martin2.png

Fotó: Eurosport

A tavalyi Vuelta egyik szakaszán kevésen múlt, hogy egyedül gyorsabbnak bizonyuljon a mezőnynél, most a baszk kör második napjának utolsó szűk 20 km-én szökevénytársaitól meglépve utolérhetetlen volt. Összefoglaló és nyilatkozatok a tovább után.
A hétfői, elsősorban az összetett szempontjából fontos szakasz után kedden azok kaptak lehetőségek, akik a végső győzelemről már az első napon kénytelenek voltak lemondani. Éppen emiatt nyugodtan kialakulhatott egy igen erős szökevénycsoport, amelyben Jan Bakelants, Maxime Monfort (Lotto), Gorka Izaguirre (Movistar), Hubert Dupont (AG2R), Davide Malacarne (EuropCar), Bob Jungels (Trek) és Tony Martin (Omega) szerepelt.
Kerékpár
Ez történt a Giro 4. szakaszán
10 ÓRA
Hatalmas előnyre egyetlen másodpercben sem tettek szert ők heten, hiszen Jungels hátránya 4perc 15 másodperc volt Contadorral szemben, így a Tinkoff-Saxo figyelt hátul, de az belefért a sárga trikós csapatának, ha nem lesz mezőnyhajrá. Amint nagyobb lett a tempó hátul a BMC, az Orica, a Sky és a Garmin munkájának hatására, Tony Martin is komolyabb sebességre kapcsolt, így már csak Izaguirre és Bakelants tartott vele, de ők is csak egy ideig. 18 km-rel a cél előtt az időfutam-világbajnok abba a sebességbe váltott, amiben egyszerűen utolérhetetlen, így másfél év után normál szakaszon is győzelemnek örülhetett.
Közben hátul az összetettben második Alejandro Valverde (Movistar) egy kisebb emelkedőn megpróbálta lerázni Alberto Contadort, de nem járt sikerrel, úgyhogy a mezőny együtt érkezett be. A második végül Michal Kwiatkowski (OPQS) lett, akitől nagyon szép, ám az időjóváírások hiányában kissé értelmezhetetlen ez a nagy hajrá, harmadikként pedig a Sky-os Ben Swift zárt.
Ma még egy visszafogottabb szakasz következik, míg csütörtökön a királyetapra kerül sor.
Nyilatkozatok
Tony Martin: „Igazából az összetettben szerettem volna jó eredményt elérni, de a hétfői szakasz túlságosan nehéznek bizonyult a számomra. Ezért döntöttem úgy, hogy a szökésre és a szombati időfutamra koncentrálok. Nagyon jól sikerült összedolgoznom Jannal és a többiekkel is. Ettől még a vége nagyon nehéz volt, apró emelkedőkkel, kicsit hasonlított az Amstelre. Azt tudtam, hogy egy perces előnyből lehet nyerni az utolsó 10km-en, de szeretném külön kiemelni Jan Bakelants-ot, hiszen engedett elmenni, feladta a saját esélyeit az enyémek érdekében. Ez is mutatja, milyen jó csapatszellem dolgozik az Omegánál.”
Alberto Contador: „Valverde támadott a végén. Az ő helyzetében én is ezt tettem volna. Láttuk már a múltban, hogy kialakulhatnak törések a mezőnyben, ezért is próbáltam végig nagyon figyelmesen tekerni. Nehéz szakasz volt, mert erős szökevénycsoport állt össze, amit nem engedhettünk el túlságosan messzire. A csapat remekül dolgozott, végig kontrollálta a különbséget, amely sosem nőtt 3 perc fölé. Lehet, hogy átvezető szakasz volt, de kifejezetten kemény. 14 másodperc a különbség, úgyhogy napról-napra kell haladnunk.”
Folytatás szerdán a harmadik szakasszal, délután fél 4-től élőben az Eurosporton. 
Giro d'Italia
Valter Attila fehér trikós a Girón, Dombrowski nyerte a szakaszt
13 ÓRA
Tour de Hongrie
Elektromos autóval kísér a Škoda az idei Tour de Hongrie-n
16 ÓRA