Bradley Wiggins megosztó figura. Van aki beképzeltnek, más flegmának tartja. A legtöbb nyilatkozatából nem az jön le, hogy egy végtelenül tisztelettudó, alázatos ember lenne. Gondoljunk csak a 2013-as Tour de France prezentációjára, amelyre valami feldolgozhatatlan kék zakóban érkezett, miközben körülötte mindenki gyönyörű öltönyben jelent meg. Egy viszont vitathatatlan: nála céltudatosabb sportoló kevés létezik.
A belga születésű brit előbb a pályán ért el mindent, amit csak lehetett, hiszen 2004-ben egy, 2008-ban két olimpiai aranyérmet szerzett, miközben többször is világbajnok lett (Peking évében például háromszor is). Nem érte be ennyivel, átmerészkedett az országútra, ahol előbb kisebb viadalokat (pl Dauphiné, svájci kör), majd 2012-ben magát a Tour de France-t is megnyerte, rá egy hétre pedig Londonban, az egyéni időfutamon is felért a csúcsra az ötkarikás játékokon.
Kritikák azonban így is érték, nem is kevés. Mondván csak azért győzött a francia körön, mert egy 41,5 km-es és egy 53,5 km-es kronó is szerepelt a programban. Ráadásul nem volt ott Contador, az egyetlen, aki támadhatta volna – Christopher Froome – pedig csapattársa volt, így rá is szóltak, amint megpróbálta. Arról persze megoszlanak a viták, hogy miért kell minden évben annak nyernie egy háromhetesen, aki a hegyekben a legjobb, hiszen a kockakő, az oldalszél, és bizony az időfutam is része az országúti kerékpársportnak. Sőt, gyakorlatilag ez utóbbi az a műfaj, ami a legtisztább, ahol csak a versenyző és a gép van, senki más. Egyszer a 99 alkalomból bele lehetett tenni két ilyen időfutamot. Az esélyt pedig ki kellett használni, és ezt éppen az idei esztendő mutatta meg a legjobban, amely során sorra búcsúztunk el az előzetes favoritoktól a Girón, a Touron és a Vueltán. Wiggins pedig kihasználta.
Olympic Games
Valter Attila: "Akik szurkoltak nekem, pontosan tudják, hogy mi történt" (ESB podcast)
EGY ÓRÁJA
Persze az ő pályafutása sem tündérmese, a tavalyi éve, az olasz körön látott bukdácsolása például a negatív pont a karrierjében, de egy ilyen esztendő, és ennyi siker után is visszaküzdötte magát a csúcsra akkor, amikor már az egészet hagyhatta volna a fenébe. Ugyan elég idegesítő, ahogyan hetente megváltoztatja az adott célját, vitathatatlan, hogy ha egyszer megtalálja, akkor a legtöbb esetben el is éri. Így volt ez a világbajnokság egyéni időfutamával is. Azt már előre bejelentette, hogy ez az utolsó vb-je, így az utolsó alkalma is, hogy övé legyen a szivárványszínű trikó, hiszen eddig még egyszer sem sikerült begyűjtenie országúton. Ma viszont verhetetlen volt. Nem az a meglepő, hogy megelőzte Tony Martint- bár az esélyek inkább ellene szóltak – a 26 másodperces előny az. A sors furcsa fintora, hogy most éppen a 47,1 km végén található emelkedő jelentette a különbséget a javára.
Két magyar
is rajthoz állt a mai versenyen: Dér Zsolt az 55., Fejes Gábor az 57. helyen végzett a 64 fős mezőnyben.
Nem ő kezdett a legjobban. A címvédő német volt a legjobb az első ellenőrző pontnál, utána viszont fokozatosan növelte a fórját egy olyan pályán, ami neki lett kitalálva. „Amint láttam a szintrajzot, egyből mondtam magamban: vagy ezen az útvonalon előzöm meg Tonyt, vagy soha – értékelt a célban. Először is köszönöm szépen a családomnak, hogy kitartott mellettem, mert júliusban nem volt velem túl könnyű – utalt arra, hogy idén sem állhatott rajthoz a Tour de France-on. – Végig jó formában éreztem magam, az egész napom nyugodt volt, hiszen tudtam, megfelelően felkészültem. Végig tökéletes tempóban tekertem, tisztában voltam vele, hogy az emelkedőn fog eldőlni a világbajnoki cím.”
Szigorúan magánvélemény, de Bradley Wigginst mától kezdve a kerékpársport történetének legjobbjai között kell emlegetni. Ott, ahol Mercxk, Anquetil, Hinault, Indurain, Contador – és ki-ki belátása szerint Armstrong – is szerepel. És ahová vasárnap egy bizonyos Fabian Cancellara is bekerülhet.
A brit pedig jövőre még teljesebbé teheti a kollekcióját: előbb a Roubaix, majd az egy órás világcsúcs szerepel a tervei között.
Vasárnap élő elemzés!
Az országúti világbajnokság történéseivel, és elsősorban a mezőnyversennyel foglalkozunk a vasárnapi befutó után a Tour de France során már megszokott rendszerben.
Kerékpár
Lefevere: „Bennett olyan, mint a nő, akit megvertek, de utána mégis hazamegy”
18 ÓRÁJA
Kerékpár
Sagan megy, Thomas bizonytalan, de mi lesz Cavvel? – megnyílt az átigazolási piac
TEGNAP 08:01