (Kittel, Greipel), aki ünnepelni szeretne.
Gazdasága: Az agglomerációval 250 ezer embernek ad munkát, olyan cégek vannak jelen, mint az Arianespace, Safran, Snecma, Accor, Carrefour, Crédit Agricole. Egyetemi város is, tízezer diákkal.
Kultúra: Feltámadás katedrális, Khanh-Ahn pagoda (a legnagyobb Európában), Agora Arena (2800 férőhelyes).
Fesztiválok: Rendez-vous de l'Éthique (társadalmi viták), Festival Siana (alternatív és digitális művészet), Hagyományos Zenék Fesztiválja, Cinéssone Mozifesztivál.
Sport: 43 klub, 7000 versenyzővel. Események: nemzetközi táncverseny, Nuit de la boxe (ökölvívás éjszakája).
Címke: 3 virágos város.
Párizs, Champs-Elysées (Franciaország fővárosa, 75)
1975 óta minden évben Párizs szívében rendezik a Tour de France utolsó szakaszának befutóját, idén lesz a negyvenedik alkalom. Négy győzelmével Mark Cavendish számít a helyi rekordernek, ám tavaly Marcel Kittelnek sikerült őt legyőznie a világ leghíresebb sugárútján, így ő lett a 14., aki egy Tour de France első és utolsó szakaszán is győzni tudott (előtte ilyenre Thor Hushovd volt képes legutóbb, még 2006-ban, ám a németnek idén is sikerülhet ez a bravúr). Párizs 2,2 millió lakosú.
Gazdasága: új technológiák, kutatás, turizmus (27 millióan keresik fel évente, a világ leglátogatottabb városa).
Kultúra: látványosságok: Eiffel-torony, Diadalív (Nemzeti emlékmű), Notre-Dame, Sacré Coeur, Invalidusok....stb.), Múzeumok: Louvre, Grand Palais, Pompidou központ, Orsay...stb.), Opera, Latin negyed. Események: Fête de la musique (idén 33. alkalommal rendezték meg, városi zenei fesztivál), Nuit Blanche (különböző múzeumok, látványosságok, amelyek azon az egy októberi szombat estén nyitva tartanak, és gyönyörűen ki vannak világítva), Őszi Fesztivál.
Sport: Paris Saint-Germain (női és férfi labdarúgó-, valamint kézilabda klub), Paris-Levallois (kosárlabda), Stade Français Paris (élvonalbeli rögbicsapat). Események: Párizs maraton, Roland Garros.
Specialitások: francia gasztronómia
Címke: a Szajna folyót az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.
Mottó: Fluctuat nec mergitur (hánykolódik a habokon, de nem süllyed el)
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28