• Minden idők legjobb átlagát tekerte egyéni időfutam-világbajnokságon: 52,9km/h-val jött, amivel a 2011-es (51,8km/h-s) eredményét javította meg.
  • A második versenyző, aki három egymást követő vb-n győzött az óra elleni versenyben.
  • Sorozatban ötödször állhat dobogóra világbajnokságon az egyéni chronóban, ez új csúcs.
  • A második dupla-dupláját érte el: csakúgy, mint tavaly, idén is aranyérmet szerzett egyéniben, és előtte csapatával, az Omegával is.
  • Csak 0,5km/h-val volt lassabb az átlaga, mint az Omegáé a vasárnap, ha az összes együttest nézzük, EGYEDÜL a HATODIK helyen végzett volna csapat-időfutamon.

ITT 3as.jpg

Fotó: Eurosport

Régen várhattunk ennyire izgatottan egy egyéni időfutamot kerékpáros világbajnokságon, hiszen ezúttal valóban minden igazán komoly specialista nevezett, és komolyan is vette a viadalt. Amíg tavaly Hollandiában hiányzott az olimpiai bajnok Sir Bradley Wiggins, a szám négyszeres vb-elsője, Fabian Cancellara, és így olyan versenyző is dobogóra állhatott, mint a fiatal, és nagyon tehetséges, de még nem kiforrott Taylor Phinney, idén valóban nem nagyon akadt olyan versenyző, akinek távolléte súlyos veszteséget jelentett volna.
Kerékpár
Fabio Jakobsen: „Tényleg találkoztunk, de Groenewegen nem kért tőlem bocsánatot”
6 ÓRA
A kifejezetten hosszú, 57,9km-es távon a címvédő, a legutóbbi két világbajnokságon első helyet szerző Martin, a brit körön egészen jó erőben lévő, kimondottan erre a napra készülő Wiggins, valamint az inkább a vasárnapi mezőnyversenyt szem előtt tartó, de a szakágban legendának számító Cancellara csatáját várta mindenki. Az outsiderek között emlegettek olyan bringásokat, mint Alex Dowsett, de a brit bajnok pár héttel ezelőtti vírusos betegsége miatt nem reménykedett nagy eredményben, mondták Sylvain Chavanelt is, aki azonban nem véletlenül lépett vissza a mezőnyversenytől, Richie Porte-ot, az ugyancsak Sky-os Vaszil Kirijenkát, és a hazaiaktól Adriano Malorit.
Mivel a rajtszámokat a korábbi eredmények alapján osztották ki, a nagy trió az utolsó három indulóként vágott neki, méghozzá Wiggins-Cancellara-Martin sorrendben. A svájci kezdett a leggyorsabban, néhány másodperccel előzte meg a németet, és szépen lassan több mint 20mp-cel a britet. A festői környezetben azonban hamar kialakult a trend: Martin és Wiggins is gyorsabb volt nála a 2/3-ában, a címvédő ráadásul sokkal, így korán elég egyértelművé vált, hogy nem avatnak új bajnokot. Az igazán nagy kérdés az volt, kié lesz a második hely: Wiggins végül 2,25mp-cel bizonyult jobbnak a RadioShack versenyzőjénél, vagyis kihozta a napból a maximumot, hiszen Tony Martin ezen a napon is verhetetlennek bizonyult.

Tony nyitott száj.jpg

Fotó: Eurosport

A 28 éves német ezzel olyat produkált, amit korábban egyedül Michael Rogers, aki 2003 és 2005 között bizonyult a háromszor egymás után a világ legjobbjának. Ráadásul amilyen formát mutatott az elmúlt időszakban, nehéz nem odaadni neki előre a következő három aranyat is, mostanság csak akkor múlták fölül sík terepen, ha valamilyen sérülése volt... vagy még akkor sem, gondoljunk csak az idei Tourra, és az első szakaszon elszenvedett sérülései utáni chronóra Mont Saint-Michelben... Mivel nagy kört aligha fog nyerni pályafutása során, célként maradnak az olyan versenyek, mint a belga, a pekingi kör, az újabb szivárvány színű trikók begyűjtése, és a nagy álom, az olimpia három év múlva. Már tavaly, Londonban is ő lett volna a nagy favorit, ha nincs előtte egy peches Tourja, és 100%-os állapotban tud elrajtolni.

SirBrad.jpg

Fotó: Eurosport

Wiggins második helye szintén remek eredmény, egy ilyen rossz szezon végén a brit kör megnyerése, és a „Martinon kívüli világ” legyőzése szintén elégedettséggel töltheti el. Látszik, ha talál motivációt, még mindig a legjobbak között van, a kérdés, mi lesz vele a jövőben: lehet hallani arról, hogy visszamegy a pályára, és Rioban újabb olimpiai elsőségért száll harcba, de olyat is, hogy a Paris-Roubaix-n akar nagy eredményt elérni, de nála azt sem lehet kizárni, hogy újra rákattan a nagy körversenyekre... a télen kitalálja, addig azonban még ígérete szerint vasárnap segíteni fogja Chris Froome-ot, ami már önmagában is pikáns lesz.
A bronzérmes Fabian Cancellaráról elég bátor kijelentés, mely szerint ő már soha többé nem fog időfutam-világbajnokságot nyerni. Lehet, hogy így lesz, mert Martin fölénye jelenleg rendkívülinek mondható, nem véletlen, hogy olyan átlagokat produkál, amilyeneket korábban senki, de ezzel a harmadik hellyel sem lesz elégedetlen, főleg, hogy már hét vb-éremnél tart ebben a számban, ami abszolút csúcsnak számít. Szóval kár lenne temetni, főleg ha úgy alakul a vasárnapja, ahogyan tervezi, és amire esélye is van...
Ami a további sorrendet illeti: Vaszil Kirijenka negyedik helye szintén szenzációs, ér annyit, mint a tavalyi bronza, Phinney ötödikként zárt, de vele kapcsolatban ez a realitás, a 23 és fél éves Rasmus Quaade-ra pedig érdemes lesz figyelni a jövőben, a hiszen a tavalyi U23-as Európa-bajnok úgy végzett a hatodik helyen, hogy egy defekttel is meg kellett küzdenie.
Az „akiktől jobbat vártak” csoportban a 17. Richie Porte, a 22. Sylvain Chavanel, a 24. Michal Kwiatkowski, és a 41. Alex Dowsett négyes szerepel, igaz, utóbbit csak az tartotta esélyesnek egy jó eredményre, aki nem tudta, hogy nemrég vírusos megbetegedéssel küszködött...
Folytatás pénteken, amikor megkezdődnek a mezőnyversenyek, és megválasztják az UCI új elnökét: Pat McQuaidet, vagy Brian Cooksont. 
Kerékpár
A tavalyi Giro két meglepetésembere idén is nagy dobásra készül
10 ÓRA