Thierry Gouvenou:Mi az álma minden szervezőnek? Hogy ez az 54 kilométeres egyéni időfutam döntsön az idei Tour de France győzteséről. Nos, ha a sárga trikóért nem is, a dobogóért hatalmas harc lesz. Egyszer már mondtam, most kimondom újra: a 2013-as Christopher Froome még egy második időfutam nélkül is megnyerte volna az idei versenyt. A tavalyi sárga trikós abban a formában idén is pályzott volna a szakasz első helyére is, hiszen az etap inkább fekszik neki, mint az igazi időfutam-specialistáknak, mint Cancellara vagy Tony Martin.
Szintrajz:

Fotó: Eurosport

Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Tv: Eurosport, 13:45
Bergerac (Dordogne, 24)
Aquitánia egyik legnagyobb bortermelő részének, Périgord Pourpre-nak fővárosa. A település mégis inkább Savininen Cyrano de Bergerac miatt ismert, hiszen itt élt a XVII. századi író, aki többek között Molière-t is ösztönözte. A 27 ezres város eddig nem sokszor látta vendégül a Tour de France-t. Ez lesz a harmadik alkalom, ráadásul az előző kettőből csak egy volt normál szakasz: 1994-ben Jacky Durand úgy nyert Cahors-ban, hogy innen indult. Az volt az első szakaszgyőzelme a Touron, ráadásul francia bajnoki trikóban. Bergerac leginkább az időfutamairól híres, hiszen – akárcsak holnap – 1961-ben is volt innen Périgeuex-be egy időfutam, de hosszabb távon, 74,5 km-en, amit Jacques Anquetil nyert meg. 1994-ben Miguel Indurain pont fordított irányban villogott, és verte két perccel Tony Rominguert.
Gazdasága: fémötvözés, kémia, kertészet, szakmunkásképző, repülőtér, 2017-re egy ipari és turista központot szeretnének létrehozni.
Kultúra: Bergerac-i híd, Notre-Dame templom, borház, Cyrano szobor, Jean Jaurès zenepavilon és park, Városi Múzeum, Dohánymúzeum, és az óvárosa is szép.
Fesztiválok: Flamenco, Jazz, Latin és Bodega Fesztivál, Nyári Musical Fesztivál, Airshow (légi bemutató).
Sport: USB Rugby (francia harmadosztályú rögbicsapat), Bergerac Handball (élvonalbeli női kézilabda), SNB aviron (repülős klub). Események: félmaraton, triatlon, Sportok éjszakája.
Specialitások: 13 különböző AOC bor, eper, kacsa, kecskesajt, 4 Michelin-csillagos, cukrászvilágbajnok étterem is található itt.
Címke: Művészeti és történelmi város, Sport mindenkinek, 4 virágos és aranyvirágos város.
Périgueux (Dordogne, 24)
A két időfutamon kívül 2007-ben is járt ebben a 31 ezres városban a Tour de France mezőnye, igaz, akkor csak keresztül haladt a településen. A nap végén hazai siker született, Sandy Casar a sok második helye után egy elsőnek is örülhetett Angoulême-ben, egy szökés végén Axel Merckxet, Laurent Lefèvre-t és Michael Boogerdet múlta fölül.
Gazdasága: élelmiszeripar, egyetemi város, turisztikai iskola, turizmus.
Kultúra: gallo-római torony Vésone-ban (a római amfiteátrum maradványa), Mataguerre torony, château Barrière a XII. századból, Saint-Font katedrális, Saint-Étienne de la Cité templom, Művészeti és Archeológiai Múzeum, valamint Katonai Múzeum Périgordban.
Fesztiválok: Mimos (pantomim fesztivál), Gourmand Szakácskönyvek Nemzetközi Szalonja, Sinfonia (barok zenei fesztivál).
Sport: CAPD Rugby (harmadosztályú rögbicsapat). Események: Pétanque bajnokság, nemzetközi női tenisztorna, Les 100 tours des boulevards (kerékpáros verseny), félmaraton, díjugrató verseny.
Specialitások: Périgeuex szósz (truff gombából és libamájból), Périgeuex pástétom (libamáj és egyéb felvágottak szarvasgombával kenyérhéjban), diós sütemény, cèpe (gombából készült omlette).
Címke: Művészeti és Történelmi város, 4 virágos város, gyerekbarát város, turistaközpont.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28