Thierry Gouvenou:Egy újabb - már - híres etap, ezúttal a La Planche des Belles Filles-jel a végén. Az emelkedő, ahol Christopher Froome pályafutása első szakaszgyőzelmét aratta. Ezúttal is a „ha nem tört el, ne javítsd ki”-elvet használtuk. Komoly tűzijáték várható, hiszen 130 kilométer alatt hét hegyre kell felmásznia a mezőnynek, többek között a Col des Chevreres-re (15%-os meredekségű részekkel), és a Planche des Belles Filles-re (20%). Ez utóbbi másodszor szerepel a Tour programjában. Nem állítom, hogy a nap végére tudni fogjuk, ki ünnepelhet majd Párizsban, de elég pontos listánk lesz arról, kik lesznek harcban a sárga trikóért.
Szintrajz:

tizedik profil

Fotó: Eurosport

Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Tv: Eurosport, 12:45 ÉLŐ
Mulhouse (Haut-Rhin, 66)
A világ legnagyobb autós múzeuma, a Cité d’Automobile, és a világ egyik legnagyobb vasutas gyűjteménye (Cité du Train) is itt található. De a városnak a kerékpársporttal is rengeteg kapcsolata van. 1926-ban például itt volt az első szakasz befutója, Jules Buysse nyerte, aki azzal meg is szerezte a sárga trikót, amit végül Párizsban a testvére, Lucien húzhatott magára. Ezen kívül egyetlen olyan Tour volt, amelyen egy testvérpár mindkét tagja felvehette a legendás mezt: 1939-ban Romain és Sylvère Maes.
Korábban 13-szor volt itt befutó, 3-szor nyert Tour-győztes. Rögtön az első alkalommal, 1925-ben Nicolas Frantz (’27-ben és ’28-ban lett első a francia körön), Bernard Hinault (5-szörös győztes) 1981-ben egy időfutamon bizonyult a legjobbnak, míg 1992-ben Laurent Fignon (1983 és ’84 sárga trikósa) ünnepelhetett. Utóbbi egy évvel később, úgy 50 kilométerre innen nyert szakaszt utoljára pályafutása során a Tour de France-on.
A 110 ezres iparos település korábban 15-ször volt szakaszváros. Csupán 43 kilométerre található Colmartól, korábban a svájci kantonokkal szövetkezett, ám 1798-ban a forradalmi Franciaországhoz csatlakozott. A második világháborúban teljesen lerombolták. Nem annyira az elzászi bája, sokkal inkább a már említett múzeumai miatt érdekes. Egy napon a francia Manchesternek hívták.
Specialitásai: savanyú káposzta, baeckoeffe (elzászi kemencés étel báránylapockából és sertéstarjából, de kell hozzá rajnai rizling, törött bors, babérlevél, burgonya, ráadásul 12 órát kell állni hagyni a sütés előtt), flammekueche (fekete, szabadtéri kemencében sütött tészta, salátahagyma, bacon vagy pármai sonka, és crème fraîche adja a feltétet), perec
Gazdasága: elektronika, autók, kémia
Személyiségek: Alfred Dreyfus kapitány (a Dreyfus-ügy főszereplője, akit árulással gyanúsítottak, utóbb jogi szakvélemények azt támasztották alá, hogy antiszemita motívumok játszottak közre az elítélésében, a lista, ami titkos katonai adatokat tartalmazott nem is tőle származott), Albert Schweizer (Nobel-békedíjas teológus, lelkész, aki Einsteinnel és Russellel tiltakozott a nukleáris kísérletek és fegyverek ellen, előtte 1913-ban a mai Gabonban alapított kórházat), Alfred Werner (1913 kémiai Nobel-díjasa, neki köszönhető a komlpexképződés fogalma), Rémy Pflimlin (a Francia Televízió jelenlegi elnök-vezérigazgatója), Laure Manaudou (olimpiai bajnok úszónő), Thierry Omeyer (mindent megnyerő kézilabda kapus), Raymond Domenech (korábbi labdarúgó szövetségi kapitány, vele szereztek ezüstérmet a franciák 8 éve).
Sport: Jégkorong klub, Les Scorpions (2005-ben bajnok volt), élvonalbeli női röplabda együttes
Fesztiválok: Bêtes de Scènes (kortárs zenei fesztivál júniusban), Festival Automobiles (autós fesztivál júliusban), Scènes des Rues (színházi fesztivál szintén júliusban), Mulhouse Music Festival (jazzfesztivál augusztusban)
Címkék: Művészeti és történelmi város, Arany Mariann-díjas a demokratikus tevékenységéért.
La Planche des Belles Filles (A massifs des Vosges csúcsa, Haute-Saône, 70)
Az Haute-Saône különleges síparadicsoma, amely két éve mutatkozott be a Tour de France-on, és egy emlékezetes befutót produkált. Az emelkedő – különösen a vége – az igazán erős hegyi menők terepe. Itt tűnt fel először a francia körön Christopher Froome, aki gyakorlatilag végig kísérte Bradley Wiggins-t, az utolsó métereken pedig a szakaszgyőzelem is összejött neki. Wiggins aznap vehette fel először a sárga trikót, nem is adta már oda másnak abban az évben. Bő ezren laknak itt.
Gazdasága: téli és nyári turizmus (étterem, és egy 26 ágyas szálloda), zöld és folyami turizmus, Luxeuil-les-Bains fürdő, faépítészet és faenergia, a környéken az autóipar számít a másodiknak, a Peugeot és a Citroën is rendelkezik a közelben központtal.
Kultúra: a közelben lévő Emberi Jogok Háza (Champagney-ban), Notre-Dame-du-Haut kápolna (14 km-re Ronchamp-ban), a tartomány Nemzeti és Kultúrális Múzeumának hegyi része innen 21 km-re található.
Fesztiválok: Jacques Brel fesztivál (énekes, dalszerző volt, 28 évesen hunyt el), Musique et Mémoire (zenei, 4 nappal a szakasz után kezdődik).
Sport: 5 sípálya, 25 km-nyi sífutó pálya (Ballon d'Alsace-szal van összeköttetés), snow-tubing (széles, havon sikló gumigyűrű), országúti és hegyi kerékpározás, Trottin'herbe (gyalogos és lovas utak).
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28