Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Korszakváltás a nőknél, Vollering Tour-győzelemmel lett a mezőny új királynője

Szabó Bence

Publikálva 31/07/2023 - 09:56 GMT+2

Demi Vollering komoly előnnyel nyerte az idei Tour de France Femmes-ot, a címvédő Annemiek van Vleuten pedig végül a dobogóra sem fért oda. Az SD Worx a mindenkit meglepő Lotte Kopeckynek hála az összetett első két helyét is elvitte, a csapat sztárjai pedig két hét múlva a világbajnokság mezőnyversenyén akár egymás közt meccselhetik le a vb-cím sorsát.

A Tourmalet döntött, Vollering agyonverte a mezőnyt

A vártnál jóval simábban alakult az idei verseny zárása.
Lezárult egy korszak, elkezdődött egy másik? A 2023-as Tour de France Femmes úgy indult, hogy a két nagy esélyes, a címvédő Annemiek van Vleuten és a tavalyi második Demi Vollering szoros csatájára lehetett számítani. Benne volt a pakliban, hogy az előző évek többnaposait uraló, de már lassan 41 éves Van Vleutent letaszítják a trónjáról. Ez végül meg is történt, de a vártnál jóval nagyobb különbséggel.
Egy év alatt nagyot fordult a világ: Vollering, aki tavaly 3:48-as különbséggel kapott ki rutinosabb riválisától, idén lényegében ugyanezt a különbséget érte el Van Vleutennel szemben. Pedig a verseny egészen a hetedik szakaszig nyitott volt, a Col d’Aspin és a Tourmalet emelkedőjét is magába foglaló királyszakaszon viszont a fiatalabb holland közel két percet adott mindenkinek.
A vasárnapi időfutam ezután már csak formalitás volt, de Vollering ott is jobbat ment az összetett esélyeseknél, így végül bő három perc különbséggel nyerte a Tourt.
Adott volt természetesen a kérdés, mi változott egy év alatt? A verseny után nyilatkozó Vollering csak félig adott sablonos választ.
“Nagyon keményen dolgoztam, de nem csak erről volt szó. Hinned is kell a sikerben, és az is fontos, hogy nyugodt maradj az év közben. Rá kell találnod egy egyensúlyra az életedben, hogy erre képes legyél. Én egész évben jól éreztem magam.”
picture

Tarolt az SD Worx: Reusser szakaszt, Vollering összetettet nyert

Vollering az elmondása szerint a szombati sikerét követően kicsit túlságosan is megnyugodott, de a közelgő világbajnokságra tekintettel azért szeretett volna egy jó TT-t menni, ami végül össze is jött egy második hellyel. Csak a csapattárs Marlen Reusser verte őt meg, ami a glasgow-i vb-időfutamra is jó előjel.
Van Vleuten ezzel szemben az utolsó két nap során csak szenvedett. A szombati hegyi szakaszon ugyan még óriásit küzdve bejött harmadiknak – de itt is jóval közelebb volt az üldözőkhöz, mint Volleringhez – vasárnapra azonban mintha elfogyott volna, az időfutamon szerzett 14. helyével az összetett dobogóról is lecsúszott.
„Most nagyon csalódott vagyok. Nem tudtam felvenni a harcot. Nem követtem el hibákat, nem igazán tudom, mi történt, de nem voltam önmagam. Kár, hogy ez az utolsó Tour de France-omon történt meg. Reggel, amikor felébredtem, egyből tudtam, hogy ez lesz. Nem voltam beteg, csak nem éreztem jól magam. Mindegy, hogy mentem tegnap a Tourmalet-n, ez nem az én szintem.”
picture

Annemiek van Vleuten

Fotó: AFP

Mint ezekből a mondatokból is kiderül, a 40 éves versenyző a szezon végén befejezi, addig azonban még tehet róla, hogy szebben sikerüljön a lezárás. Címvédőként ott lesz a glasgow-i vb mezőnyversenyén is, bár ez a pálya a tavalyinál jóval kevésbé fekszik neki, a holland keretben ráadásul a rivális Vollering mellett az SD Worx több versenyzője is ott lesz, így harmonikus viszonyra a csapaton belül nehezen számíthat.
Ami a Tour dobogósait illeti, az ezüst Vollering csapattársának, Lotte Kopeckynek jutott, míg a pódium aljára tavalyhoz hasonlóan a canyonos – tehát a Touron mindenesként dolgozó Vas Balázs csapatában tekerő – Kasia Niewiadoma állhatott fel. Kettejük között elképesztően szoros verseny döntött, a mindkettejüknek jól sikerült időfutam végén a belga kevesebb, mint egy másodperc előnnyel szerezte meg a második helyet.
Kopeckyről külön is érdemes írni néhány szót. Azt az elmúlt két évben már láthattuk, hogy az SD Worx belgája a mezőny egyik legjobb egynapos menője, akiben több szakaszgyőzelem is simán benne volt a Touron, de az összetett szereplése mindenkit meglepett. Az első szakasz megnyerése után az egész héten sárgában tekert, majd a Tourmalet-n sem szállt el, így felállhatott a végső dobogóra. A férfi mezőnnyel vonva párhuzamot nagyjából úgy ment, mintha Wout van Aert egyszer rászánná magát, hogy összetett menő legyen.
“Megleptem önmagamat is, főleg szombaton. Ez az eredmény több, mint amit valaha hittem volna. Őrület, hogy sárgában tekertem végig a Tourt, és végül meg tudtuk nyerni az összetett Demivel. Ez tökéletesebben nem is alakulhatott volna.”
picture

Lotte Kopecky

Fotó: AFP

És mindezt úgy érte el, hogy a már a Tour előtt is leszögezte, számára a nyolc szakasz csak felkészülés a közelgő világbajnokságra – ahol pályán és országúton is indul majd –, ezt az állítását pedig a verseny után is tartotta.
“Tényleg nem hazudtam. A Tour nem a fő célom volt, az a világbajnokság. A vb tízszer fontosabb, mint a Tour. Ezért is akartam friss lábakkal kezdeni a versenyt. Így minden nap tudtam regenerálódni, minden nap szuper lábaim voltak. Most viszont jön egy gyors váltás… remélem a következő napokban gyorsan kipihenem magam.”
Frissen pedig komoly ellenfele lehet majd a Volleringgel felálló hollandoknak Glasgow-ban, és harcba szállhat a csapattársakkal a vb-címért.
Elnézve az idei Tourt és a teljes szezont, könnyen lehet, hogy az ilyen csapaton belül párharcok lesznek az egyetlenek, amiket a következő években kapunk…
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés