A spanyol versenyző szerint a csapat előző éve alakulhatott volna jobban, de későn kezdtek el hinni magukban. Saját teljesítményével viszont elégedett, idén pedig egyedüli kapitányként próbálná ki magát a Girón. 

Hogy haladsz a feltöltődéssel? Nehezebben megy egy ilyen furcsa év után, mint amilyen 2020 volt?
Jól haladok. Idén kicsit könnyedebb tempóban kezdtem, tekintve hogy később fejeztem be a Vueltával, mint szoktam, de a lelkesedésem a szokásos.
Tour de France
A Jumbo-Visma bedobta a gereblyét a Tour 4. szakaszán, Van Aert "berepült" a célba
40 PERCE
Hogyan értékeled a tavalyi szezont?
Furcsa év volt, de a megélt bizonytalanság ellenére az összkép pozitív. Nem igazán tudtuk előre, mely versenyek lesznek megtartva és melyek nem, ez pedig mindent felforgatott… Ez viszont mindenkit ugyanolyan rosszul érintett.
Te voltál a legnagyobb győzelmeket szerző spanyol versenyző (egy mallorcai egynapos és egy Vuelta szakaszgyőzelem). Hogyan emlékszel vissza ezekre a sikerekre?
A teljesítményem rendben volt, de nagy ingadozásokkal. Ez a két győzelem fontos volt, különösen a Vueltán szerzett. Azt hiszem, ez a csapatnak is sokat számított, mert onnantól hittünk benne, hogy jobban szerepelhetünk. 

soler-vuelta.jpg

Fotó: Eurosport

Az újrakezdés után szinte egyből mentél a Tourra, változott emiatt a szezonod felépítése?
Terveztem a Girót, de az utolsó pillanatban változtattunk. Sok volt a kétely afelől, hogy melyik versenyt tudják megrendezni. A legfontosabb az volt, hogy a háromheteseken jól menjünk, szóval a Touron indultunk. A teljesítményem nem volt a legjobb, de akkor nagyjából azon a szinten tartottam.
A koronavírus sok mindent megzavart. Az UAE-nél oltani fogják a versenyzőket, tervez hasonlót a Movistar is?
Az UAE-nél ez önkéntes lesz; annak, aki szeretné. Nekünk egyelőre annyi változott, hogy töröltük az októberi edzőtábort. Mivel később fejeztük be, később is kezdünk, majd januárban Almeirában. Ott majd elmondják nekünk, milyen változások lesznek tavalyhoz képest a protokollban. Most még semmit nem tudunk.
A versenynaptáradat már tudod?
Szeretnék menni a Giróra, ahogy tavaly terveztem. Utána talán még egy háromhetes, mondjuk a Vuelta, amin mindig szeretek indulni.
Mitől ilyen vonzó számodra a Giro?
Még sose indultam rajta, ki szeretném deríteni milyen. Ott nagyobb szerepet kaphatok, ha mint kapitány indulok, de Almeirában még véglegesítenünk kell mindenki programját.
A háromkapitányos felállás Landa, Quintana és Carapaz távozása után is visszatért tavaly. Kapitánynak érezted magad, annak ellenére, hogy egyik háromhetesen sem te voltál az elsőszámú opció?
Igen. Megosztott vezetéssel mentünk a versenyekre. Ami a formát illeti, Más több versenyen előttem járt, de lassan én is megszoktam ezt a szerepet.
Már most van három kapitány a csapatban, és jön Miguel Angel Lopez. Mit gondolsz, ő hogyan illik majd a Movistarba?
Nagyszerű versenyző, jobb lesz vele tekerni, mint ellene. Biztos szállítja majd a győzelmeket és sokat hozzátesz a csapathoz.

soler-valverde.jpg

Fotó: Eurosport

Ha fel kéne állítani egy rangsort a csapatok között, hova tennéd a Movistart?
Talán a negyedik vagy az ötödik helyre, de ezt a versenyeken is meg kell mutatnunk. Tavaly ez nem sikerült, csak a Vueltán kezdtünk hinni magunkban. Idén biztos jobban sikerülnek a dolgok.
Most úgy néz ki, hogy Valverde nincs már az előző évek formájában és akár a tervezettnél hamarabb vissza is vonulhat. Gondolod, hogy a szünet rossz hatással volt rá?
Nem hiszem, hogy ez rosszabbul érintette a veteránokat, mindenkinek hasonló volt. Mindenki kénytelen volt görgőzni, legyen öreg vagy fiatal. Valverde jó formában fejezte be a szezont, csak a győzelmek hiányoztak. Általában 10-et nyert egy szezonban, ezért ez meglepő lehet, de szerintem ez inkább a naptár hibája, ami egy káosz volt. Meggyőződésem, hogy fog még nyerni, mert ilyen a mentalitása.
A spanyol kerékpársport nincs valami fényes helyzetben, te ezt hogy látod?
Lépéséről lépésre kell haladni, jó versenyzők mindig lesznek. Elég megnézni, hogy Pello Bilbao egészen a végéig küzdött a dobogóért a Girón. Ott van ő, Más, Landa, De la Cruz vagy (Garcia) Cortina, akik mind jó versenyzők. Hozzá vagyunk szokva az olyanokhoz, mint Contador, Purito Rodriguez vagy Valverde, akik szinte mindent megnyertek, de szépen lassan ez a korosztály is megmutatja, mire képes.
Bilbao: "A fiatalok idén leváltják az olyanokat, mint Fuglsang vagy Nibali" | Eurosport
A Bahrain versenyzője szerint átalakulóban van a kerékpársport, a nagy öregek lassan kikopnak, a jövőben pedig senki nem fog dominálni a háromheteseken. Saját tavalyi évével elégedett, de idén szerinte ő és Landa is tovább fejlődhet. 2020-ban 72 versenynappal te voltál a legtöbbet tekerő versenyző az évben. Mit gondolsz erről?
2021 végén lejár a szerződésed, a múltban pedig már voltak ajánlataid más csapatoktól. Természetes, hogy hosszabbítasz?
Valóban voltak korábban ajánlataim, de nem beszéltem még senkivel. Lássuk meg, hogyan alakul ez az év, aztán döntünk. A terv az, hogy maradok, de majd meglátjuk. Még nem beszéltünk erről. Jól szeretnék kezdeni, aztán majd lesz idő gondolkozni ezen.
Milyen céljaid vannak idénre?
Elmenni a Giróra és kihasználni a lehetőséget, amit szerintem a csapat megad majd nekem. Ezután majd meglátjuk, mi lesz a cél az idény további részében. A terv az, hogy kiderítsem, képes vagyok-e egy háromhetesért küzdeni.
Látod magad felvenni a versenyt a legjobbakkal?
Igen, szerintem lehetek összetettmenő, a csapat pedig szintén így gondolja, mivel lehetőséget ad nekem. Emiatt izgatott vagyok, hiszen mehetek jól vagy rosszul, de biztosan küzdeni fogok. Eddig mindig valaki társaként mentem és dolgoztam érte, mert voltak napok, amikor időt pazaroltam. Ezúttal minden nap a lehető legkevesebbet szeretném veszteni és meglátni, ez mire elég. 
Marca
Tour de France
Van Aert három 2. hely után szökésből nyert, Philipsen benézte a befutót - Összefoglaló
EGY ÓRÁJA
Tour de France
A Jumbo-Visma megcsinálta a show-t, a sárga trikós Van Aert szólóban nyert szakaszt
2 ÓRÁJA