Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fetter Erik: „Nekem bejön a murva, a Strade Bianche az egyik kedvenc versenyem”

Bodnár Gergő

Frissítve 04/03/2023 - 09:47 GMT+1

Az Eolo-Kometa versenyzője szombaton sorozatban harmadszor indul a Strade Bianchén, és akárcsak tavaly, megint ott lesz mellette a mezőnyben Valter Attila. Erik az elmúlt két kiírás és a pillanatnyi formája mellett arról is mesélt, mennyit számít a helyezkedésnél az, hogy Eolo vagy Jumbo mez van rajtad.

Hatalmas bukással indult, Pogačar gálázásával és Valter Attila 4. helyével zárult a Strade Bianche

Az elmúlt két szezonban Fetter Erik ott volt a Strade Bianchén, szóval magyarként nála azért kevesen ismerik jobban ezt a versenyt. Pedig a murvás toszkán utak „mindent megtettek” azért, hogy Eriknek egy időre elmenjen a kedve a részvételtől.
Ott van a 2021-es bemutatkozás, amikor az Eolo-Kometa versenyzője az 1 kilométeres kapu környékén görcsölt be, majd jött a kisérőkocsiból kipattanó Ivan Basso, aki spontán masszázst adott az út szélén.
„Azért voltak kemény pillanatok, menet közben nem gondoltam volna, hogy pár nap múlva azt fogom mondani: ez a Strade mekkora buli. pedig tényleg az volt” – mesélte nekünk Erik még az első részvétele után.
Tavaly a hatalmas, Alaphilippe-féle bukást a lehető legjobb helyről, egy dombtetőről nézte végig, de ettől még persze nem ment minden simán.
„Olyan durva szél fújt, hogy engem is majdnem feldöntött. A tömegbukás után szerencsére egyből rá tudtam kerülni a mezőnyre, és ugyan le kellett mennem az útról, nem veszítettem sok lendületet. Maradtam a bicón, csak a lábamat kellett párszor letenni” – mondta Erik tavaly az Eurosportnak.
„Aztán ahogy a 'rollerezés' után visszakanyarodtam az útra, nem tudtam becsatolni a lábam. Először azt hittem, hogy eltört a pedál, de mivel nem sikerült megoldani, félre kellett állnom. Ez a pillanat amúgy látszik is a közvetítésben, ahogy a háttérben egy lábon állok. Beszorult egy kő a stoplimba, azt kellett kivennem, és utána tudtam tovább menni. De addigra persze már csomó sor elhúzott mellettem.”
Végül 8 percet kapott a győztestől, lefelezte az egy évvel korábbi hátrányát, és megint célba ért. Erik szombaton sorozatban a harmadik Strade Bianche részvételére készül, és akárcsak tavaly, megint egy mezőnyben teker Valter Attilával.
Ha egy mondatban kellene bemutatni a Stradét, mit mondanál?
Hát…olyanokat tudnék, hogy durva meg kemény, de szerintem ebből nem fogsz túl extra cikket összehozni...(nevet) Talán azt mondanám, hogy végig koncentrálós. Én szeretem a murvát, és jobban érzem magam ezeken a szektorokon, mint a mezőny nagy része. Sokszor úgy látom, hogy a kavicsos utakon nekem sokkal könnyebben megy, mint másoknak.
Összességében azért szereted?
Nagyon, a Strade nekem az egyik kedvenc versenyem. Annak ellenére, hogy az egyik legkeményebb is a naptárban. Ez már az első indulásom alkalmával kiderült, amikor a cél előtt kicsivel durván begörcsölt a lábam. Nekem bejön a murva, végig izgalmas miatta a verseny, bár pont ezért stresszes is. Folyamatosan harcolni kell a helyedért.
A helyezkedésnél számít valamit, hogy Eolo vagy Jumbo mez van rajtad?
Persze. A világ legjobb csapatáról beszélünk, épp ezért tisztelik is őket a mezőnyben. Jumbósként azért könnyebb helyezkedni, de ez mindig így van, ha top csapatnál tekersz. Persze, Eolósként se lehetetlen jó helyen lenni, és sok olyan pillanat van a Stradén, amikor a helyezkedést illetően csak az erő dönt.
Tavaly a technikát, például a guminyomást illetően minden rendben volt?
Teljesen. Nem volt defektem, minden beállítást eltaláltunk, a guminyomás is tökéletes volt.
picture

Fetter Erik - fotó: facebook.com/eolokometa

Fotó: facebook

Ha már technika. Ezen a héten Boonen beszélt arról a belga sajtóban, hogy Pogačarban az a döbbenetes, hogy messze nem a legjobb bicón ül, és úgy is nyer. Ebben szerinted van igazság?
Simán lehet, bár a Colnagót annyira nem ismerem. Én egyetlen kerékpárról tudok, amit mindenki egyértelműen dicsér, az pedig a Specialized, S-Works modellje. Arról azt mondják, hogy nagy tempónál, 50 felett, meg sprintben az igazi. Pogi viszont főleg a hegyekben jó, és ott talán nem jönnek ki ennyire a márkák közti különbségek.
Milyen formában vagy, nem sokkal az Andalúz kör után?
Pár napot kint maradtam Malagán edzőtáborozni, ott kifejezetten jól estek az edzések. Azóta a regeneráción meg a rövid intenzív edzéseken volt a hangsúly, de a formám jónak tűnik. Remélem mostanra teljesen beépült a télen elvégzett munka, meg az eddigi versenyeim.
Ha most, március elején azt mondom neked, hogy Valter Attila idén Tourt megy, mit válaszolnál?
Háááát, igazából semmit 🙂. Mivel top csapatban megy és elég komolyan kezdett, nem lepődnék meg rajta. Meg persze nagyon örülnék is neki. Ha így folytatja, akkor simán lehet esélye, ott van Jonas 2 évvel ezelőtti példája. Ha jól emlékszem, ő eredetileg nem is lett volna kerettag. Szóval Atinak minden esélye megvan. Amennyiben kiemelkedően erős tavasza lesz, miért ne mehetne Tourt?
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés