Thierry Gouvenou: A második pihenőnapot követően jön az idei Tour de France leghosszabb szakasza, 237,5 km, ami nagyjából hat órát jelent majd a nyeregben, ráadásul a végén meg kell majd mászni a Port de Balèst. Az elmúlt években kiderült, hogy ha valaki harminc-negyven másodperces előnnyel érkezik fel a csúcsra, az utána meg is nyeri a befutót Bagnère de Luchonban. Előny tehát a támadóknál. Papíron biztosan nem ez a Tour legnehezebb etapja, de ne feledjük, 2010-ben Andy Schleck itt veszítette el a sárga trikót egy mechanikai probléma miatt.
Szintrajz:

Fotó: Eurosport

Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Tv: Eurosport, 14:00 (élő)
Carcassone (Aude, 53)
Tizenegyedszer szakaszváros, legutóbb 2006-ban volt itt befutó, amikor a franciák nemzeti ünnepén Popovich nyert. A Bastille napja azért fontos, mert minden évben itt rendezik az egyik leglátványosabb tűzijátékot, amire átlagosan félmillióan kíváncsiak. Korábban Jean Stablinski is győzött itt, méghozzá pályafutása egyik legjobb szezonja során, amelyben hatodik volt a Vueltán, másodszor lett hazája legjobbja, és először világbajnok.
A közel ötvenezres település elsősorban a lélegzetelállító váráról híres. Távolról egy igazi középkori városnak tűnik, különösen naplementében gyönyörű. Egy évben mintegy négymillió turista keresi fel, az már más kérdés, hogy nyaranta talán túlságosan is sok. A domboldalt, ahová a vár is épült már a gallok és a rómaiak is használták, 52 kőtornya van, Európa egyik legnagyobb erődjének számít.
Gazdasága: turizmus, művészetek, műszaki egyetem, repülőtér.
Kultúra: városfal, Château comtal (nemzeti emlékű, a falon belüli kastély, midi canal (a középső csatorna), Cavayėre tó, St.-Nazaire bazilika (11. századi templom), Jean-Alary színház, Szent Vince harang, Szépművészeti Múzeum, a Notre-Dame de l'Abbaye kincstára, Iskolamúzeum.
Fesztiválok: Carcassone-i Fesztivál (zenei, többek között Al Di Meolával), La Magie de Noël (karácsonyi varázs), Féria de Carcassone (augusztus végén, szeptember elején), Szent Vince ünnepe (januárban három nap, amikor a borok és a gasztronómia kerül a középpontba).
Sport: USC XV (rögbi), ASC XIII (rögbi). Események: Carcassone-i duatlon, Nemzetközi Úszóverseny, Ronde des Vendanges (éjszakai futás), Cross de la Cité (futás a vár körül).
Specialitások: Club Prosper Montagné (Prosper Montagné a konyhaművészet egyik fontos alakja, ő írta a Larousse Gastronomique-ot), a kulináris díj, cassoulet (babos egytálétel, füstölt szalonnával, kolbásszal), Aude borai (Minervois, Cabardères, Corbières, Malepère).
Címke: a középkori vár és a csatorna az UNESCO által is elismert, a világörökség része, a Szent Lajos erőd is védett, Pavillon Bleu (a fenntarható fejlődésért és a minőségi környezetért adták oda a kikötőjének), 1 virágos város.
Bagnères-de-Luchon (Haute Garonne, 31)
A Tour de France történetében rendkívül fontos helyszín, hiszen több mint száz éve itt ért véget, majd másnap innen rajtolt a verseny első két olyan szakasza, amely során már az igazán magas hegyek közé is bemerészkedtek a versenyzők. Mindkét etapot Octave Lapize nyerte, a település pedig azóta a Pireneusok királynője becenevet viseli. Száz évvel később a múlt tiszteletére hasonló programot találtak ki a szervezők, nagy örömükre akkor, és 2012-ben is – amikor legutóbb erre járt a mezőny – Thomas Voeckler szerzett örömöt a hazai szurkolóknak. 52. alkalommal lesz szakaszváros.
A település a XIX. században jött létre azzal a céllal, hogy vendégül lássa a termálfürdőkre vágyó turistákat. Azóta a helyzet annyit változott, hogy most már különböző fitnesz órákat is tartanak.
Gazdasága: 4 szezonos turizmus, termálfürdők.
Kultúra: Luchon-Superbagères (fürdők), a Pireneusok sítelepüléseinek doyenje, Kaszinó, csodálatos parkok és kertek, Luchon Múzeum, Repüléstan Múzeum, Francia Hospice Múzeum, Vasúti Múzeum, Termálfürdők Múzeuma
Fesztiválok: Luchoni Televíziós Ötletek Fesztiválja, Virágok Ünnepe, Jazz Fesztivál.
Sport: La Lapébie és Route du Sud kerékpáros verseny. Szabadidős tevékenységek: síelés, gyaloglás, hegymászás, hegyi kerékpározás, Görkorcsolyás park. (Viszonylag közel van Toulouse, amely a sport több terén is komoly csapatokkal rendelkezik.)
Specialitások: pétéram (birkapacal), pisztácia, gâteau á la broche (nyárson sült sütemény), Dardennes csokoládé, Luchon-i ásványvíz, Pireneusoki szappangyár.
Címke: Közép-Pireneusok nagy látványossága, 3 virágos város, A Történelmi Termálfürdő-Városok Egyesületének tagja.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28