Az indulók listája természetesen még nem végleges, de nagyjából 25 újonccal számolhatunk. A legtöbben természetesen van der Poel-ra kíváncsiak, de ott lesz a mezőnyben Tao Geoghegan Hart, a 2020-as Giro-győztese is.

A tavalyi verseny extrán emlékezetes lehet az egyik újoncról, Tadej Pogacarról. A szlovén versenyző lett a második olyan kerékpáros, aki első részvétele alkalmával rögtön meg is tudta nyerni a Tourt. Rajta kívül egyedül Laurent Fignon volt erre képes, még 1983-ban.
Sok idén bemutatkozó versenyzőről érdemes beszélni külön is, mi a Velonews válogatása alapján öt olyan kerékpárost választottunk, akik komoly nyomot hagyhatnak az idei Touron.
Kerékpár
"Az emberek azt hitték, egy ecuadori sosem nyerhet semmi komolyat"
4 ÓRÁJA
Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix, 23)
Talán ő az, akit a legkevésbé kell bemutatni. Azzal, hogy ő ott lesz, a verseny még nagyobb figyelmet kap, és tanúi lehetünk a Wout van Aerttal való rivalizálásuk egy újabb epizódjának.
Van der Poel valószínűleg szakaszgyőzelmekre megy majd rá, illetve talán a sárga trikót is megpróbálja megszerezni az első héten. Érdekes meccseket vívhat majd Peter Sagannal.
A Svájci körön láthatjuk, hogy iszonyú jó formában van, és mivel a fő célja az olimpiai indulás montiban, valószínűleg nem fog eljutni Párizsig.
Ez lesz az első háromhetese, a csapattól minden támogatást megkap majd, bár a sprintekre Tim Merlier is opció lesz rajta kívül. A Mur de Bretgane tetején záruló második szakasz lehet talán a legjobb esélye a győzelemre, amivel egyszersmind meg is szerezhetné a sárgát. Ezzel egyébként nagyapja, Raymond Poulidor nyomdokaiba lépne.

Mathieu van der Poel

Fotó: AFP

Brandon McNulty (UAE-Team Emirates, 23)
Ő az egyik legígéretesebb amerikai tehetség. A 2020-as Girón a 15. helyen zárt, ami Levi Leipheimer 2001-es Vuelta harmadik helye óta a legjobb amerikai bemutatkozás háromhetesen.
Először úgy volt, hogy megint megy a Giróra és megcélozza a top 10-et, az erős tavasza azonban meggyőzte a csapatvezetést arról, hogy inkább jöjjön segíteni Pogacarnak a Tourra.
A szerepe eléggé egyértelmű: a síkon a tempómenő képességének minden wattjával a címvédőt kell támogatnia. Neki kell majd védenie a kapitányt egészen a mindent eldöntő hegyekig.
Személyes ambíciói nem nagyon lehetnek. Azt várják tőle, hogy eljusson Párizsig, mindeközben tanuljon, amennyit csak tud, és segítse Pogacart. Az ötödik és a huszadik szakasz időfutamain azonban jó lehet egy kiemelkedő eredményre.

Brandon McNulty

Fotó: AFP

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma, 24)
Az, hogy Tom Dumoulin szüneteltette a versenyzést, megnyitotta az utat a dán tehetség előtt. Várható volt, hogy hamarosan Tour-induló lesz, aztán a körülmények úgy alakultak, hogy ezt a célját már idén teljesítheti.
Persze nem fognánk mindent a körülményekre, hisz kiváló tavaszt produkált. Szakaszokat nyert az UAE Touron és a Coppi e Bartalin, majd második lett a Baszk kör összetettjében.
A Tour-különítménnyel edzett, Sepp Kuss szobatársa volt és kis híján szakaszt nyert a Dauphiné záró szakaszán. Mivel jól megy hegyre és az óra ellen is, sokan egy leendő kiváló összetett menőt látnak benne, egyelőre azonban a csapat érdekeinek fogja alávetni magát.
Segítőként már van tapasztalata, hisz a tavalyi Vueltán ő is ott volt a győztes Primoz Roglic csapatában. Ez volt egyébként az első háromhetese. Ahogy Kussnak, neki is majd a hegyekben kell támogatnia a kapitányt. A Kuss-Vingegaard-páros kifejezetten erős védelmet nyújthat majd Roglicnak.

Jonas Vingegaard

Fotó: AFP

Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers, 26)
Az egészen brutálisan erős Ineos-sorban a Giro tavalyi győztesére is fontos szerep vár majd. Sokan Wiggins és Froome örökösének tartják őt, azonban az idei verseny még valószínűleg nem róla szól majd.
Tao lassan lendült igazán bele a 2021-es szezonba, de a Dauphiné már mutatta, hogy épp a legjobbkor kezd megjönni a formája.
Ami a nagy köröket illeti, a tavalyi Girón kívül két Vuelta van eddig a neve mellett. 2019-ben a huszadik helyen zárt a Spanyol körön.
Geraint Thomas és Richard Carapaz lesz a két kapitány, valószínűleg Richie Porte lesz a szupersegítő, de Geoghegan Hartra is komoly szerep hárul majd a legfontosabb hegyi szakaszokon.
Semmi kétség, az Ineos az idén vissza akarja szerezni a sárga trikót, és ameddig csak lehet, jó sok versenyzőt akar ott látni a top 10-ben. Taót segítőnek és tapasztalatokat gyűjteni viszik el a Tourra.

Ineos

Fotó: AFP

Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe, 27)
Bár a csapat táján sok a bizonytalanság, Ackermann a szezon elejétől a Tourra készül, úgyhogy az indulása biztosra vehető.
Ez még akkor is így van, ha az idén még győzelem nélkül áll, és a harmadik helynél eddig még nem végzett előbréb.
Érdekes kérdés lesz majd a szerepleosztás közte, és az újabb zöld trikóra és szakaszgyőzelmekre hajtó Peter Sagan között. Ackermann eddig egy Girón és egy Vueltán indult a háromhetesek közül, és mindkét versenyről van két-két győzelme.
Mint a topsprintereknek általában, az ő célja is az, hogy nyerjen legalább egy szakaszt. Az idén azonban eddig hiányzott belőle az a sebesség és robbanékonyság, mely korábban megvolt benne a másik két háromhetesen.
via Velonews
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games
Két hónapja eltörte a kulcscsontját, most olimpiát nyert a legyőzhetetlen Tom Pidcock
6 ÓRÁJA
Olympic Games
Újabb ezüst, de ez valami egészen más – Van Aert mintha csak a Tourt folytatta volna
20 ÓRÁJA