Úgy tűnik, a Tour de France szervezői folytatják azt az utat, amelyre néhány évvel ezelőtt léptek, és nem hagyják „kárba veszni” a francia kör első hetét sem. Talán sokan emlékeznek még mondjuk az 1997-es kiadásra, amely egy prológgal kezdődött, majd az első nyolc (!) szakasza kivétel nélkül sík volt – ennek megfelelően Cipollini kettőt, Zabel hármat nyert belőlük. A mezőnyhajrá az országúti kerékpár egy fontos eleme, de az ASO-nál is rájöttek, hogy muszáj előbbre hozni a sárga trikóért csatázók színre lépését. Éppen ezért volt remek idén a második etap (Sheffield), valamint a kockaköves is három nappal később. Mellette azért a sprintereknek – leginkább Kittelnek – is termett babér. Valami hasonlót várhatunk jövőre is.
Azt már jó ideje bejelentették, hogy a világ legnagyobb kerékpáros viadala július 4-én a holland Utrechtből indul, méghozzá egy 13,7 km-es egyéni időfutammal, míg a második etap ugyanonnan indulva Zeelandban (Goes vagy Middelburg) ér véget. Már itt sem lesz nyugi, hiszen ha valahol, ott tényleg mindig fúj a szél, úgyhogy az esélyeseknek és csapataiknak is végig oda kell figyelniük, hiszen bőven benne van, hogy több részre szakad a mezőny, onnan pedig akár egy percet is könnyen kaphat valaki. A harmadik napról a World Ports Classic óta tudunk többet, hiszen ott jelentették be, hogy már Beligumban, Antwerpenben lesz a rajtja. Korábban arról szóltak a pletykák, hogy egy csapatidőfutamra kerülhet sor, de azt biztosan kommunikálták volna, így most a Dernière Heure című belga lap azt mondja, egy normál szakasz lesz, a végén egy látványos mezőnyhajrával, még nem tudni hol. Antwerpen egyébként sűrűn látja vendégül a Tourt, legutóbb 2001-ben volt cél, de 2010-ben a Rotterdam-Brüsszel szakaszon is keresztül haladt rajta a mezőny.
A nagy számnak viszont 2015. július 8., kedd ígérkezik. A negyedik etap befutójára ugyanis az újság információi szerint a Flèche Wallone-ról ismert Mur de Huy-n kerül sor. A fal minden évben szenzációs befutót hoz, és ez pláne így lesz a Tour de France-on, hiszen a kerékpársport két emblematikus szereplője találkozik. Huy korábban háromszor volt rajt helyszíne a verseny történetében, ám befutót most először rendezhet. Ennek esélyét az is növeli, hogy a FW szervezője is az ASO. Már most dörzsöljük a tenyerünket. Még akkor is, ha pontosan tudjuk, nem azon az 1,3 km hosszúságú, bizonyos ponjtán 26%-os meredekségű (!) emelkedőn fog eldőlni a verseny.
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
A mezőny másnap, az ötödik szakaszon Seraingből indulva – ez hivatalos – megy át a határon, és veszi az irányt Nyugatnak, hiszen Normandiában és Bretagne-ban is több napot teker majd. A hírek szerint jövőre három komoly szakasz lesz a Pireneusokban, amit az Alpok „támadása” követ, zárásként pedig sor kerül a szokásos párizsi befutóra.
Élőben a prezentáció
Október 22-én, délben mutatják be a jövő évi Tour de France útvonalát, amit az Eurosport az elmúlt évek hagyományainak megfelelően idén is élőben közvetít, és amiről itt a hosszabbitas.hu-n is komoly terjedelemben számolunk be.
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28