Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem mondtam ilyet, nem rá mondtam, nem úgy értettem – furcsára sikerült az SD Worx kettős győzelme a Stradén

Gecsei Dina

Frissítve 07/03/2023 - 19:31 GMT+1

Demi Vollering és Lotte Kopecky, az SD Worx két nagyágyúja a Strade Bianche Donnén érkezett egyszerre a célvonalhoz, bezsákolva egy gyönyörű első és egy második helyet a csapatnak. De a kettős győzelem nem tűnt olyan boldognak és felhőtlennek, mint amilyennek vártuk, azt viszont csak sejteni lehet, mi volt ennek az oka.

Kiélezett üldözés és elszabadult ló után őrült befutó a Strade Bianchén

Elszabadult ló, kóbor kutya, az utolsó kilométeren utolért szökevény, és egy különös jelenet a cél után – nem lehet azt mondani, hogy eseménytelenül telt a nők Strade Bianchéja szombaton.
Az SD Worx két versenyzője, Demi Vollering és Lotte Kopecky az utolsó kilométeren belül fogta meg Kristen Faulknert, és bár a Team Jayco AlUla amerikai versenyzője szinte felkente a kordonra az őt leelőzni készülő Volleringet, mégsem ebből az esetből lett a legnagyobb balhé, amikor leszálltak a bringáikról. Fél kilométerrel a cél előtt már biztos volt az SD Worx győzelme, Vollering szinte mosolyogva tekert fel a híres sienai emelkedőkön és a Via Santa Catarinán, de aztán valami történt: az utolsó métereken semmiféle kézfogós, közös betekerést nem láttunk, cserébe kőkeményet sprinteltek a lányok az első helyért.
Először nem lehetett tudni, ki ért be először a célba, de az első nagy örömködés és ölelkezés nem csak a feszült várakozás miatt maradt el, a két lány egymástól tisztes távolságban állt be a fotósok és újságírók gyűrűjébe. Amikor kiderült, hogy a célvonalon először Vollering bringája haladt át, akkor sem a felhőtlen öröm látszott rajta.
„Azt gondolom, csapatként nagyon jól teljesítettünk ma” – mondta Vollering, amikor megtudta, hogy ő nyert.
„Lotte egy gyilkos, de egy kicsit meglepődtem a reakcióján” – mondta Vollering, amikor Kopeckyről kérdezték a verseny utáni interjúban, de nem mondott semmi konkrétumot, csak mosolygott a sajtófal előtt.
Az izgalmas rész pedig csak ezután jött. Már a befutónál is látszott, hogy Vollering valamit odaszólt Kopeckynek, ami több médium szerint is a "kutwijf" szó lehetett. Nem nagyon kell hollandul érteni ahhoz, hogy megtippelje az ember, a jelentést valahol a kurva/picsa-tengelyen kell keresni.
A Het Nieuwsblad először Vollering egy, a Telegraphnak adott interjúját idézte, amiben azt állította, valóban kicsúszott egy káromkodás a szájából, de az inkább a harmadik helyezett Faulknernek szólt, aki az ominózus leelőzésnél felnyomta a korlátra. Vollering az esetnél lehorzsolta a kezét, és állítólag a célban látta meg, hogy vérzik is.
picture

Lotte Kopecky of Belgium and Demi Vollering of The Netherlands and Team SD Worx sprint at finish line

Fotó: Getty Images

A sajtó persze felkapta a sztorit, a cicaharc, a nem én voltam, a nem neki szólt, a nem ő a picsa, és valószínűleg még egy sor másik verzió is elkezdett keringeni a médiában, míg végre a 26 éves Vollering elmagyarázta a holland sajtónak adott interjújában, hogy mi történt pontosan. Vagy legalábbis melyik verziót szeretné, ha elfogadnánk.
„Nagyon össze voltam zavarodva. Először azt hittem, hogy együtt fogunk ünnepelve beérni a célba, de aztán az utolsó kanyarban Lotte hirtelen átvette tőlem a vezetést. Arra gondoltam, hogy ’most akkor felvezet nekem, vagy mi történik’? De aztán kiderült, hogy kőkeményen beleállt a versenybe, úgy, ahogy a sprinteknél szoktunk menni. Ekkor esett le, hogy ’oké, akkor nem csapattársakként megyünk, de akkor én is teljes erőbedobással hajrázok’.”
A célvonalnál álló nézők hallották, hogy a beérkezéskor azt kiabáltad Kopeckynek, hogy „picsa”. Ez igaz?
Erre én nem emlékszem. Nem hiszem, hogy bármi ilyesmit mondtam volna, de a verseny hevében azért bármi előfordulhat. Ha mondtam is ilyesmit, az inkább csak viccelődés lehetett, mint hogy ’mi a picsát csinálsz most’ vagy valami ilyesmi.
A befutó utáni helyzet azonban elég hűvösnek és kellemetlennek érződött köztetek…
Igen, de leginkább azért, mert először nem tudtuk, hogy ki nyert. Szoros volt a küzdelem. Örülni akartunk, de nem tudtuk, kinek.
Utána beszélgettetek a díjátadó előtt, miről volt ott szó?
Lotte azt mondta, nagyon boldog, hogy én nyertem, azonnal minden rendben volt köztünk, ő is ugyanúgy boldog volt, nem maradt bennünk tüske.
picture

Lotte Kopecky of Belgium and Team SD Worx on second place, race winner Demi Vollering of The Netherlands and Team SD Worx pose on the podium after Strade Bianche 2023 on March 04, 2023 in Siena, Italy

Fotó: Getty Images

Meg volt beszélve menet közben, hogy mi legyen a forgatókönyv a végén?
Nem, úgy gondoltam: majd az emelkedőn kiderül minden: aki előbb ér fel, azé a győzelem. A verseny előtti megbeszélésen abban maradtunk, hogy támadni fogok, és ha Lotte elég erős, akkor ő is megy. Ment is, minden rendben volt.
De miért hagytad, hogy ennyire feszült helyzet legyen a végén?
Mindketten vadállatok vagyunk, ha versenyről van szó. Lotte mindig a maximumot nyújtja, ezt is nagyon szeretem benne, ez teszi őt a világ egyik legjobb versenyzőjévé.
Arra a kérdésre, hogy a csapatból Anna van der Breggen és Danny Stam mit mondott az esetről, csak annyit mondott Vollering, hogy a csapatvezetést nem igazán érdekli ilyenkor, ki nyer, amíg az SD Worx nyer, de ő még soha nem volt ilyen helyzetben. Azt azonban hozzátette, hogy számára ez eddigi pályafutása legnagyobb sikere.
Lotte Kopeckyt vertem meg sprintben, ami már önmagában is különleges. Ez csak még szebbé teszi a győzelmet.
Utána az SD Worx egy tweetben is próbálta finomítani a helyzetet, és belengették, hogy a Vollering-Kopecky párharc különösen érdekessé teheti majd a tavaszt.
A lovas közjáték persze megzavarta Volleringet is, amiből komolyabb gond is lehetett volna, erről is mondott pár szót a győztes.


picture

Szökés lóhalálában - nem várt résztvevő jelentkezett be a Strade-győzelemre

„Az a ló halálra rémített. Egy pillanatra már láttam, ahogy fut, és akkor már tudtam, hogy nincs kerítés, aztán hirtelen ki is ugrott az útra. Csak akkor veszed észre igazán, hogy milyen hatalmas állat ez, aztán még vissza is rúgott, akkor látszott, hogy egy kötél lóg róla. Elég veszélyes volt. Nagyon megijedtem, és rengeteg időt is veszítettem, mert szinte csak fékezve mentem ott. Nem mertem megelőzni se, mert attól féltem, hogy átgázol rajtam. Igazából abban reménykedtem, hogy megállítják a versenyt, de nem történt semmi” – mondta.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés