Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vingegaard: „Tagadhatatlan, hogy Pogačar sokoldalúbb versenyző nálam"

Bodnár Gergő

Frissítve 07/03/2024 - 16:02 GMT+1

A Gran Caminón győzelemmel kezdte a szezont, és a Tirreno-Adriaticón is az a célja, hogy meglegyen az összetett. Ebben a hét során természetesen Valter Attila is a segítségére lehet. Bár kevesen tudják, de Jonas Vingegaard 3 éve épp egy olasz többnaposon tett meg egy óriási lépést a pályafutásában, és azóta már láthatóan nincs gondja azzal, ha elvárják tőle az eredményeket.

Így szerezte meg Vingegaard az első idei győzelmét

Több szempontból is érdekes szezonja lesz Jonas Vingegaard-nak, aki sorozatban harmadszor szeretne Tour de France-t nyerni. Ő csak arra az egy versenye készül, miközben a fő riválisa Tadej Pogačar megpróbálkozik az 1998 óta nem látott duplával, ráadásul Primož Roglič személyében feltűnt egy új ellenfél.
„Furcsa lesz az egész helyzet, mivel Primož sok időt töltött a csapatnál, így az én eddigi öt évem alatt is mindig itt volt. Tényleg nagy változás lesz mindenki számára, hogy csapattársból hirtelen az egyik legnagyobb ellenfelünkké válik” – mondta Vingegaard.
„Mindig együtt tekertünk, együtt helyezkedtünk, amikor egy versenyen indultunk. Folyton segített nekem mindenben, mostantól pedig ellene megyek, ez elég furcsa lesz. Hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy tudja, miben vagyunk jók. Mi is ismerjük az ő erősségeit, de ezekből olyan sok van, hogy nehéz lenne mindet felsorolni. Primož nagyon jó és kemény versenyző, mindenekelőtt viszont szuper erős mentálisan. Pontosan tudom, hogy mire képes, nagyon oda kell rá figyelnünk, mert szerintem tényleg megnyerheti a Tourt.”
Jonas, három éve pont Olaszországban nyerted meg az első többnapos versenyedet, a Settimana Internazionale Coppi e Bartalit. Emlékszel még rá?
Persze, az volt az első olyan versenyem, ahol én voltam a kapitány és napról-napra képes voltam megbirkózni a rám nehezedő nyomással. Nagy dolog volt, mert korábban ez nekem egyáltalán nem ment. Volt rajtam teher, de elbírtam. Az egy elég komoly lépés volt a pályafutásomban.
De mi az oka annak, hogy ettől az évtől kezdve hivatalosan a Hansen is ott van a nevedben?
Ez nálunk szokás, megbeszéltük a feleségemmel, és szerintem egy aranyos, romantikus gesztus. A kislányunk is Frida Vingegaard Hansen.
Pogačar megint egy durva győzelemmel kezdte az évet, láttad a Strade Bianchét?
Nem, mert pont úton voltam, de ez tényleg egy komoly győzelem. 81 kilométer egyedül elképesztően sok.
picture

Pogačar UFO-üzemmódban nyerte a Strade Bianchét, Valter Attilának küzdős versenye volt

Motivál valamennyire, hogy így kezdett?
Inkább azt mondanám, hogy nagyon jó a jelentléte, mert keményebb munkára ösztönöz. Kell ahhoz, hogy én is jobb versenyző legyek.
Szinte folyamatosak a kettőtök közötti összehasonlítások. Szerinted ki a jobb versenyző?
Ez a kérdés engem nem nagyon foglalkoztat, mert tényleg csak magamra figyelek. De az tagadhatatlan, hogy ő sokoldalúbb nálam. Rengeteg szempont alapján lehet erre a felvetésre válaszolni, de inkább bele se menjünk. Tadej ilyen típus, a teste alkalmas arra, hogy egész évben a maximumon teljesítsen, én viszont a többnaposokon vagyok jó. Akkor meg miért erőltessek mást?
De nem is szeretnél elindulni egy-két klasszikuson?
A Roubaix rajtlistán szerintem ne keressétek a nevemet, de a Strade Bianche nagyon érdekel. Ezen kívül a Liége-re meg a Lombardiára látok esélyt.
Mi a helyzet a Pogačar által bevállalt duplával? Neked még nem fordult meg a fejedben?
Tavaly a Tour után mentem egy Vueltát, és ott érezhetően nem voltam a legjobb. Úgy látom, 100%-ot csak egy nagy körversenyen lehet hozni, szóval nekem idén is marad a Tour. De a Giro-részvételemet egyáltalán nem zárom ki, csak most még nem szeretnék semmit megígérni.
Zárjunk egy aktualitással: a Tirreno hétfői időfutamán sokan nem hittek a szemüknek, amikor meglátták a Visma új időfutam bukóit. Te mit szóltál hozzá?
Őszinte leszek, amikor először szembesültem vele, én is nevettem. Aztán megmutatták a szélcsatornás számokat, és úgy már nem mosolyogtam. Tényleg nagy előnyt jelent, teljesen kényelmes és tök jól kilátni belőle. Szóval hiába furcsa a formája, szerintem tökéletes.
Forrás: La Gazzetta dello Sport
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés