Néhány héttel azután, hogy a tavalyi horrorsérüléséből lassan felépülő Fabio Jakobsen újrakezdte a versenyzést, a bukását okozó Dylan Groenewegen eltiltása is lejár. A két sprinter nemrég találkozott egymással, tudtak egyet beszélgetni, a Jumbo holland versenyzője pedig a lelki tehertől megszabadulva már készen áll a visszatérésre.
Minden kerékpárrajongó pontosan emlékszik, mi történt tavaly augusztus 5-én. A Lengyel kör első szakaszán Groenewegen szabálytalan sprintjével óriási tömegbukást okozott, aminek legsúlyosabb áldozata épp a gyenge kordonokra felkent honfitársa, Jakobsen lett. A Quick Step sprintere olyan súlyosan megsérült, hogy sokáig az élete is veszélyben forgott, Groenewegent pedig az eset következményeként később ritkán látott hosszúságú, 9 hónapos eltiltással sújtotta az UCI.
https://i.eurosport.com/2020/11/04/2928525.jpg
Giro d'Italia
Tim Merlieré a Giro első sprintje
13 ÓRA
Azóta hosszú idő telt el és rengeteg minden történt. Jakobsen hihetetlenül küzdelmes utat végigjárva nem csak hogy felépült, de a nemrég véget ért Török körversenyen már vissza is tért a mezőnybe, rövidesen (egészen pontosan május 8-án) pedig Groenewegen eltiltása is lejár. A két sprinternek azonban még volt egy rendezetlen ügye egymással.
Az esetet egyébként szintén nehezen kiheverő Jumbós sprinter ugyan a felépülés alatt küldött üzenetet Jakobsennek, arra nem érkezett azonnali válasz, a két holland pedig személyesen egyáltalán nem találkozott az incidens óta. Ez viszont nemrég megváltozott.
„Először az édesapjával kerültem kapcsolatba. Neki küldtem üzenetet érdeklődésből és barátságos választ kaptam. Úgy gondolom ez elég rendes volt a részükről.”
https://i.eurosport.com/2021/04/12/3028541.jpg
Ezt követően, két héttel ezelőtt megtörtént a találkozás is:
„Szemben ültünk egymással egy kis amszterdami szobában. Mindketten könnyítettünk kicsit a lelkünkön. Egy jó beszélgetés volt, de inkább megtartanám magamnak, pontosan mi hangzott el.”
Groenewegen azt mindenesetre elárulta, hogy a tény, hogy Jakobsen sikeresen tért vissza a szörnyű sérüléséből, neki is sokat segített mentálisan:
„Ez szerencsére megtörtént, ami neki és nekem is nagyon jó. Azt is megkönnyítette számára, hogy találkozzon velem. Mint sportemberek, most már előretekintünk. Valószínűleg nem fogunk együtt kávézni, de eddig sem tettük. Viszont újra egymás szemébe tudunk nézni és remélhetőleg majd sprintelni is a másik ellen.”
Hiszen rövidesen a Jumbo sprintere is újra versenybe állhat, az eltiltása ugyanis bő egy héten belül lejár. Épp időben, mivel május 8-án kezdődik a Giro, ahol a friss terveknek megfelelően ott lesz a keretben. Így tehát nem a korábban bejelentett Tour de Hongrie-n, hanem egy háromhetesen tér majd vissza a mezőnybe.

Fabio Jakobsen és Dylan Groenewegen

Fotó: Getty Images

„Jól edzettem az előző hetekben, az állapotom rendben van. Ha csak simán a sprintről van szó, nyerő formában vagyok. Az egyetlen kérdés, hogy mentálisan hogyan fogadom a versenyzést. Hogyan reagálok majd a mezőnyre, ami mindig ideges? És hogyan reagál majd a mezőny rám?”
A mezőny reakciói mellett Groenewegennek a szurkolók nemtetszésére is fel kell majd készülnie, állítása szerint ezzel azonban már kibékült mentálisan:
„Páran jól reagálnak majd, egyesek viszont nehezen fogják fogadni, hogy a Girón versenyzek. Mindenki érzéseit elfogadom. A reakciók nem lehetnek rosszabbak, mint az előző pár hónapban. Sokat beszéltem erről a pszichológussal, készen állok a negatív fogadtatásra.

Groenewegen Volta Valenciana 2020 - Getty Images

Fotó: Getty Images

Nagy kérdés, hogy a két sprinter mikor találkozik újra egy mezőnyben, vagy mikor lesznek azon a szinten mindketten, mint a balszerencsés tavalyi baleset előtt. Mindenestre nehéz vitatni, hogy 9 hónapot követően jó lesz mindkettőjüket újra versenyezni látni, hiszen hiányukkal a szurkolók veszítették a legtöbbet.
Forrás: Cyclingnews
Kerékpár
Fabio Jakobsen: „Tényleg találkoztunk, de Groenewegen nem kért tőlem bocsánatot”
07/05/2021 11:28
Kerékpár
Jakobsen: „Úgy érzem, ismét igazi versenyző vagyok”
10/04/2021 10:02