Thierry Gouvenou: A szakasz útvonala olyan, mintha egy az egyben átmásoltuk volna a Liège-Bastogne-Liège-t. Ha Tour-viszonylatban nézzük, ez nem egy megszokott második etap, viszont rendkívül izgalmasnak ígérkezik, hiszen az összetettre esélyeseknek figyelniük kell, nehogy hátrányba kerüljenek a riválisaikkal szemben. Szerintem mindannyian elől lesznek, kezdve Froome-mal, Contador, Nibali, Valverde. Ezen a terepen inkább hiszek bennük, mint Saganban, aki az ilyen emelkedőket mindig egy kicsit keményebben próbálja megmászni, mint amit az állapota engedne. Összefoglalva, hatalmas csata várható a Yorkshire-i terepen, hiszen a nagyoknak máris meg kell kezdeniük a csatát.

Fotó: Eurosport

York
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Sokan Észak-Anglia legszebb településének tartják, főleg azért, mert gyakorlatilag tökéletesen sikerült megőriznie a történelmi szépségét, olyan, mintha egy múzeumban járnánk. Mielőtt az ösztönzést adta az Egyesült Államok legnépesebb városának nevéhez, York a római birodalom része volt. Jelenleg 202 ezren lakják. Antik neve, Eburacum egy másik idei Tour településhez, Évryhez köti, ahonnan a versenyzők az utolsó etapon rajtolnak majd három hét múlva. York sokszor adott otthont profi kerékpáros versenynek, a Milk Race-nek és a brit körnek is. Legutóbb 2009-ben, akkor az ausztrál Chris Sutton nyert.
Az első város volt az Egyesült Királyságban, amely létrehozta a Parkolj és Tekerj programot. 190 km-nyi kerékpárút, 2000 kerékpárnak elég tároló található itt.
Gazdasága: turizmus, évente 7 millió látogató érkezik ide, mintegy 730 millió eurót elköltve. Ezen kívül biotechnológia, kreatív- és digitális ipar, vasútépítés, valamint a pénzügyi szolgáltatások is meghatározóak. Két egyetem is található itt: a University of York és a York St. John University.
Kultúrája: a yorki székesegyház/katedrális (Anglia és Észak-Európa legnagyobb gótikus temploma, 1220-tól 1480-ig épült, 148 m hosszú, 35 m magas, kereszthajója 69 m), Clifford-torony (egy domb tetejére épült vár egyetlen megmaradt tornya, egész Angliában a legmagasabb és legjobb állapotban lévő XII. századi bástya), Shambles utca (műemlékvédelem alatt álló gerendavázas házak szegélyezte utca), Királyi színház, Nemzeti Vasúti Múzeum, a világ legnagyobb vasúti múzeuma.
Fesztiválok: Jorvik Viking Festival, Étel és ital fesztivál.
Sport: York City FC (idén az angol negyedosztályban lett hetedik), York City Knights (rögbi klub, másodosztály). Olimpiai méretű pályakerékpáros pálya.
Különlegesség: az Egyesült Királyság csokoládévárosa.
Címke: Brit kerékpáros barát város.
Közmondás: Magasan lobogjon York zászlaja!
Sheffield
Az 551 ezres város sokak számára a snooker otthona, hiszen 1927 óta itt rendezik a sportág legfontosabb tornáját. Persze, nem csak a posztó miatt fontos, hiszen például itt született Malcolm Elliott, aki nyert Milk Race-t (és 17 szakaszt rajta) valamint pontversenyt a Vueltán (3 etapon is a leggyorsabb volt).
Gazdasága: egészen a ’80-as évekig a vas és az acél jelentette a motorját. A XXI. században már az innovatív technológia fejlesztése, a digitális- és kreatív ipar, orvostechnológia. Két egyetem található itt, a University of Sheffield és a Sheffield Hallam University.
Kultúrája: télikertek (Európában az egyik legnagyobb területű télikertegyüttes található itt), a Crucible (ahol a snooker vb-t is rendezik) valamint a Lyceum színház, a Millenium és a Graves galéria, Kelham Island Ipari Múzeum, Weston Park Múzeum (évente 250 ezer látogatóval).
Fesztiválok: Doc/Fest (dokumentumfilm-fesztivál), Tramlines Music (zenei fesztivál, idén Katy B, Annie Mac, a Public Enemy és a The Cribs a fő fellépő, július végén lesz), Off the Shelf (irodalmi), MADE, a feltaláló fesztivál.
Sport: három futballcsapat, Sheffield Wednesday (másodosztály 16., a harmadik legidősebb klub Angliában) és Sheffield United (Kevin McCabe ex-Fradi tulajdonos csapata, a harmadosztályban volt hetedik idén), és a Sheffield FC (az egész világ legidősebb futballklubja, 1857-ben alapították), Sheffield Steelers (jégkorong együttes, az idei rájátszás győztese), Sheffield Sharks (kosárlabda), Ponds Forge International Centre (sportközpont, benne egy úszómedencével, ahol még '93-ban Güttler Károly új világcsúcsot úszott 100 mellen, itt található egész Anglia legmélyebb műugró medencéje, 5,85 m mély), snooker világbajnokság
Különlegességek: Henderson's Relish (fűszeres és gyümölcsös szósz), Liquorice Allsorts (édes zselés cukor).
Címke: Az acél városa, a legzöldebb város Angliában.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28