Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vingegaard: „Keveset megyek tavasszal, minden lehetőséget szeretnék megragadni”

Bodnár Gergő

Frissítve 09/03/2024 - 10:20 GMT+1

Tadej Pogačar a napokban a világ legjobb hegyimenőjének nevezte, de ezzel azért nem mondott újat. Jonas Vingegaard 29 kilométert szólózott pénteken a Tirrenón, és finoman talán üzent az ellenfeleknek, hogy ha kell, ő is tud nagy fölénnyel nyerni. Ayuso szerint pontosan tudták, hogy mi következik a hegy alján, de egyszerű lehetetlen volt követni a Visma versenyzőjét.

Vingegaard már kékben a Tirrenón, negyedszer nyert idén szólóban

Tadej Pogačar 81 kilométeres szökés után húzta be a Strade Bianchét, Remco Evenepoel ötvenötöt szökött a Figueira Champions Classicon, Jonas Vingegaard pedig 29 kilométert szólózott a Tirrenón. Már csak Rogličtól várunk valami durvát, vagy a szezont a jövő szombati Sanremón kezdő Van der Poeltól.
Ha szeretnénk, finom üzenetként is felfoghatjuk a tegnap látottakat, „én is tudok nagyot menni” - mondhatná Vingegaard, de ismerjük őt, nyilván ilyet nem nyilatkozik. Azt viszont bátran vállalta, hogy fogalma sem volt arról, hogy pénteken tartják a nemzetközi nőnapot. Két éve még az lepte meg, hogy kék trikót adnak a Tirrenón.
Négy idei győzelem, mind a négy szökésből, ráadásul valamennyi meggyőző fölénnyel.
„Keveset megyek tavasszal, szóval minden lehetőséget szeretnék megragadni” – mondta még a Tirreno-Adriatico rajtja előtt, és tartotta a szavát. Az első olyan szakaszon, ahol komolyabban emelkedett az út, azonnal elindult.
A 12 kilométer hosszú, átlagosan 6%-os San Giacomót (ahol Valter Attila 2021-ben megszerezte a rózsaszín trikót a Girón) 26.05-ös idővel teljesítette, ami jobb, mint 27-es átlag. Talán mondhatjuk, hogy az ő szintjén nem is volt komoly a hegy, mégis simán megverte a mezőnyt. Pedig Ayuso, Hindley és O’Connor üldözte, akik azért nem rossz hegyimenők.
„Láttuk, tudtuk, éreztük, hogy el fog indulni, de nem lehetett vele mit csinálni. Sokkal gyorsabb volt nálunk” – nyilatkozta Ayuso, aki a szombati királyetap előtt a 2. helyen áll összetettben.
„Már a verseny előtt kinéztük ezt a szakaszt és korai támadást terveztünk. Hiába hiszel magadban, ha korán elindulsz, mindig benne van a pakliban, hogy esetleg utolérnek. De a győzelemért cserébe vállalni kell a kockázatot. Ez a szakasz sem volt könnyű, de ha nem hittem volna magamban, el sem indulok” – mondta Vingegaard, aki át is vette a kék trikót.
A szombati hegyi befutós szakasz előtt majdnem 1 perccel vezet Ayuso előtt, és ha nem történik valami extra, a második idei többnaposát is komoly fölénnyel nyeri.
picture

Csak a második helyért volt csata - Vingegaard mindenkit elvert a Tirrenón

De mit mond Pogačar kijelentésére, aki a napokban a világ legjobb hegyimenőjének nevezte?
„Ez nehéz kérdés, mert soha nem könnyű valamiben megnevezni a világ legjobbját, de szerintem is ott lehetek a legerősebbek között. Amennyiben Tadej tényleg így gondolja, akkor nagyon köszönöm neki, mert ő is szuper erős a hegyeken, már alig várom, hogy élesben is találkozzunk.”
picture

Jonas Vingegaard

Fotó: AFP

Erre elég sokáig kell várni, hisz a két UFO jelenlegi programja szerint a tavasz során egyetlen közös versenyük sem lesz.
Pogačar a Milánó-Sanremo után elmegy a Katalán körre, és a Giro előtt még elindul a Liége-en is. Vingegaard viszont tényleg nem versenyez sokat a Tourig, a Tirreno után csak Baszkföldön és a Dauphinén láthatjuk.
A héten egyébként nem csak Pogačar mondott szépeket a dán versenyzőről, hanem a Gazzettának adott interjúban Vingegaard is megdicsérte a legnagyobb ellenfelét.
„Engem nem nagyon foglalkoztat az a kérdés, hogy ki a világ legjobbja, mert tényleg csak magamra figyelek. De az tagadhatatlan, hogy Pogačar sokoldalúbb nálam. Rengeteg szempont alapján lehet erre a felvetésre válaszolni, de inkább bele se menjünk. Tadej ilyen típus, a teste alkalmas arra, hogy egész évben a maximumon teljesítsen, én viszont a többnaposokon vagyok jó. Akkor meg miért erőltessek mást?”

Keresd az Eurosport bringás cikkeit az eurosport.hu/kerekpar oldalon, és iratkozz fel a Viber-csatornánkra, ahol tavasszal sok-sok játékkal készülünk a közvetítések alatt!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés