Thierry Gouvenou: „Két legendás hegy, a Lautaret és utána az Izoard, majd befejezésül a Tour de l'Avenirről és a Critérium du Dauphinéről már ismert Risoul. Az útvonalat azzal az ötlettel állítottuk össze, hogy a 19 km hosszú Izoard egy nagyszerű ugródeszka lesz az utolsó egy órára. Miért ne képzelhetnénk el egy koalíciót? Ha le akarják győzni Nibalit a többiek, minden eszközre szükségük lesz. A második, és egyben utolsó szakasz az Alpokban komoly lehetőséget ad rá, hogy megtegyék.”

Az Izoard-on kerül kiosztásra idén az Henri Desgrange trófea

Fotó: Eurosport

Tv: Eurosport, 11:45 (élő)
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Grenoble (Isėre, 38)
A kerékpársport egyik alappillérjének számít. Egyrészt azért, mert 1905 óta igen sűrűn szerepelt a Tour de France programjában – idén negyvenedik alkalommal szakaszváros. Másrészt nem csak az országúti, hanem a pályakerékpárban is fontos szerepet tölt be a Grenoble-i négynapossal. Végül, ám közel sem utolsó sorban a Critérium du Dauphiné miatt, amelyet – kis túlzással – minden évben vendégül lát.
Ebben a 160 ezres településben az a legjobb, hogy bármelyik utcába is fordul az ember, a háttérben feltűnnek az Alpok csodálatos csúcsai. De nemcsak a remek fekvése miatt fontos, hiszen az elmúlt évtizedekben technikai központ is lett: atomfizikával és nanotechnológiával foglalkoznak itt. Emellett a művészetek is fontos szerepet kapnak, a fiatalos hangulatról pedig a bő 60 ezer diák gondoskodik, aki itt tanul.
Gazdasága: vízenergia, a cement és a kohászat bölcsője. A XX. században jelentős ipari fejlődésen ment keresztül, aminek köszönhetően az innováció és a kutatás egyik központja lett. A 2000-es évekre Franciaország második számú kutatási bázisává nőtte ki magát. A 62 ezer diák 42%-a a tudományokra specializálódott.
Kultúra: Bastille erőd (XVI. században építették az Isėre folyó északi részénél, idén ünnepli a nyolcvanadik születésnapját a felvonója, de gyalog is meg lehet közelíteni), Tour Perret (megfigyelő torony, az első betonszerkezetes épület Európában, 95 méter magas), megannyi múzeum (Nemzeti Kortársművészeti Központ, Dauphiné Múzeum).
Fesztiválok: Cabaret Frappé (legkülönbözőbb stílusú zenészeket összehozó fesztivál), Nemzetközi Cirkusz Fesztivál, Nemzetközi Hegyi Film Találkozó, Printemps du Livre (Könyvek Tavasza).
Sport: FCG Rugby (élvonalbeli rögbicsapat), Les Brûleurs de Loups (jégkorong), GF38 (harmadosztályú labdarúgó klub). Események: Grenoble-Vizille félmaraton, Critérium du Dauphiné kerékpárverseny.
Címke: 5@-os város, Európa második legjobb városa a mozgáskorlátozottak számára, Az ötödik leginnovatívabb város a világon.
Risoul (Hautes-Alpes, 05)
A síközpont az elmúlt években már bebizonyította, hogy alkalmas a nagy versenyek megrendezésére. Tavaly a Critérium du Dauphinén Alessandro De Marchi győzött itt, de Chris Froome ünnepelhette az összetett megnyerését, négy évvel ezelőtt pedig a Tour de l'Aveniren tesztelték az ASO illetékesei, ráadásul kétszer is: előbb egy normál szakaszon, majd egy hegyi időfutamon – mindkettőt Nairo Quintana nyerte, megelőzve az idei Dauphinét megnyerő, ám a Tourt már feladó Andrew Talanskyt.
Gazdasága: a Forêt Blanche része, amely összesen 108 sípályával és 56 felvonóval várja az ide látogatókat. Jelentőségét tekintve az Alpok déli részén a második helyet foglalja el a sípályák között, az egész országot nézve a hetediket.
Kultúra: Saint Miklós és Saint-Luce templom (utóbbi a XVI. században épült), Saint-Claude, Saint-Jacques és Saint-Sébastien kápolna, Rotonde du Plan de Phazy (az antik kor óra ismert kénvizes forrás), közösségi kemencék
Fesztiválok: Francia Sanzon Fesztivál, A humor hete és a nevetés ugródeszkája...
Sport: síelés és snowboardozás, Risoul Kerékpáros Klub. Események: Risoul Queiras Cyclosportive, szakaszvárosa a La Haute Route-nak (Nizza és Genf közötti cycloverseny, mely érinti az Alpok csúcsait), La Risouldévale (Megállás nélküli lejtmenet 25 km-en keresztül sílécen, hegyi kerékpáron és vadvízi kenuban)
Specialitások: Risoul-i alma (1985 óta tartják külön is számon, különlegessége, hogy hónapokon keresztül megőrzi remek állapotát, sárga színű), almalé, a Chagne-i tanyáról származó sajt- és tejtermékek.
Címke: famille plus (családok számára ajánlott helyszín), 2 virágos város.
Mottó: Legintimebb a nagy sípályák közül.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28