Thierry Gouvenou: „Egy hosszú átvezető szakasz a második hét végén. Nem gondoljuk, hogy a sprinterek meghagynák a szökevényeknek a Nîmes-i amfiteátrum előtti részt. De sosem lehet tudni?! Tavaly sem gondolta senki, hogy más dönthet Saint-Armand-Montrondban, mint egy mezőnyhajrá. Utána pedig jött az az elképesztő oldalszél. Most pedig úgy gondolunk rá vissza, mint az elmúlt tíz év egyik legszebb etapjára. Ez is azt bizonyítja, hogy egy versenyt sosem lehet előre megjósolni, ki tudja mi lesz, ha az ebben a régióban általában érezhető szél fújni fog...
Szintrajz:

15. szakasz szintrajz

Fotó: Eurosport

Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Tv: Eurosport, 14:00 (élő)
Tallard (Hautes-Alpes, 05)
A 2 ezer lakosú település a légi sportok királyának számít, elsősorban a siklóernyőzés és a vitorlázó repülés szerelmesei keresik fel egész Európából. Talán éppen ez adott szárnyakat 2007-ben Cédric Vasseurnek egy hosszú, Marsiellebe tartó szakasz során, amit egy öt fős szökevénycsoport tagjaként teljesített és nyert meg a végén. Tíz évvel azután, hogy a sárga trikót is viselhette, pályafutása utolsó profi szezonjában akadt még egy nagy dobása. A település most másodszor szakaszváros.
Gazdaság: Erdőművelés és bortermelés (utóbbiban a régió listavezetőjének számít), aérodrome (a siklóernyősök, vitorlázó repülők tere), La Durance egészségügyi központ, amely hamarosan egy társulásnak köszönhetően nyolcvan mozgásában korlátozott társunknak tud majd segíteni.
Kultúra: Tallard-i kastély (XVI. században épült, történelmi emlékmű), Saint-Grégoire kápolna (szintén történelmi emlékmű, az óváros központjában található), Notre-Dame de Laus (zarándokhely).
Sport: az első számú aérodrome Európában, számtalan francia- valamint világ- és Európa-bajnokságot rendeztek itt korábban. A katonaság bázisugró csapatának is itt van a központja. A Gap Racing rally is elhalad itt.
Specialitások: golden alma, Tresbaudon bor (az idei párizsi mezőgazdasági versenyen aranymuskotályos érmet nyert)
Címke: zöld állomás, 1 virágos virágos város, Gourmand város, Napoleoni út (1815-ben, miután visszatért Elba szigetéről, erre is elhaladt), Gyümölcsök és borok útja.
Nîmes (Gard, 30)
Gard prefektusa is azon városok közé tartozik, melyek több mint száz éves múltra tekintenek vissza a Tour de Franceszal kapcsolatban. Hat évvel ezelőtt Mark Cavendishről szólt az itteni befutó, az akkor a figyelem középpontjába kerülő későbbi világbajnok itt ünnepelhette negyedik sikerét. (Összesen húsz francia településen ünnepelhetett.) Ha nem csak a francia kört nézzük, a Grand Prix du Midi Libre megannyi szakaszát is vendégül látta, legutóbb 1998-ban Damien Nazon ünnepelhetett itt.
Kétezer évvel ezelőtt még a rómaiak uralkodtak errefelé, ha az embernek sikerül keresztül verekednie magát a dugón, a központban gyönyörű épületeket csodálhat meg, hiszen egész Franciaországban itt tudták a leginkább megőrizni az ókori emlékműveket. Ráadásul a modern építészet néhány remekműve is erre van, ami leginkább a Montpelliervel meglévő rivalizálás eredménye. 145 ezren laknak itt, idén harmincadik alkalommal szakaszváros a Tour de Franceon.
Gazdaság: biotechnológia, logisztika, ipar, kockázatkezelés, turizmus.
Kultúra: amfiteátrum (az egész római birodalom legjobban megőrzött amfiteátruma, Krisztus után 100-ban építették, 24 ezer férőhelyes. Mára már elfelejtette az ember, hogy itt egykoron halálig tartó állatviadalokat rendeztek, de volt, hogy embereknek kellett megküzdeniük oroszlánokkal, és persze gladiátorharcok is voltak. 1988 óta telente befedik, úgyhogy egész évben használható, bikaviadaltól kezdve operaelőadásokig sok mindent rendeznek benne), Maison Carré (Augustus császár idejéből származó templom, 26 méter hosszú, 15 méter széles, 17 méter magas, 1816-ban műemlékké nyilvánították és felújították), Hat múzeum is található a városban.
Fesztiválok: Flamenco Fesztivál, BD (képregény) Les Nuits des Jardins (egy hetes koncertsorozat júniusban), Nagy Római Játékok (július 4-től augusztus 29-ig tart, csütörtökönként különböző művészek lepik el a várost),
Sport: 230 különböző klub, 36 ezer igazolt sportoló, Olympique Nîmes (másodosztályú labdarúgó klub), USAM (élvonalbeli férfi kézilabda együttes), HBCN (női kézilabda klub). Események: Íjász világkupa, Nîmes-i félmaraton, Nemzetközi Vívó Torna
Specialitások: Costières-de-nîmes borok (1986 óta AOC besorolásúak, vagyis garantáltan innen származnak), brandade (sózott, 48 órán keresztül – négyszer kicserélt – hideg vízben áztatott, majd tejszínnel főzött, tőkehal, amit törtburgonyával kevernek össze), croquant Villaret (mandulás száraz keksz), picholine (zöld olíva), Petit pâté de Nîmes (disznó és borjúalapú pástétom), eper (Gariguette)
Címke: Művészeti és Történelmi város, 5@-os város, 3 virágos város, Gyerekbarát város, Éljetek és mozogjatok város, THD város (gyors internet a gyárak számára)
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28