Thierry Gouvenou: A leghosszabb után következik a legrövidebb normál szakasz, ami csupán 125 km. Hogy őszinte legyek, 125 km-nyi őrület, hiszen az 50. kilométertől kezdve a versenyzők vagy hegyre másznak, vagy onnan jönnek le. Nagyon nehéz szakasz lesz, még a legerősebbeknek is. Ami a groupettót illeti, a benne lévő versenyzők számára ez egy hatalmas kihívás lesz, nagy harccal, hogy beférjenek a limiten belülre, ezért a sprintereknek is teljesen ki kell majd hajtaniuk magukat. Nem kizárt, hogy néhány zöld trikóra pályázó bringás csomagolni fog az etap után. Az egész verseny végeredményét alaposan befolyásoló nap lesz. Kétség kívül az egész Tour csúcspontja.”
Szintrajz:

17. szakasz

Fotó: Eurosport

Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Saint-Gaudens (Haute-Garonne, 31)
Egy újabb ismerős név a kerékpárrajongók számára. Saint-Gaudens immáron 14. alkalommal lesz szakaszváros a Tour de France-on. Néhány nagyszerű hegyi etap ért itt véget, mint az 1955-ös, amely során Louison Bobet megszerezte a sárga trikót, amit utána már nem is adott oda senkinek, így ő lett az első, aki egymás után háromszor is meg tudta nyerni a francia kört. De győzött a 12 500 fős városban Bartali, Gaul, Darrigade és Ocaña is
Gazdasága: Fibre tapétagyár, kis- és középvállalkozások (Sercel, Giuliani, Cassagne, Pyréthem), Haute-Garonne Tanácsának kihelyezett részei is itt találhatóak: Üzleti-, Földművelésügyi- és Foglalkoztatási kamara.
Kultúra: színház, Modern Művészetek Központja a XVIII. századi Szent Jakab kápolnában, Les Promenades (az utcaművészek nemzeti központja), könyvtár, Saint-Gaudins-i karnevál, Jazz Fesztivál Commingesban.
Sport: 80 különböző egyesület, 15-ös és 13-as rögbicsapat, nemzetközi női tenisztorna, Route du Sud kerékpáros verseny.
Címke: Franciaország játékos és sportos város, 2 virágos város.
Saint-Lary Pla d'Adet (Hautes-Pyrénés, 65)
Mindössze 1974-ben rendeztek itt először befutót a Tour de Franceon, méghozzá Raymond Poulidor győzelmével, akinek az volt a hatodik, egyben utolsó sikere a verseny történetében. Mindez ráadásul Daniel Mangeas szeme előtt, aki azon a napon dolgozott először a célban hangosbemondóként, méghozzá beugróként. Két évvel később – már megbízott szpíkerként – azt kommentálta, ahogyan Lucien Van Impe egyedül érkezett a célba elsőként, aki ezzel be is fejezte a Zoetemelk elleni harcát. Ez a tizedik alkalom, hogy a közel ezer fős település befutót rendez.
Gazdasága: a Pireneusok első számú síterepe, amely most azon munkálkodik, hogy különböző hegyi sportokkal és egyéb tradicionális programokkal a turisták mind a négy évszakban felkeressék.
Kultúra: Hachan torony, malom, Szent Mária kápolna, Pireneusok Nemzeti Park Múzeum, Aure-völgy Múzeuma.
Fesztiválok: Salsa a hegyekben, Malacfesztivál (januárban), Aure-i Könyvfesztivál, Kis Hegyi Templomok Fesztiválja (július, augusztus)
Sport: COS (rögbi), Snow Bears (snowboard), síelés, alpinizmus. Események: Snowboard Világkupa, kerékpáros versenyek (Cyclosportive, Ronde des Vélos- időfutam verseny, Raymond Poulidor 1974-ben Saint-Lary és Pla d'Adet között elért eredménye alapján), Patou Trail (hegyi futóverseny több távon).
Specialitások: Bigorre-i fekete disznó, garbure (saját levében főtt sonka, mondják levesnek is), soupe de sarrous (spenót leves), gâteau à la broche (nyárson sült sütemény)
Címke: A művészet és a történelem városa, Famille plus (családok számára ajánlott hely).
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28