Jonas Vingegaard nyilatkozott az eléggé sajátos offszezonjáról és edzésmódszereiről, és beszélt a jövő évi terveiről is.

„Már vissza is ültem a kerékpárra” – mondta ezt a 25 éves dán még valamikor november közepén.
És valóban, mindössze két és fél hét pihenő után már meg is kezdte a felkészülést a 2022-es szezonra.
Kerékpár
„Pogacar a legnagyobb tehetség, akit valaha láttam, Hinault-hoz hasonlít” – mondja az UAE főnöke
22/04/2022 12:43
„Nem szeretek túl sokat kihagyni. Ha mondjuk kimarad négy hét, már valahogy gyengének érzem az izmaimat, és könnyen lehet, hogy a visszatéréskor ezzel egy sérülést kockáztatok. Az első néhány hét persze könnyű, mindössze 10-15 óra tekerés hetente, de aztán beindul az igazi felkészülés.”
Ha valaki esetleg nem ismerte Vingegaard nevét a 2021-es szezon előtt, ne hibáztassa magát, sokan voltak ezzel így. A Jumbónál töltött harmadik szezonja azonban minden várakozást fölülmúló áttörést hozott a számára.
2020-at ugyan győzelem nélkül zárta, 2021 elején azonban már óriási formában tekert. Megnyerte az UAE Tour ötödik szakaszát, amely a 21 km hosszú Jebel Jais tetején zárult, maga mögé utasítva mások mellett Tadej Pogačart és Adam Yateset. Ezt követően behúzta a Coppi a Bartali összetettjét, majd második lett a Baszk körön, ahol csak a csapattársa, Primož Roglič verte őt meg.
Azt gondolhatnánk, hogy még ezek után sem sejtette senki, mekkorát dob majd a Touron. Ez azonban nem egészen így volt, a csapatnál nagyon is érezték benne az erőt.
https://i.eurosport.com/2021/12/11/3269734.jpg
„Tudtam, hogy jó formában vagyok, és a csapat is tudta. Sokat beszélgettünk a verseny előtt, és mondták, hogy az edzésen mutatott számaim alapján van esélyem arra, hogy dobogón végezzek. Persze egy dolog az edzés, és egy másik a verseny. Jó állapotban voltam, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy életem első Tourján rögtön második leszek.”
Ezután Vingegaard beszélt arról, mi jelentette számára a legnagyobb kihívást a versenyen. Volt ugye Mount Ventoux, meg volt Tourmalet, ő azonban teljesen mást emelt ki a nehézségek közül.
„Az első néhány nap borzasztóan nehéz volt. Annyira hektikus volt, annyira feszült, hogy teljesen más volt, mint bármelyik verseny, ahol eddig indultam. Nincs olyan, hogy pihensz hátul, vagy ilyesmi, mert akkor biztos, hogy időt vesztesz. Iszonyú a stressz, a nyugtalanság és rengeteg a bukás. Szinte folyamatosan elöl kell lenni, és meg kell próbálni nem elesni.”
A Touron elért sikere persze nagyban függött Roglič balszerencséjétől is, hisz, ha minden a terv szerint alakult volna, végig a szlovén lett volna a csapat első számú embere. Ettől függetlenül azonban érdemes kiemelni, hogy Vingegaard rendkívüli módon csodálja és tiszteli Rogličot. Amikor arról kérdezték, kitől tanult a legtöbbet az elmúlt három évben, a válaszával egy pillanatig sem habozott.

Jonas Vingegaard

Fotó: Getty Images

„Primož remek kapitány, rengeteg mindent tanított nekem. Láthatom, hogy mennyi mindent csinál jól, és ezekből is tanulhatok. Persze sok más tapasztalt versenyző is van a csapatban, úgyhogy tőlük is ellestem ezt-azt.”
Vingegaard dobogója nem csak azon múlt, hogy ott tudott maradni a menőkkel a hegyeken, meg, hogy nem bukott az első hét stresszes napjain. Ki kell emelni az időfutamait is, melyek értékes perceket jelentettek neki a végelszámolásnál. Úgy lett mindkét egyenkéntin harmadik, hogy egy mindössze 60 kilós srácról van szó. Remekül megtalálta tehát az egyensúlyt a hegyi- és az időfutammenő képességek között.
„Valójában nem edzek túl sokat az időfutam-kerómon. Rengeteget nyújtok, ami nekem nagyon jól bevált, így kellőképpen flexibilis tudok lenni a kívánt pozícióban. Ha jól akarsz menni az időfutamon, akkor jónak kell lenend a hosszú hegyeken is. A kettő elég jól illeszkedik egymáshoz.”

Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar, Richard Carapaz

Fotó: AFP

Egy ilyen 2021-es szezon után naná, hogy már 2022-re gondol.
„Leginkább a jövő évi Tour jár a fejemben. Nem biztos, hogy ott leszek, ezt meg kell még beszélnünk csapatszinten. Az biztos, hogy nagyon különleges volna ott lenni, hisz jövőre a verseny az én hazámból indul.”
via Rouleur

Még több kerékpáros tartalomért látogassatok el az eurosport.hu/kerekpar aloldalra, és hogy soha ne maradjatok le semmilyen hírről, iratkozzatok fel az Eurosport napi hírlevelére!
Flandriai körverseny
Van Baarle: "Pogačar már másnap elnézést kért, ez nagyon korrekt volt tőle"
08/04/2022 08:14
Flandriai körverseny
Pogačar: "Csak magamra haragudtam a végén"
03/04/2022 18:58