"Az egész egy tíz évvel ezelőtti szlovén utánpótlás versenyen történt, amire én késve érkeztem. Mikor kiálltam az út szélére, láttam egy csoportot, majd tőlük 100 méterre leszakadva egy kifejezetten fiatal, apró termetű srácot, aki próbál valahogy felérni rájuk. Mondtam is a szervezőknek, hogy jó lenne, ha ez a gyerek valahogy utolérné őket. Erre közölték velem, hogy a srác vezeti a versenyt, és épp lekörözni készült a többieket. Na, ő volt Tadej."

Az idézet Andrej Hauptmantól, a korábbi vb-bronzérmes szlovén versenyzőtől származik, aki Primoz Roglicot is elindította a profivá válás útján. 
Olympic Games
Roglic nyerte az olimpiai időfutamot
EGY ÓRÁJA
Amikor a szakma még csak kezdte felfedezni Pogacart, ő már rég beajánlotta a fiatal versenyzőjét Giuseppe Saronninak, mint a jövő egyik nagy ígéretét. Az UAE-nél manapság nagyon örülnek annak, hogy gyorsan előszerződést kötöttek azzal a szlovén sráccal, aki még 2017-ben Jaramillo és Peák Barna mögött 3. volt a Tour de Hongrie-n.
"Kilenc évesen a  nálam két évvel idősebb srácokkal együtt versenyeztem" - mesélte a kezdetekről Pogacar. "Az én korosztályomnak ugyanis nem volt saját kategóriája Szlovéniában. Technikailag még nem voltam az ő szintjükön, de nem volt más választásom, ellenük tekertem. Azon a bizonyos versenyen, ahol Andrej meglátott, csak néhány kört kellett teljesíteni egy nagyjából három kilométeres pályán. Élre álltam, megléptem tőlük és végül megnyertem a versenyt."
Mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. De miért a kerékpár? 

"

Amit a bátyám csinált, azt akartam én is. Ő kezdett tekerni, én mentem utána. Ő kiszállt, én folytattam." 

Akárcsak Peter Sagan, Pogi is az idősebb testvére miatt választotta a kerékpársportot.
"Bár kisebb és fizikálisan fejletlenebb volt a társainál, már nagyon korán megmutatkozott, mennyire jó versenyző" – mondta róla Hauptman. "Mindig jó helyen volt, jó időben, és soha nem omlott össze a nyomás alatt."

000_1PD88D.jpg

Fotó: Eurosport

Pogacar egy kis szlovén településről, Komendából származik, ami nagyjából fél óra autóútra van Ljubijanától.  Természetesen egy fővárosi csapatnál kezdett tekerni, és a mai napig itt (BTC City Ljubljana) versenyez a barátnője, Urska Zigart. 
Akivel együtt tegnap szlovén időfutam bajnoki címet nyertek.
"Mindketten profik vagyunk, rengeteget utazunk, szóval meg kell becsülni az együtt töltött időt. Amikor otthon vagyunk, próbálunk semmit nem csinálni, filmezünk, és közösen főzünk."
Erre valószínűleg egyre kevesebb idejük lesz, elnézve Tadej gyors fejlődését. Előbb Tour de l'Avenirt nyert, majd tavaly (!) három győzelem mellett harmadik helyen zárta a Vueltát, most tavasszal pedig két többnaposon is dobogós volt úgy, hogy 3 szakaszt is nyert.
A személyes kapcsolatok azért az UAE kapcsán is szerepet játszottak, hisz a jó barátja Jan Polanc volt az egyik, aki meggyőzte arról, hogy náluk a helye. Marko, Polanc apukája egyébként évekig edzette Pogacart a Ljubljana csapatánál, szóval az UAE-ben pontosan tudták, hogy mekkora tehetséget vesznek. Gyorsan alá is írtak vele 2023 végéig.
A másik – pályafutását befolyásoló ember – a korábban már említett Hauptman volt.
"Andrej négy éve szólt róla először, és szerencsére egyből igent mondtam a leigazolására. Ennek a mostani fejemmel nagyon örülök. Akárcsak Bernal vagy Evenepoel, Tadej is a jövő embere. Nem véletlen az a sok minőségi győzelem, amiket mostanában összeszedett. És még valami. Amikor aláírt az UAE-hez, nem volt elszállva magától, és nem kért őrült összegeket. Lehetőséget szeretett volna kapni arra, hogy fejlődjön" - mesélte még tavaly Giuseppe Saronni. 

043_2480244.jpg

Fotó: Eurosport

"Minden helyzetben nyugodt tud maradni, ami ebben a korban kifejezetten ritka. Ez az ő egyik nagy előnye" - mondta róla még a Kaliforniai kör megnyerése után Neil Stephens, az UAE sportigazgatója. "Hiába vannak már most jó eredményei, elképesztően szerény, tudja a helyét, és azt is, hogy pár hónap alatt nem váltotta meg a világot. Tisztában van vele, hogy még rengeteget kell tanulnia."
A tanulási folyamat a tervek szerint a Touron folytatódik, merthogy Pogacar szeretné kipróbálni magát a legrangosabb háromhetesen.
"Készen állok a Tourra. Tudom, hogy ez a verseny semmihez sem hasonlítható, nem lehet rá előre készülni, de elmegyek, megnézem milyen, és menet közben tanulok. Vannak magammal szemben elvárások, de ezt inkább motivációnak mondanám. A külső tényezők nem foglalkoztatnak. Nem hiszem, hogy idén bárki is elvárná tőlem a sárga trikót, szóval semmiféle nyomásról nem beszélhetünk. Amúgy meg kifejezetten szeretem a kemény versenyeket, és a komoly kihívásokat.”
Olympic Games
Szlovén arany az időfutamon, Roglic egy percet adott Dumoulinnek
EGY ÓRÁJA
Kerékpár
Szlovén arany az időfutamon, Roglic egy percet adott Dumoulinnek
2 ÓRÁJA