Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Legenda szeretne lenni, de már most ő a legsokoldalúbb – Pidcock sorra valósítja meg az álmait

Eurosport Magyarország

Frissítve 07/03/2023 - 11:56 GMT+1

Annyi minden történt a szombati Strade Bianchén, hogy pont a győztesről beszéltünk a legkevesebbet. Tom Pidcock – aki a mezőny egyik legsokoldalúbb versenyzője - 50 kilométeres szökés után vitte el az év első igazán nagy egynaposát, és ő pont ezért hagyta ki a cyclo-cross vb-t. Hisz a lehető legjobban szeretett volna felkészülni a tavaszra.

Pidcock óriási szóló után nyert, Valter Attila 5. lett a Strade Bianchén

Szakaszgyőzelem a Touron, nem is akárhol, hanem az Alpe d’Huezen. Olimpiai arany montiban, rózsaszín trikó az U23-as Girón, győzelem a junior és az U23-as Roubaix-n, cyclo-cross világbajnoki cím, és Strade Bianche.

Ezek eddig Tom Pidcock legkomolyabb győzelmei. Finoman szólva is sokoldalú.
Pár hete egy durva lejtmenetes videó miatt került be a hírekbe, most már a Strade Bianche miatt kell beszélnünk róla. Arról a srácról, akit 2027-ig magához láncolt az Ineos, egy komoly, 3 millió eurós fizetéssel. A belga sajtóban megjelent cikkek szerint többet keres, mint Van Aert vagy Van der Poel, és ha ez esetleg tényleg igaz, nem kérdés, hogy megérdemli.
Yorkshire-ből származik, igazi kerékpáros családban nőtt fel, az édesapja ott volt az 1980-as moszkvai olimpián. Családi legenda, miszerint a kis Pidcock 12 évesen közölte, hogy egyszer Tour-de France-t fog nyerni.
Ehhez képest élete első versenyén, egy láncleesés miatt még a vele egy mezőnyben induló kislány is megelőzte, amit 7 éves Tom hatalmas hisztivel fogadott.
A kezdeti mélypont után persze szépen fokozatosan kezdtek jönni a sikerek, Pidcock igazán az U16-os mezőnyben kezdett kitűnni. Egy híres yorkshire-i verseny megnyerésével szövetségi támogatást szerzett, az extra önbizalomnak hála pedig első junior évében elkezdtek sorra jönni a győzelmek. Ekkoriban kezdett el a 2022-es cx vb-n is látott módon, superman-pozícióval ünnepelni.
„Versenyek alatt próbálok a közönségre is gondolni. Ezt is a munkám részének gondolom. Ugratni egyet vagy különleges módon ünnepelni: az emberek ezt élvezik. Pont, mint Peter Sagan esetében, őt is mindenki imádja. Én is, szerintem ő minden idők legjobb bringása. Komolyan. Háromszor egymás után vb-t nyerni manapság elképesztő” – nyilatkozta még 2018-ban.
Bár országúti versenyzőnek készült, a cross-t pedig kezdetben edzésként használta (az első versenyét azért rögtön megnyerte, igaz egy montival…), az első látványos sikerek pont cx-ben jöttek. Aláírt a belga cross-legenda, Sven Nys sorához, a Telenet-Baloise Lions-hoz és rögtön dominált a juniorok között. A vb-cím viszont azon a télen még nem jött össze, Valkenburgban kikapott Eli Iserbyttől. Ennél is nagyobb gond volt, hogy nem kezelte jól az önálló belgiumi életet, hiányzott neki a családja.
“Egyedül élt egy apartmanban a westerloi szerelőműhelyünk felett. Igazából más versenyzőkkel szeretett volna együtt lakni, de ezt nem tudtuk megoldani. Sokat utazott haza. Egy idő után pedig arra kért, hogy inkább bontsuk fel a szerződését” – mesélte Karen Ramakers csapatmenedzser.
picture

Thomas Pidcock

Fotó: AFP

Megérte egyet hátrébb lépni: 2017 telén Pidcock valósággal letarolta korosztályát cyclocrossban: megnyerte első világkupaversenyét, majd Eb és Vb győztes lett. Alig két hónappal később már országúton villogott, Paris-Roubaix-t nyert a juniorok között, majd behúzta a brit kritériumbajnokságot, a szezon végére pedig már itt is világbajnoknak mondhatta magát időfutamban. Ahogy fogalmaz, a különböző célok év közben folyamatosan lázban tartották:
„Minden verseny után, amit megnyertem, csak a következőre koncentráltam. Állandóan volt még egy, ahol jól akartam menni, ez motivált az egész szezon során.”
Sokat segített neki Kurt Bogaerts, akivel a 2017-es bergeni vb-n ismerkedett meg. Idővel szoros kapcsolat alakult ki kettőjük között. Bogaerts nem csak edző és mentor lett az angol versenyző számára, hanem 2018-tól egy saját cx-csapatot is felhúzott Pidcock köré, ahol rajta kívül mindössze ketten versenyeztek, a családias légkör pedig eléggé bejött neki.
„Azonnal egy hullámhosszra kerültünk, mi lettünk a családja. Ez nagyon fontos neki, szüksége volt erre a belsőséges kapcsolatra. Gyorsan be is költözött hozzánk, néha pedig a szüleimnél lakott” – mesélte Bogaerts.
Bár már ekkor felkeltette az országúti World Tour-csapatok érdeklődését (ne feledjük, néhány éve még nem volt megszokott a junior versenyzők leigazolása), Pidcock nem szerette volna elsietni a dolgokat. Aláírt Bradley Wiggins kontinentális sorához, a Team Wigginshez. Ahogy elmondta, nem az motiválta, hogy azonnal „szétnyerje” magát.
„Nem kell rohannom, hogy WT-versenyzővé váljak, nem célom mondjuk a legfiatalabb Tour-győztesnek lenni. A lényeg, hogy a karrierem végére mit érek el.”
Pidcock így a folytatást sem siette el, igaz a sokat segített számára, hogy a Red Bull személyes szponzorálása révén az anyagiak miatt nem kellett aggódni.
Az U23-as korosztályban szinte mindent megnyert, amit lehetett: montiban és cross-ban is világbajnok lett, országúton pedig az újabb Roubaix-győzelem mellett behúzta a Baby Girót, ismét rávilágítva hihetetlen sokoldalúságára. Egyedül a világbajnoki cím maradt el, amit különösen fájdalmas, hisz hazai pályán, Yorkshire-ban nyerhetett volna aranyat. De erre egy nagy bukás miatt nem volt esélye, és „csak” 3. lett.
picture

Thomas Pidcock

Fotó: AFP

„Hatalmasat estem a l’Aveniren, kitört pár fogam, tiszta seb volt az arcom, de nem is ez fájt a leginkább. Hanem, hogy pont a bukás miatt nem tudtam rendesen felkészülni a vb-re.”
Persze ha az ember egész évben versenyez a különböző szakágakban, annak megvan az ára- Pidcock alapvetően remekül elvan társasági élet nélkül, az estéit a tévé vagy a konzol előtt töltve, érzi az otthontól távol töltött idő hiányát. Bogaerts szerint egy igazi családcentrikus ember, aki minden nap telefonon beszél a szüleivel, amikor pedig nem otthon, Andorrában van barátnőjével, Bethany Zajac-kal (és Bear nevű barna csau csaujukkal) akkor néha átugrik Bogaerts szüleihez.
2020 őszén jött a hír, hogy az Ineos Grenadiersnél folytatja. Bár a brit csapat az utóbbi pár évben egyre több fiatalnak adott lehetőséget, mégis többen furcsállták ezt a döntést. Pidcocknál azonban nem is volt kérdés, hova igazol.
„Őszintén, nem hiszem, hogy tekernék más csapatban. Talán sose mondtam, de mindig is úgy gondoltam, hogy egy nap náluk fogok menni.”
Az első profi éve alapján már látszott, hogy elég jó döntést hozott. Bár csak egy győzelmet szerzett, sok nagy egynaposon ott volt a legjobbak között, az Amstelen mindössze milliméterekkel kapott ki Wout van Aerttől. Az a célfotó ugye…
A legtöbben talán attól féltették, hogy az Ineos-ban nem támogatják majd az országúton kívüli ambícióit, erről azonban szó sincs. Tokióban montiban indult és lett aranyérmes, tavaly télen pedig CX-ben is elérte a nagy álmát, a világbajnoki címet. Mindezt 22 évesen.
picture

Thomas Pidcock

Fotó: AFP

„Olyan egyedi versenyző lehet belőle, amilyet még soha nem láttunk. Az teszi igazán erőssé, hogy nem is elsősorban kerékpáros, inkább igazi sportoló. Futásban ugyanolyan jó, mint a kerékpáron. Jó génjei vannak és bírja a kemény munkát. Ami másoknak nehéz, az számára természetesen” – mondta Bogaerts.
Pidcock több nagy célt tűzött ki maga elé, ezek közül a Strade Bianchét szombaton kipipálhatta. Ha még emlékszünk, épp ezért hagyta ki a cx világbajnokságot, hogy a lehető legjobban felkészülhessen a tavaszi egynaposokra.
Nagy álmaként egyszer a Paris-Roubaix megnyerését említette, de egy pár évvel ezelőtti nyilatkozata alapján még ennél is nagyobb ambíciói vannak.
„Legenda szeretnék lenni, mint amilyen Sagan vagy Wiggins. Ha megkérsz egy kerékpársportot szerető britet, hogy mondjon neked egy profi kerékpárost, 99% Wiggins-t fogja válaszolni. Azt akarom, hogy húsz éven belül mindenkinek Tom Pidcock jusson eszébe.”
(Forrás: Het Nieuwsblad)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés