A modern éra legidősebb versenyzőjeként májusban dobogón állhatott a Giro d’Italián. 2009-be világbajnok, két évvel később Tour de France győztes lett.  Természetesen Cadel Evansről van szó, aki a napokban bejelentette: többé nem látjuk indulni a francia körversenyen.

Giro2013_15_etape_Cadel_Evans_og_Vincenzo_Nibali.jpg

Fotó: Eurosport

Cadel Evans májusban harmadik lett a Giron. 36 évesen...
Tour of the Alps
Dina Marci angolul nyilatkozott az Eurosportnak az Alps 4. szakasza után
3 ÓRA
„Sajnálom, hogy ilyen teljesítménnyel és eredménnyel kellett elköszönnöm a Tourtól. Úgy tűnik, az idei volt az utolsó alkalom, hogy ott versenyeztem. 2014-ben a Giro d’Italiára készülök kiemelten.  Nagyon szeretem az olasz kört, ez volt az első háromhetes, amin pályafutásom során elindultam. Az elmúlt 10 évben mindent a Tour de France-nak rendeltem alá. Ennek most vége. Szomorú vagyok, hogy el kell köszönöm a versenytől, de nincs mit tenni” – nyilatkozta Cadel Evans, aki februárban ünnepli a 37. születésnapját. A BMC versenyzője bár egyértelműen nem mondta ki, nyilván érzi, hogy jövőre nem sok esélye lenne a Nibali-Froome-Quintana-Contador négyessel szemben.
Evans pályafutása során kilencszer indult a Touron, és háromszor állhatott dobogóra. Idén viszont csak 39. lett összetettben. (ne felejtsük el, a BMC legjobb embere nem Tejay van Garderen, hanem Steve Morabito volt…)
Tavasszal viszont az ausztrál versenyző remekül ment a Giron, harmadik lett a Nibali-Uran kettős mögött. Sőt, ha nincs gondja a kerékpárjával, talán a Tre Cime di Lavaredon megtartja a második helyét. Cadel tehát elköszönt a Tourtól, és teljes mértékben a jövő évi olasz körversenyre koncentrál.
„A szezont valószínűleg a Tour Down Under-en kezdem. Régen indultam ott, hisz mostanában mindig a Tour volt a fő versenyem. De 2014-ben változtatok, hiszen májusra kell csúcsformába kerülnöm.  Az ardenneki klasszikusokat is kihagyom, az egyik legfontosabb felkészülési versenyem a trentinoi kör lesz. A Giro? Kiegyensúlyozott az útvonal, amely inkább a hegyimenőknek kedvez. Azt gondolom lehet esélyem arra, hogy felülmúljam az idei teljesítményemet”.

Giro2013_3_etape_Cadel_Evans_.jpg

Fotó: Eurosport

Cadel Evans számokban:
1999 óta profi
15 nagy körversenyen indult
2009-ben Mendrisioban világbajnok lett
2011-ben Tour de France-t nyert
Mindhárom nagy körversenyen állt már dobogón (a Giron idén, a Vueltán 2009-ben volt harmadik)
2013-ban egy szakaszt nyert: a Tour of Albertán
Tour of the Alps
Dina Márton hegyi trikós az Alps-on, Bilbao nyerte a 4. szakaszt
3 ÓRA
Kerékpár
Egy fiú a traktorról, aki ha a tekerésre koncentrál, nagy dolgokra képes
6 ÓRA